Igen, a 2020 december 22-n megjelent rendelet módosítás szerint az 1 éves állandó lakcím szabály alól kivételt jelent, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor. Fontos azonban megjegyezni, hogy a számlák csak a használatba vételi engedély és az épületfeltüntetés utáni dátummal fogadhatók el.

Az otthonfelújítási támogatással érintett munkálatok tehát a fent leírtak szerinti az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését és a támogatással érintett ingatlanba lakóhelyként történő bejelentkezést követően kezdhetőek meg. Ezt követően lehet a szerződések megkötni és a számlákat gyűjteni.
A MÁK legújabb tájékoztatása alapján a felújítással kapcsolatos számlák gyűjtése megkezdődhet 2021. január 1-jétől, a Rendeletben meghatározott feltételeknek a kérelem benyújtásának időpontjában kell megfelelni. Ez alól kivétel, ha az új építésű lakás az ingatlan-nyilvántartásba még nem került bejegyzésre, mivel az otthonfelújítás keretében az építés nem támogatható.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Az alábbi sorok értelmezésében nem vagyok biztos:
“A MÁK legújabb tájékoztatása alapján a felújítással kapcsolatos számlák gyűjtése megkezdődhet 2021. január 1-jétől, a Rendeletben meghatározott feltételeknek a kérelem benyújtásának időpontjában kell megfelelni. Ez alól kivétel, ha az új építésű lakás az ingatlan-nyilvántartásba még nem került bejegyzésre, mivel az otthonfelújítás keretében az építés nem támogatható.” – ezért várom a válaszát az alábbiak ismeretében.
2002-ben építettük fel a jelenlegi családi házunkat. 2003-ban megkaptuk a használatba vételi engedélyt, még akkor be is jelentkeztünk állandó lakcímre. Ekkor elmaradt az ingatlan nyilvántartásba vétel. 2021 év elején elkezdtük a lakásfelújítást. Most jutott a tudomásunkra, hogy az ingatlanbejegyzés elmulasztása miatt nem vagyunk jogosultak a támogatásra.
Ilyenkor nem vehető figyelembe a használatba vételi engedély?

2021-ben költöztünk be új építésű ingatlanunkba, lakcímkártya és használatba vételi engedélyt januárban kaptuk meg.
Lakásfelújítási támogatáshoz az ezt követően kiállított számlák már elfogadhatóak?