Igen, a Lakásfelújítási támogatás igénylése során benyújtott számlák esetében az anyagköltségek lehetnek a igénylő által megvásárolt számlák is. Ebben az esetben a kérelmi dokumentum mellékletét képező számla összesítőben kell felvinni a az egyes számlákat. A rendelet nem tartalmaz arra vonatkozó előírást, amely kizárná hogy a felújítási munkálatok során felhasznált anyagokat ne vásárolhatná meg az igénylő saját maga.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

90 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen vállalkozó tud adni számlát minden munkálatról? Pl. festés, burkolás, vízteres kandalló kiépítése vagy csináljam ezt külön-külön vállalkozóval?

Tisztelt Szakértő!
Konyhafelűjítás kapcsán jártam úgy, hogy az asztalos által kiállított számlán feltüntetésre került a munkadíj és anyagköltség is. Ez eddig rendben is van. Viszont magam vettem meg a beépíthető sütőt, mikrót és hűtőszekrényt is, azokat is két külön cégtől. Ezeket hogy kell feltöltenem online?
A másik kérdésem, ha a vállalkozó az általa aláírt szerződést átscannelte, én fekete-fehéren kinyomtattam, majd úgy írtam alá, hogy csak az én aláírásom kék a bescannelt dokumentumon, az ő aláírásán pedig látszik, hogy scannelt, az nem probléma? Vagy feltétlenül mindketten kell személyesen találkoznunk és aláírnunk, és úgy beszkennelnünk?

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy a ” gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása ” ponthoz beadhatom-e a vállalkozói munkaszerződést, ha nem az alapoktól csinálta a vállakozó a munkát, hanem csak befejezte az általunk elkezdett munkát pl. az ajtót OSB lapból kimérte és felszerelte és a tetőrészét, lecezés pala felrakását végezte.
Ha igen, akkor ezt részletezni is szükséges a munkaszerződésen vagy a számlán m2 szerint?
A választ előre is köszönöm!

Hölgyem/Uram!
Számlákkal kapcsolatosan szeretném szíves segítségüket kérni.
1. Az asztalos beépített szekrényt készít és az anyagot is Ő adja.
Hogyan kell a számlát kitöltenie? Anyag + Munkadíj feltüntetésre kell kerüljön, vagy elegendő csak mint Munkadíj feltüntetése a számlán, mely egyben az anyagot is lefedi.
2. Kérdésem.
Az otthonfelújítási támogatást a Feleségem és Kislányom igényli meg, mivel Én nem vagyok bejelentkezve a közös (50-50% tulajdonú) ingatlanunkba. (Természetesen lemondó nyilatkozattal élek a támogatás igénylésekor..)
Térkövezéshez, térkövet az Édesapám (a feleségem apósa) építőanyag kereskedelmével foglalkozó cégétől vásároltuk.
Beadható-e ezen számla elszámolható-e? Nem kerül-e elutasításra?
„A jogszabály Állásfoglalás: A Rendelet értelmezése szerint összeférhetetlenség tehát csak tervezési, építési, szerelési munkálatok számlái esetében vizsgálandó, az anyagszámlák esetében nem.”
Köszönöm szíves válaszukat!

Az anyagszámláim 2021. 06 haviak. A vállalkozói szerződés 2022. 07 havi dátummal lett kiállítva.
Gondot jelent a támogatás igénylésénél, hogy még tavaly megvettem az anyagokat és most lett elvégezve a munka?
A választ előre köszönöm!

A vállalkozó vette meg az anyagot. Elég annyit írni a számlára anyag + munkadíj?
Vagy kell a számla az anyagról?

Tisztelt Hitelnet!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a munkálatokhoz szükséges alapanyagokat én saját nevemre megveszem, tehát nem a vállalkozó hozza, abban az esetben a vállalkozói szerződésen fel kell tüntetni az anyagköltséget + munkadíjat, vagy csak a munkadíjat? Illetve amennyiben csak a munkadíj szerepelhet rajta, az anyagköltségről elég mellékelni a vásárlás után kapott számlát vagy ezzel is vannak még további teendők?
A választ előre is köszönöm!

