Az otthonfelújítási kölcsönnek és az otthonfelújítási támogatásnak egyaránt feltétele, hogy az igénylő - együttes igénylés esetén mindkét fél - valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett legalább egy gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve - lakcímkártyán szereplő állandó lakcím szerint - lakóhellyel rendelkezzen.

Az állandó lakcím 1 éves időtartamát abban az esetben nem vizsgálják a hitelintézetek és a MÁK, ha

- a támogatással érintett ingatlan tulajdonjogának megszerzésére vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül került sor
- magzat és az 1 évnél nem régebben született gyermek esetén

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

95 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ebben az esetben egyedüliként vagy együttesen igényelhető a támogatás: feleségemmel, gyermekünkkel azonos lakóhelyen élünk, de feleségem lakcímkártyája még nincs egy éves.

Tisztelt cím,
jelenleg nem komfortos az adott ingatlan, amit felújítunk. (Talán decemberre az lesz.) Hitelfedezetnek lehet másik ingatlant felajánlani, ahova nem szól a lakcímünk?! Tehát a felújításos hitel fedezetnek meg kell egyeznie a felújított ingatlannal?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy lakásfelújítási támogatás igénylése esetén egyszerre kell teljesülnie azon feltételeknek, hogy 1 éve minimum ott kell lakni, és minimum 50%-ban tulajdonosnak is kell lenni?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy több éve tulajdonomban van az ingatlan. Feleségem nincs még egy éve bejelentve hozzám, most 4 hónapos babánk van. Fűtéskorszerűsítésre igénybe vehetem a visszatérítést?

Kedves szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy idén szeptemberben tervezzük beadni a felújítási támogatást. Ekkor már meglesz az 1 év állandó lakcím ezen az ingatlanon, viszont ténylegesen nem fogunk beköltözni, mert még folyik a felújítás.
Ez problémát jelent?

Férjként édesapámtól ajándékba kapok egy lakás tulajdonjogának 50%-át. Szintén ide bejelentkezem lakcímkártya szerint. A feleségem egy másik lakcímen lakik, a gyermek még nem született meg, de betöltötte a 12 hetes kort.
Igényelhetem-e férjként egyedül a támogatást, vagy a feleségemnek is muszáj-e bejelentkeznie a lakásba? Ha be kell jelentkeznie, elég-e “csak” a tartózkodási engedély?
Köszönöm!

Tiszteletem!
Szeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben igénybe lehet-e venni az otthonfelújítási támogatást, ha idén (2022. 05.) vettünk egy házat.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
2020 végén vásároltunk egy házat, amelybe felújítási és tetőtér-beépítési tervek miatt nem költöztünk be. A felújítás folyamatban van, állandó lakcímet nem jelentettünk be ide, így az 1 éven túl vagyunk a tulajdonszerzéstől, de nem lehet a bejelentett lakcím tekintetében az 1 évet elérni 2022 december 31-ig. Mi a helyzet abban az esetben, ha elajándékozzuk valamelyikőnk családtagjának az ingatlant, aki utána visszaajándékozza, így biztosítva az 1 év bejelentett lakcím feltételének kiküszöbölését? 3 gyerek + egy 12+ hetes magzat van.
(Bár nem tartozik szorosan a témához, de a tetőtér-beépítés kapcsán is a fenti fölösleges bürokratikus szabályhoz hasonló életszerűtlen elemet tartalmaz a tetőtér-beépítéses CSOK is, ahol az az elvárás, hogy a tetőteret beépítő igénylők az alsó részben nem rendelkezhetnek tulajdonrésszel, ezért szülő részére kell elajándékozni az alsó szintet..)

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, hogy szeretnénk venni lakást a párommal. Van 2 kiskorú gyermekünk. Feleségem 3. babával várandós. Az új lakás felújításra szorul, úgyhogy új lenne a lakcímünk, új lakás, stb. Igénybe tudjuk venni a lakásfelújítási támogatást?
Köszönöm előre is válaszukat.

