Igen, a rendelet szövege a tulajdoni viszonyokkal kapcsolatos előírás tekintetében:
A támogatás abban az esetben igényelhető, ha

a)az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek,"

"A (2) bekezdés b) pontjában előírt egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni,
b) ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor."

Vizsgálják az ajándékozással tulajdonba került ingatlan esetén az 1 éves bejelentett lakcímet?

Egy korábbi MÁK válasz szerint, amennyiben legalább 50 % tulajdoni hányad ajándékozással került az igénylő tulajdonába, akkor ebben az esetben nem szükséges vizsgálni az 1 éves állandó lakcímet, enélkül is igényelhető a lakásfelújítási támogatás. Igaz ez akkor is, ha az 50 % -os tulajdoni hányad bármilyen más mértékű tulajdonrész ajándékozásával került az igénylő tulajdonába.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
A férjem nevén van 50%-ban az ház, mint örökség. 2022-ben testvére neki ajándékozta a másik 50%-ot, így mint új tulajdonra igényeltük a támogatást. Lakcím bejelentés az ajándékozás után megtörtént.
Érdeklődtünk, azt mondták ez így jó lesz, most mégis elutasításra került.
Tudunk valamit tenni?

Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy 2021 január elején vásárolt ingatlan 1/1 tulajdonomban van. De még nem jelentkeztünk be oda semmilyen formában. Egy másik ingatlanunkba laktunk és voltunk oda bejelentkezve is. Ha most ajándékozási címen 50%-ot megkapja a feleségem, akkor így igényelhető a teljes állami támogatás? TB jogviszony is rendben van. Feleségem várandós (91 napot a magzat már betöltötte). Továbbá még egy kérdés, hogy a korábbi számlák, amik az én nevemre lettek már ki állítva, azok felhasználhatóak vagy sem?
Köszönöm a választ,
Csaba

2016-ban vásárolt ingatlan felújítása folyamatban van, jelenleg lakhatatlan, ezért nem vagyunk bejelentkezve oda.
A nevünkön lévő ingatlan gyermekeinknek történő ajándékozásakor vizsgálják az 1 éves lakóhelyként történő bejelentést?
Köszönöm a segítségüket!

Jó napot.
Az férjem apja nekünk ajándékozta a házát és az unokája nevére (1 közös gyermekünk a férjemmel) szeretné íratni.
Igénybe vehető-e a támogatás?

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. 4-en vagyunk testvérek és le mondott mindenki a családi házról az én javamra, igy az ajándékozási jogcim meg történt és csak én vagyok a tulajdonos mártöbbmint egy,éve be vagyunk jelentkezve a lakásba a gyeremekeim is. Tobb mint egy év tb viszonyal rendelkezem szeretném azt meg kérdezni igénybe tudnámvenni igy,az elsö lakáshoz juto támogatást vagy sem köszönöm

Ha több mint egy éve állandó lakcímmel rendelkezik az igénylő és gyermeke az ingatlanban, viszont az ajándékozási szerződést csak most kötjük meg akkor is igényelhető a támogatás? Ebben az esetben nem kell megvárni az egy évet? Az ingatlan 100%-ban az én nevemre kerül. Férjemnek nem lesz tulajdonjoga. Édesapámnak haszonélvezeti joga lesz. Ebben az esetben elég ha csak én leszek az igénylő vagy a férjemnek is szerepelni kell?
Válaszát előre is köszönöm!

Ajándékozással szerzett ingatlanra nyújtottam be a kérelmemet, úgy hogy nincs meg még az 1 év állandó lakcímem. E feltétel nem teljesülése miatt elutasítást kaptam.
Tudának közelebbit írni hogy hol lelhető fel a „korábbi MÁK válasz” ami szerint, amennyiben legalább 50 % tulajdoni hányad ajándékozással került az igénylő tulajdonába, akkor ebben az esetben nem szükséges vizsgálni az 1 éves állandó lakcímet? A rendeletben nincs feloldás ajándékozás miatt.

Köszönöm

Az ingatlant édesapám építette még az 1990-as években , ami több éve a nevemre illetve a férjem nevére került az ingatlan nyilvántartás szerint , és több éve itt lakunk . A lakhatási engedély is megvan , de a jogerős határozat nincs aminek akkor kellett volna elkészülnie azaz feltételezem hogy a vázrajz sem készült el . (a faluban ahol élek eladáskor derült ki sok ingatlanokról ez a probléma amit az eladónak pótolnia kellett, mivel a bank utánanézett)Kérdésem erre irányul ,azaz a vázrajznak is meg kell lennie , illetve ha nincs és most rendezném akkor ez mennyiben befolyásolja a támogatás igénybe vételét.
Köszönön Bea

A lakás, amelyre házastársammal szeretnénk együtt igénybevenni a lakásfelújítási támogatást, jelenleg édesanyám nevén van, de mi lakunk benne életvitelszerűen 2016 óta, ide vagyunk bejelentve mi is+a gyermekeink is. Az ajándekozási eljárás, hogy a lakás az én nevemre kerüljön, még nem került elindításra. Van ennek bármi határideje, hogy mennyi ideje kell az én nevemen szerepelnie a lakásnak ahhoz, hogy igényelhessük a támogast?

Az ingatlan jelenleg a feleségem tulajdonában van, az ajándékozás már el van indítva, várhatóan 2 hónapon belül 50-50 %-s lesz a megoszlás.
A támogatási kérvényt ezután fogjuk benyújtani, viszont anyagot most vásárolnánk az én nevemre.
Elszámolhatóak-e ezek a számlák, tekintettel arra hogy az ingatlan még csak a feleségem nevén van.
Köszönöm.

Támogatott lakásfelújítás öröklés esetén
2021 januárban került a férjem nevére az ingatlan. Mikor vehetjük igénybe a lakásfelújítási támogatást?
Érdemes bejelentkezni mindannyiunknak vagy csak egy gyermek a férjemmel?
Jelenleg anyósom èl ott haszonélvezeti joggal.
Több felújítási munkálat is összevonható gond nélkül?
Hitel miatt mikorra várható banki információ?
Köszönöm szépen

Édesapám tulajdonában van az ingatlan, amiben élek 4 éves kislányommal. Nem vagyok férjezett, a kislányommal 2020. január 30. napjától vagyunk bejelentve a felújítandó ingatlan lakcímére. Abban az esetben, ha az ingatlan – édesapám ajándékozásával – a kislányom tulajdonába kerül, jogosult leszek a támogatás igénylésére?
köszönöm válaszukat!