Üdvözlöm,
Több munkát is szeretnénk csináltatni, viszont nagyon eltérőek a számlák. Lesz falazási munka (gipszkarton, téglázás-javítás) anyag + munkadíj is. Lesz villanyszerelői munka (részben megvan az anyag régről, de arról nincs számla), erről csak munkadíj lenne. Lesz ablakcsere, itt csak anyag számla. Illetve tervben van a régi klíma cseréje, anyag + munkadíj.
A lényeg, hogy ezeket össze lehet vonni és mind összeadódik, akkor is, ha az adott munkához az egyikhez anyagszámla nincs, a másikhoz meg munkadíj?
Illetve az anyag (gipszkarton, fal javításhoz tégla, stb, ablakok, klíma) ez mind pl egy OBI-s számlán lenne, úgy is elszámolható? Csak külön kell feltüntetni?
Köszönöm válaszukat!

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha a felújításhoz vásárolt anyagokat a saját céges kártyámmal fizetem ki, az porblémát jelent? Továbbá egyes munkákat szintén a céges számláról utalnám át a vállalkozónak? Jelenleg még katás Bt. van és nem rendelkezem magánszámlával, nem volt rá szükségem.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
László

Kedves Hitelnet!
A vállalkozói szerződéshez csak a szerződésmintában szereplő melléklet kell, vagy a vállalkozó által adott sokkal részletesebb kimutatás is?
Továbbá az lenne a kérdésem, hogy gond-e, hogy a vállalkozóval a szerződést hamarabb aláírjuk, mint hogy a hitelszerződést aláírjuk? (Elhúzódik a szerződéskötés, de a vállalkozó nem tud tovább várni.)
Köszönöm!

T. hitelnet.hu!
A benyújtandó dokumentumokkal kapcsolatos kérdésem van. Térkövezés során szükséges-e részletezni a vállalkozói számlát és/vagy az árajánlatot is a különböző munkafázisokkal (mint pl. tükör készítés, szegélykövezés, besöprés, térkövezés, vibrálás stb.), esetleg ezt négyzetméterenkénti egységárakkal kiegészíteni vagy elegendő csak egy Térburkolat Készítés megnevezés és egy arra vonatkozó m2 ár? (A vállalkozó csak a munkadíjról ad számlát, az anyagokat saját nevemre, címemre kértem korábban, mint pl. sóder, szegélykő, összefolyó stb.)
Ha ezeket ugyanígy részletezni kell, hogy minden anyaghoz kapcsolódjon 1 -1 munkafolyamat is, akkor ezt melyik dokumentumban érdemes megtenni?
Üdvözlettel!

A kérdésem az lenne, hogy a főnököm lehet a vállalkozó, aki újítaná a házunkat? Tehát van egy cég, náluk vagyok alkalmazott és velük kötném a vállalkozói szerződést.

Üdvözlöm!
Amennyiben megkötöm a vállalkozóval a vállalkozási szerződést és ő veszi meg nekem az anyagot (de nem az én nevemre, hanem a sajátjára), akkor azt úgy el tudom számolni? Azt mondta, hogy a vállalkozói szerződésben feltünteti a munkadíjat és az alapanyagot. Kiállítja a számlát a munkadíjról és az alapanyagról, ez így jó lesz?

A vállalkozó nevére kiállított anyagszámla dátuma lehet korábbi, mint a vállalkozói szerződés dátuma?

Ha egy kivitelező többfajta munkát végez, pl. a villanyszerelő megcsinálja az elektromos hálózat cseréjét és mellette beköti a beépíthető mosogatógépet, illetve új konnektorokat is kialakít, lámpatesteket is cserél, akkor a számlán ezeknek a tevékenységeknek a munkadíját külön-külön kell feltüntetnie?

Kedves Hitelnet!
Igényelhetem úgy a lakásfelújítási támogatást, hogy egyáltalán nincs vállalkozói munkadíj, mert mindent magunk csinálunk? Ha 2021 novemberében vettünk bojlert, az elszámolható?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Hitelnet Csapat,
Hogyan kell elszámolni azt az alapanyagszámlát, amit a vállalkozó vásárolt a munkálatokhoz az igénylő nevére, a számlát ideadta a kivitelezés után, amit ki is fizettünk neki. Ez része kell, hogy legyen a vállalkozói szerződésnek, vagy külön kell feltölteni? A gondom az lenne, ha külön kellene feltölteni, hogy a mi nevünkre szól a számla, viszont a kifizetését én csak a kivitelező felé tudom igazolni egy külön elismervénnyel.
Köszönettel
Csanád

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, probléma lehet-e az, ha vannak olyan anyag és munkadíj számláim, ami korábbi dátumra szól, mint a felújítási hitelszerződés dátuma. Sajnos a hitel elbírálás elhúzódott, munkálatokat pedig el kellett kezdeni.

Előre megvettem a tetőablakcseréhez 2021.03.30 évben az ablakokat. 2022 évben találtam hozzá vállalkozót.
Elszámolható-e otthonfelújítási program keretében így?

Kedves Hitelnet.hu Munkatárs,
Konyhabútor beépítésénél nincs a munkadíjról, illetve a fa anyagról számlánk. A beépített elektromos készülékek (hűtő, sütő, mosogatógép) elszámolhatóak ebben az esetben anyagköltségre?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel,
Zsolt

Üdvözlöm!
Napelemes rendszerem szeretném bővíteni (több panelt tennék fel), amit 3 éve szereltek fel. A szolgáltatóval akkor kötöttem szerződést.
El lehet számolni a bővítést? A korábbi szerződést kell beadnom?
Ha nem, új szerződéssel elszámolható?
Köszönöm, Imre

Üdvözlöm!
Három kérdésben szeretném a segítségét kérni:
1) Valahol azt olvastam, hogy az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez nem csak a vállalkozói szerződést és számlát, hanem az árajánlatot is csatolni kell. Tényleg?
Ha igen, lehet nagyobb a szerződéses összeg, mint az ajánlat? Helyben jöttünk rá, hogy még szeretnénk plusz dolgokat a vállalkozóval elkészíttetni.
2) A vállalkozói szerződéskötés és számla dátuma azonos kell, hogy legyen?
3) Ha van egy számlám (ikeás), amin van szolgáltatás is, de sajnos elfelejtettem szerződést kötni az Ikeával, akkor el tudom ettől független számolni az anyagköltséget? (Egy számlán szerepel a konyhabútor és az összeszerelés, egyértelműen kiderül a számlából, hogy mekkora a szolgáltatás értéke).
Köszönettel:
Sarolta

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy a lakásfelújítási támogatáshoz a vállalkozói szerződésre rá kell írni az anyagköltséget, ha az anyagköltség az én nevemen szerepel, nem a vállalkozó hozta?

Üdvözlöm Az lenne a kérdésem, hogy a számlaösszesítőt milyen részletességgel kell kitölteni. Példáult a festés mázoláshoz van egy 15 tételből álló számlánk ami a mi nevünkre szól ( festék, ecset, takarófólia….stb) összesen 47000 Ft. A 47000 Ft-t kell feltüntetni, vagy egyesével a tételeket.

Előre is köszönöm a választ

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem,hogy elfogadnak csak anyagszámlát egy munkafolyamatnál ha a munkálatokat megtudjuk mi is oldani?
Például: burkolásnál csak az anyagokról van számla munkadíjról nincs.De nem csak erre a munkálatra adnánk be,a többinél már van vállalkozói díj is.
Illetve ha egy számlán szerepel több tétel,nem csak az ami ahhoz a munka folyamathoz kell azt hogyan tüntessem fel?
Köszönöm

Üdvözlöm! Lehetséges olyan számlát is benyújtani, ami csak anyagköltséget tartalmaz? Mivel a munkálatokat magunk, családtagunk végzi. Így ehhez kapcsolódóan nincs munkadíjról számla. Így figyelembe veszik ezt a számlát a felújítási költség kiszámolásánál? Válaszát előre is köszönöm!

Elfogadható e, ha a munkadíj számla korábbi mint az anyag számla? Mivel az anyag díjat csak kèsőbb tudjuk kifizetni a tüzèpen, megegyeztünk a cègvezetővel, de a munkát elvègeztèk.

Napelem rendszert szereltettem fel vállalkozóval, ahol természetesen minden dokumentum rendelkezésre áll. Emelett festést is terveztünk de itt csak anyagköltség (festék) lenne, mivel magunknak csinálnánk, így vállalkozói szerződés sem áll rendelkezésre. Kérdés ebben az esetben a festék mint anyagköltség elszámolható munkadíj, vállalkozói szerződés nélkül a napelem mellett?

Megvásároltam az anyagok egy részét a burkoláshoz , és csak azután találtam szakembert a munkálatok elvégzéséhez. Szeretném megtudni hogy ez problémát okozhat- e az igénylésnél. Előre is köszönöm a segítséget!

Amennyiben már most megkötjük a vállalkozói szerződést, megvehető-e a felújításhoz szükséges anyag már most (elkerülendő a további dragulást) ha a felújítás csak szeptemberben kezdődik majd ? Köszönöm, Zsuzsa