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe vehető-e az otthonfelújítási támogatás abban az esetben, ha az állandó lakcímem az igényléskor kevesebb mint egy éve a szóban forgó lakásba van bejelentve, azonban gyermeket várok és emiatt költözünk a felújítandó lakásba. A magzatra vonatkozó kitétel nem egyértelmű, hogy hogyan értendő. Gyermeket váró igénylő, aki kevesebb mint egy éve rendelkezik az adott helyen állandó lakcímmel eleget tesz-e ennek a kitételnek? Vagy csak maga a magzat képez kivételt, aki nyilvánvalóan nem rendelkezik egy éve lakcímmel az adott helyen, így ez a pont eleve értelmetlennek tűnik…
Köszönöm előre is!

Tisztelt Hitelnet!
A MÁK elutasította a támogatási kérelmünket, mert ingatlan bejegyzési határidőből kicsúsztunk, túl léptük és így nincs meg az -1 éven belül használt ingatalan vásárlás, tulajdonjog bejegyzés, lakóhellyel való rendelkezés.
De, szeretnénk ismét beadni a támogatási kérelmünket a MÁK-hoz már az egy éven túli tulajdonjog lakóhelyre vonatkozó feltételnek megfelelően.
Otthontámogatási kölcsönt is felvettünk. A bank már is követeli, hogy a felvett kölcsön támogatott kamatát fizessük vissza.
Mik a lehetőségeink?
Köszönöm!
B

Tisztelt Hitelnet!
A Otthonfelújítási támogatás esetében vásároltunk egy használt lakást, mely során szeretnénk kihasználni az alábbi feltételt.
“Az egy éves lakóhelyre vonatkozó feltételnek nem kell teljesülnie, ha a felújítással érintett ingatlan tulajdonjogának megszerzésére a kérelem benyújtását megelőző egy évben került sor”
Kérdésem az, hogy melyik időpont számít a tulajdonjog bejegyzésének?
1, A tulajdonjog bejegyzése iránt kérelem benyújtásának időpontja?
Vagy,
2, A Földhivatal által meghozott tulajdonjog bejegyzési határozat időpontja?
A kettő között több mint 2 hónap eltérés van.
Köszönöm

Üdvözlöm!
A kérdésem, hogy belterületi ingatlanról van szó, de nyaraló. Viszont ez az állandó lakcímünk gyermekemmel, és nincs más ingatlanunk. Érvényesíthető erre a támogatás?
Köszönettel,
L

Üdvözlöm,
Feleségemmel 2021 decemberben vásároltunk 50-50%-ban egy telek felet, amelyen a kivitelező ikerházat épít kulcsrakész állapotig. Várhatóan az építkezés 2022 végén befejeződik, használatbavételi engedély viszont nagy valószínűséggel csak 23 elején lesz. Szeretnénk felhasználni a támogatást (konyhabútor és gépek, klíma, beépített bútor, teraszfedés, stb.) rengeteg munkálatra. A kérdésem az lenne, hogy mikortól érdemes elkezdenünk gyűjteni a számlákat és elvégezni a munkát ( a konyha már 22 végére meg lenne), illetve használatbavételi előtt igényelhetjük a támogatást az év végéig befejezett munkálatokra?
Amennyiben meghosszabbítják, akkor milyen formában tudjuk megigényelni?
Előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Segítő!
Ha az ingatlan 1 évnél régebben vásárolt, lakhatatlan állapotban van, így nem ott van gyermekemmel az állandó lakcímünk és erre szeretnék felhasználni az támogatást, ez lehetséges, hisz nem tudunk bemutatni egy éves lakcímkártyát arról a címről.
Előre is köszönöm a válaszát!

Jó napot!
Párommal 50/50 tulajdon a ház, amit most júniusban vásároltunk meg! A fűtés most lett kész, viszont nem jelentettük be magunkat oda, mivel nincs lakható állapotban a ház, mindent felújítunk benne kb. Erre van esetleg valami ötlet? Most kapjuk meg a számlát róla, az jövőre is felhasználható lesz esetleg mikor meglesz az egy év (ha most be jelentjük magunkat oda)? Babuci 3 hónapos! Hitelt nem vettünk fel a felújításra az önerőből történt!
Köszönöm.

Üdvözlöm ! Kivételt jelent ha az ingatlan 2021.novemberben került a tulajdonukba , most épült , a tulajdonjog bejegyzésére a támogatási kérelem a benyújtását követő egy éven belül kerül sor ?

Együttes igénylésnél az állandó lakóhely 1 éves időtartamának az igénylés beadásakor kell megfelelni, vagy legalább a kifizetést követő további 180 napos ellenőrzési időtartamban is.
Közös tartózkodás hely elegendő-e?

