Tisztelt Cím!

Babaváró hitellel kapcsolatban szeretném szíves tájékoztatását kérni! Németországban élő házaspár vagyunk, szeretnénk hazatérni. A nejem már otthon van, dolgozik, így számára adott lesz az utolsó 90 napra vonatkozóan a magyar TB jogviszony. Előtte viszont Németországban nem dolgozott, hanem az én biztosításomon keresztül volt ő is biztosítva (úgynevezett családi biztosítás - Familienversicherung keretében). Ez itt egy bevett, teljesen általános, egyenértékű dolog. Természetesen egyebekben a megszakítás nélküli 3 évet mindketten tudjuk igazolni.

Problémát jelent-e ez a Babaváró hitel igénylése szempontjából? A nejem egyébként már várandós az első gyermekünkkel. Nekem még egy ideig kint kell maradnom a megélhetésünk és a gyermek érkezésének zökkenőmentes biztosítása érdekében.

Kaphatunk-e tehát Babaváró hitelt avagy sem? Egyébként van valami hivatalos elérhetőség a NEAK-nál (vagy OEP?), ahol az ember ilyen dolgokat megkérdezhet?

Köszönöm szépen!

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

Babaváró hitel igénylésénél fontos, hogy a TB jogviszonyt igazoló félnek ne csak egészségbiztosítási jogviszonya legyen, hanem társadalombiztosítási jogviszonya. A társadalombiztosítási jogviszony nem azonos az egészségbiztosítási jogviszonnyal. Az egészségbiztosítási jogviszony alapján az ügyfél az egészségügyi ellátásokra jogosult. Míg a társadalombiztosítási jogviszonyt valamilyen keresőtevékenység keletkezteti.

Célszerű lenne kikérni az igazolást felesége kinti jogviszonyáról a területileg illetékes hivataltól és annak tartalma alapján lehetne egyeztetni a kérdést. Illetve esetleg a magyarországi területileg illetékes OEP tud tájékoztatást adni arról, hogy a leírt esetben keletkezik-e a babaváró hitel felvételéhez szükséges TB jogviszony. (Elérhetőségük az OEP honlapján biztosan megtalálható.) Amennyiben azonban a Családi biztosítás (Familienversicherung) keretében feleségének egészségbiztosítási jogviszonya van, az információink szerint nem lesz elegendő a babaváró hitel igénybevételéhez.

Külföldről hazatérők esetében valóban elegendő, hogy a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 90 napos időtartam minősüljön magyarországi keresőtevékenységnek, vagyis a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)–i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek.

A babaváró hitel további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitel ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése