A lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet szerint:
'„Ha a szülők lakóhelye nem azonos,
a) azon szülő jogosult a támogatási összegre, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, vagy
b) mindkét szülő az 5. § szerinti támogatási összeg 50%-os mértékére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

Fenti b.) esetben a szülők egyike a tejes támogatási összeget igényelheti, ha a másik szülő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről.

Fentiteket nem kell alkalmazni arra a szülőre, akinek lakóhelyén másik, eltérő gyermeke is lakóhellyel rendelkezik, és e gyermek másik szülőjének
a) a lakóhelye szintén velük azonos, vagy
b) a lakóhelye eltérő, de nála egyetlen közös gyermeküknek sincsen lakóhelye.”

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
70 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nem bejelentett élettársi kapcsolat, nem bejelentett állandó lakcím.
Kitehet-e az élettársam a lakásból?

Ha örökbe fogadtunk egy gyermeket 2022. március 31-én, akkor jogosult vagyok az Otthonfelújítási támogatásra?

2020-ban költöztem családi házba, de nem jelentkeztem be oda. Igényelhető-e otthonfelújítási támogatás? Életvitelszerűen élek ott. Addig nem akartam bejelentkezni, míg a felújítások folytak.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel.
O-né

Igényelhető-e a támogatás abban az esetben, ha a gyermek 2023-ban fog megszületni (de a 12. hetes már lesz) és az mindkét szülő tulajdonos a támogatásra igényt tartó ingatlanban, de az anyuka lakcíme más?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
A férjemmel 50-50%-os tulajdonunk van a felújítandó ingatlanban, ahol közösen neveljük kiskorú gyermekünket, de a férjem állandó lakcíme nem ide szól csak az enyém és a gyereké. Így tudom hogyha hitelt is szeretnénk a támogatáshoz igényelni akkor be kell ide jelentkeznie és majd egy év múlva lehetséges, de tegyük fel hogy önerőből megtörténik a felújítás, akkor egyedül igényelhetem a támogatást, vagy nem mert neki is van 50% tulajdoni hányada.
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
5 éve élünk a férjem ingatlanában ahol közösen neveljük az én 14 éves gyermekemet. 3 éve vagyunk házasok. Nekem és a fiamnak ez csak a tartózkodási helyünk. Ebben az esetben hogyan vehetjük igénybe a támogatást? Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelt Cím!
Az szeretném kérdezni, hogy felvehető-e abban az esetben a támogatás, ha feleségem, és két gyermekem Lakóhelye azonos az enyémmel, viszont tartózkodási helynek esetükben más cím van megadva?
Köszönettel

Üdv! A jelenlegi lakhelyünkön bérlők vagyunk. Most veszünk ingatlant, ami erősen felújítandó. Már az igényléskor be kell jelentkeznünk az új ingatlanba, vagy ráér amikor már elkészült a felújítás? Mikor kell az állandó lakcímet először igazolni, illetve van szabály milyen hosszan kell fennállnia a lakcímnek a támogatás igénylését követően? Köszönettel,

A támogatást arra az ingatlanra szeretném felvenni ahol élek a családommal, de ez a lakcímkártyán a tartózkodási helyként szerepel. A feleségemnek és gyermekeimnek ez az állandó lakcíme . Azaz csak nekem nem stimmel a lakcím, nálam csak tartózkodási hely. Probléma lehet ez ? Köszömöm

A lakásfelújítási támogatást egy 3 éve vásárolt házra szeretnénk felvenni, ami a Férjem tulajdonában van 1/1-ben. Neki ez az állandó lakcíme, nekem csak tartózodási helyem.
Születendő gyermekünk (2021. június) lakhelye is ez a ház lesz.
Elképzelhető, hogy nem vagyunk 100%-ban jogosultak a lakástámogatásra?
Férjem felveheti egyedül is a támogatást?
Mi vonatkozik ilyenkor ránk?

Tisztelt Hitelnet!
Igényelhető a Lakásfelújítási támogatás, ha a felújítandó családi ház a 25 év alatti gyermek nevén van? (100%-ban) Válás után továbbra is ott élő egyik szülő, a haszonélvező.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A gyermekem és én több, mint egy éve egy lakcímen (a felújítandó ingatlanban lakunk). Az édesapa (volt férjem) más lakcímen és lemond a felújítási támogatásról. A csavar, hogy a mostani férjem (akivel még nincs közös gyerekünk sem) nem lakik velünk egy lakcímen, viszont a bankban azt mondták, hogy mindenképp bele kell vinni a hitelkérelembe, de nem leszünk jogosultak, mert nála nem teljesül az egy év. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nem igényelhetem így a támogatást?!

Köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel és két kiskorú gyermekemmel közös háztartásban élünk, a felújítandó ingatlanban. Feleségem, aki háztartásbeli (nincs TB jogviszonya, eü. szolg. járulékot fizet) 100%-os tulajdonában áll az ingatlan, azonban lakóhelye nincs ide bejelentve. A nagyobbik gyerekkel együtt a nagyszülőkhöz vannak bejelentve. Nekem, illetve a kisebbik gyereknek van a felújítandó ingatlanba bejelentve a lakcímünk. Én rendelkezem munkaviszonnyal, de az utóbbi 1 évben táppénzen voltam tartós betegség miatt.
Milyen formában tudjuk igényelni a támogatást?

Tisztelt Hitelnet! 100% tulajdonnal rendelkezem a háznak ahol lakunk lacímileg bejelentkezve az élettársammal és két gyermekünkkel,ilyen esetben egyedül igényelhetem én is a támogatást vagy közösen kell a párommal?Ha eggyütt kell igényelni gondolom nem probléma ha az számlák az én nevemre szólnak?

A földhivatalban osztatlan közös tulajdonként szereplő ikerházfélben lakunk, a feleségemmel közös tulajdonosként szerepelünk. A feleségemnek ez állandó lakcíme, én januárban írattam át erre az ingatlanra az állandó lakcímem (tehát én még nem élek hivatalosan 1 éve az ingatlanban). Egy közös gyerekünk van, erre az ingatlanra vonatkozó állandó lakcímmel.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben a feleségem egyedüli igénylőként jogosult-e a támogatásra, hiszen neki már több mint 1 éve ez az állandó lakcíme, és az ingatlant 50%ban birtokolja, vagy nem, mert ugyan 1 éve itt lakik, de a földhivatal szerint nézve csak 25%os tulajdonos az osztatlan közös tulajdonban?

Ehhez kapcsolódó másik kérdésem, hogy amennyiben nem jogosult, és közös igénylőkként igényeljük a támogatást, akkor ki kell várni, amíg hivatalosan is 1 éve itt lakok, magyarán csak jövő januárban kezdhetünk felújításba?

Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlöm ! Az lenne a kérdésem hogy édesanyámékhoz van állandóra bejelentve az unokájuk .Így Ők jogosultak igénybe venni a kedvezményt vagy csak a szülő igényelheti ? Köszönöm előre is a választ .

Közös tulajdonú háznál, ahol csak az egyik szülő van bejelentkezve, a másik a régi lakcímen van, ilyenkor jogosultak-e az 50-50 százalékos kedvezményre? Most jelentkezett be a közös tulajdonba, 10 éve vásárolt házról van szó. Egy közös gyerek van.
Ebben az esetben is előírás az egy év?
Köszönöm segítségét.

Én és férjem külön lakcímre vagyunk bejelentve, közös gyermekünknek pedig a tartózkodási helye a férjem lakcíme, állandó az én lakcímem, igényelhetjük a lakásfelújítást a férjem ingatlanára ebben az esetben?

Üdvözlöm!
A lakcímkártyába bejegyzett tartózkodási hely a gyerekeknél, lehet e a lakástámogatás alapja, amennyiben a tartózkodási hely az édesapa tulajdona és lakóhelye, a gyermekek(2) és az édesanya tartózkodási helye.
Köszönöm.

Érdeklődnék , ha a szülő állandó lakcíme a 25.életév alatti gyermeknek tartózkodási helye , akkor is lehet igényelni a lakásfelújítási támogatást ? Vagy a gyermeknek állandó lakcímként kell ,hogy szerepeljen ez a cím ?

Tisztelt címzett!
Férjem tulajdona 1/1 arányban a felújítandó ingatlan 20 éves lányommal vannak ide bejelentve.Nekem ez lakcím csak tartózkodási helyem állandó máshol bejelentett de együtt élünk.
Férjem 2020 12 03.álláskeresési járadékon volt.Most 2 hónapja regisztrált munkanélküli.Március 1-én dolgozni fog!Felújításhoz önerő megvan.Kérdésem megkaphatjuk-e az állami támogatást így vagy meg kell várni az 1 éves munkaviszonyt,a felújítást elkezdhetjük-e és férjem megkapja -e a teljes támogatást.
Válaszát előre is köszönöm:Mária

Kedves Hitelnet!
A felújítandó ingatlanban én 70%-os, feleségem 30%-os tulajdonrésszel rendelkezünk. Két gyermekünk és feleségem állandó lakcíme a felújítandó ingatlan, azonban az én esetemben a felújítandó ingatlan csak tartózkodási hely, de életvitelszerűen itt lakom. Más gyermek más kapcsolatból nincs. Ebben az esetben hogyan (közösen vagy csak a feleségem) és mekkora összegre igényelhető a támogatás?

Tisztelt cím!Az lenne a kérdésem ,hogy férjem munkanélkülivé vált tavaly szeptemberben 2020 .12.03.lejárt az álláskeresési járadéka azóta regisztrált munkanélküli,Tb hozzájárulást fizet.2021 03 01-én dolgozni fog már megvan a munkahelye.A felújításra váró ingatlanban 1/1 arányban ő a tulajdonos a 20 éves lányommal ide vannak bejelentve.Én csak tartózkodási hellyel,rendelkezem az adott ingatlanban de együtt élünk.kérdésem férjem megkaphatja-e a teljes támogatást felújításnál? Válaszát előre is köszönöm:Mária

Házasságban élő szülőknek 2 gyermek van. Közös háztartásban élnek 5 éve a felújítandó családi házban.Anya és gyerekek állandó lakcímmel. Apa másik faluban vállalkozó a szülei házában .Állandó lc. ott van. A felújítandó lakásban – tartózkodási helye van ahol életvitelszerűen él. Az ő tulajdonában van az épület a földhivatalban.
Kérdésem: kérhető a támogatást 6 millióra arra a -jára amiben évek óta élnek.
Köszönöm válaszát!

Igényelhetem-e úgy a lakásfelújítási támogatást, (50 %-ban a tulajdonom az ingatlan, amire igényelném, a másik 50 % a gyerekeké), hogy nekem tartózkodási helyként szerepel és nem lakcímként. A gyerekeket egyedül nevelem, mivel az édesapjuk meghalt. Én állandó lakcímre egy másik lakásba vagyok bejelentkezve. Az egyik gyermekem már nagykorú és 25 %-ban tulajdonos, csakúgy, mint a kiskorú testvére. Ha én nem igényelhetem a lakcím eltérés miatt, a 21 éves lányom igényelheti esetleg?

Tisztelt Ügyintéző!

Akkor jól értem, hogy csak az egyik fél is felveheti a támogatást?És az nem probléma, ha a másik félnek nem ugyanaz a lakcíme?A kérdésemet a még meg nem született gyermek esetében tenném fel.

Tisztelt cím! Ha a az én lakcímem a felújítandó ingatlanhoz szól és most megcsináljuk a felújítást, de a gyerek most lett ide bejelentve, akkor megkaphatjuk a támogatást jövőre, visszamenőleg? Mert hogy várni kell egy évet a lakcímbejelentés után.? Válaszukat köszönöm.

Tisztelt Hitelnet! Vettem egy Budapesti ingatlant másfél évvel ezelőtt. A tulajdonos 1/1-ben én vagyok és az állandó lakcímem is ide szól azóta, de az élettársam és a gyermekünk állandó lakcíme maradt a vidéki lakcím, viszont tartózkodási helyként be vannak ide jelentve. Így igénybe vehetjük a támogatást lakásfelújításra? Válaszukat köszönöm.

Jó napot, külön élő szülök , külön lakcimen , egy közös 9 éves gyermekkel ,aki az anya lakcimére van bejelentve , az apa lakcimén nincs gyermek . az anya hazát , illetve az apa házát is szeretnénk felujitani , mindkét lakcimre jár az 50-50 százalékban megosztott támogatás? köszönöm

Amennyiben az egyik szülő és a gyerekek állandó lakcíme a felújítandó ingatlan, a szülőnek 50%os tulajdona van, azonban a házastárs állandó lakcíme eltér (csak tartózkodási helye az adott ingatlan), és a házasság fennáll, akkor van lehetőség arra, hogy csak az egyik szülő (állandó lakcímként bejelentett) igényelje a támogatást?