A telek 2018-ban került a tulajdonunkba, a ház felépült, de most kapjuk meg a használatbavételi engedélyt 2021. május végén. Mikor lehet igényelni a lakásfelújítási tàmogatást?

Kültéri finn rendszerű szaunát szeretnénk építtetni. A kizárást infra szaunára láttam Erre igénybevehető az otthonfelújítási támogatás? Köszönettel:

Tisztelt Cím!
A ház aminek felújítására szeretnénk igénybe venni a támogatást 2019 októbere óta van a tulajdonunkban. Állandó lakcímünk azonban 2020 októbere óta van itt. Ha jól értem, csak egy évvel ezután adható be az igénylés. Kérdéseim: Elszámolható lesz az a számla, ami 2021 január elseje és az egy éves itt tartózkodás között kelt? Elszámolható e kisadózó által kiállított munkadíj számla, amelynek nincs áfa tartalma?
Üdvözlettel: Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Egy éve ajándékozással tulajdonomba került egy lakás. Ez a lakás jelenleg nem az állandó lakcímem.
Kérdésem, igényelhetem-e az ajándékozott lakás felújítására a felújítási támogatást?
Várom válaszukat!
Köszönettel:
Mónika

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy a támogatási feltételként meghatározott anyagköltség – munkadíj arányának min. 25%-75% vagy 75%-25% kell lennie?
Ennek az aránynak minden egyes részmunka esetében külön-külön meg kell felelni?(burkolás, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, napelem… stb.)
Vagy elég a támogatás beadásakor végén az összes számla esetében ezt az arányt biztosítani?
Köszönöm válaszukat!
Balázs

Tisztelt Szakértők!
Most áprilisban kezdjük a lakásfelújítást, a lakás 50% az én tulajdonomban 2008-óta (édesapám özvegyi haszonélvezeti jogával) van, de csak 2020. 12.07-től jelentkeztünk át erre a címre.
Édesapám most szeretné nekem ajándékozni a lakás további 10-%-át, tehát lenne egy 1 éven belüli tulajdonszerzésem.
Kérdésem, hogy egy ilyen “frissen” szerzett tulajdonjoggal jár-e a támogatás és a hozzákapcsolódó kedvezményes hitel?
Köszönettel várom válaszukat.
Kriszta

Olyan számla befogadható, amely 2021. január 1. de a magzat 12 hetes kora előtt lett kiállítva?

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy ajándékozás esetén is érvényes az, hogy nem szükséges 1 évvel korábban a bejelentkezés a felújítandó ingatlanra?
Jelenleg a ház anyukám nevén van. Elváltam. A bíróság nekem ítélte a 14 éves fiam felügyeleti jogát. Szeretnénk felújítani a házat Tiszakécskén és elkezdeni a közös nyugodt életünket.
Köszönöm szépen a választ.

A lakcímkártyán “lakóhely” és “tartózkodási hely” szerepel.
Az otthonfelújítási támogatás feltételeiben “állandó lakcím” van.
Melyik minősül annak?
Köszönöm

Amennyiben van két gyermekem, akik velem egy lakcímen vannak, az Ő édesanyjuk elhunyt, de van még egy gyermekem, aki az édesanyjával van másik lakcímen. Ebben az esetben én jogosult vagyok-e a teljes támogatási összeg igénybevételére?

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
– feleségemmel tulajdonunkban van egy ingatlan, férj/feleség – 0.75-0.25 arányban
– feleségemnek erre a helyrajzi számra bejelentett lakcíme van, több mint 1 éve
– az utca házszámozásában módosítás történt, a hozzánk tartozó házszám 22-ről 27-re módosult
– új kártyát csináltatna, “újra indul” az 1 év? valójában nem költözött. 🙂
– nekem január óta van itt állandó lakcímem (ez már a 27)
– felújítási munkákat szeretnénk kezdeni, így a munkálatok főleg ebben az évben lennének (az én 1 évem még nincs meg), számlák idei keltezéssel szólnának az én nevemre, címemre
– 2022 január-február környékén érnénk az igényléshez

Kérdésem, hogy ezeket összefésülve jogosultak vagyunk a támogatásra?

Köszönöm válaszát.

Érdeklödöm, hogy a szerződéskötéskor, munkák megkezdésekor, vagy az igénylés beadásától számít az egy év a lakcímnél.