Jó estét!

2022. évben a gyermeket nevelő családok támogatását igénybe vettük, azaz a felújítás költségeinek 50%-át, 3000 000 Ft-ot visszaigényeltünk. Idén a falusi CSOK korszerűsítésre szánt összegét szeretnénk igényelni.

Kérdésem a következő. A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása nevű támogatásban elszámolt számlák Áfa összegét vissza tudom-e igényelni, illetve ha igen, hol induljak el? A falusi CSOK esetében úgy tudom, hogy igényléskor jelezni és egyben kérelmezni is kell az Áfa visszatérítését, és azt az utolsó munkálatok befejezését követően automatikusan visszakapom.
Jól tudom, vagy más szabályok vannak?

Köszönöm a segítséget!
Zoli

Válaszunk:

Kedves Zoli!

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása elnevezésű programban elszámolt számlák ÁFA tartalma nem igényelhető vissza. A falusi CSOK és falusi ÁFA, illetve az otthonfelújítási támogatás nem keveredhet egymással. Azon munkálatok után, melyek az otthonfelújítási támogatásban elszámolásra kerültek, nem kérhető az adó-visszatérítési támogatás.

Preferált településen történő korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a falusi CSOK-kal egyidejűleg nyújtható be az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem. A támogatás keretében elkészült munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani. A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, mint amennyi az igényelni kívánt falusi CSOK és ÁFA együttes összege.

Amennyiben falusi CSOK nélkül, csak ÁFÁ-t igényelne, arra is van mód, de csak olyan munkálatok esetében, melyek az otthonfelújítási támogatás keretében nem kerültek elvégzésre. Ekkor a költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólnia, mint a visszaigényelni kívánt 27% ÁFA tartalom együttes összege.

A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával lefedni. Ezek között lehet KATA vállalkozó által kiállított áfamentes számla is, de értelemszerűen azután nincs mit visszaigényelni. A maximális ÁFA visszatérítés akkor realizálható, ha a költségvetés 100%-a lefedésre kerül 27% ÁFA tartalmú számlával.

Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem ilyenkor is még a munkálatok megkezdése előtt nyújtható be. Ha elvégzésre kerültek a munkálatok, akkor az értékbecslő helyszíni szemle keretében ellenőrzi azok elvégzését. Miután a számlák is bemutatásra kerültek a bankfiókban, azok együttes ÁFA tartalmának megfelelő összeg kerül folyósításra.

Az adó-visszatérítési támogatásról bővebb információ IDE kattintva érhető el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése