Az alábbi feltételekkel szeretnénk férjemmel építkezni:
2020. 09-ben vettünk egy telket készpénzre, magánszemélytől, az én nevemre. A telken egy romos ház állt, melyet 2021.02-ben lebontattunk, a telket átminősítettük építési telekké. 2021.12-ben elkészültek az építési tervek. Az építkezést Fundamenta kölcsönnel szeretnénk elindítani, amit másik ingatlanunkra terhelünk rá.
Eddig az elvégzett földmunkákról (tereprendezés, ház lebontás) rendelkezünk számlákkal. A számlák az én nevemre, és az építkezés helyszínére szólnak (nem állandó bejelentett lakcímem).

Lehetőségünk lesz-e az ÁFÁ-t visszaigényelni a saját bankomnál?
Kell-e a férjem nevére ajándékozási szerződéssel tulajdonjogot létesíteni a telekre? Vagy elég-e az épülő ingatlanra?
A már meglévő számlákat fel tudjuk-e használni az ÁFA visszaigényléshez?

Segítségüket előre is köszönöm!
Anita

Válaszunk:

Kedves Anita!

Van lehetőség a lakáshitelt és az adó-visszatérítési támogatást két különböző pénzintézetnél igénybe venni. Nem probléma tehát, az építési hitelt a Funadmentánál veszik fel, az ÁFA visszatérítést pedig saját banktól kérik.

A jogosultsághoz házaspár, illetve élettársak igénylése esetén a lakásban mindkét félnek (bármilyen arányban) az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Célszerű már a telekben is tulajdonjogot szerezni férjének a kérelmek benyújtása előtt. Ez ajándékozási szerződéssel illetékmentesen kivitelezhető.

Új lakás építése esetén az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. Ennek megfelelően a már rendelkezésre álló számlák is elfogadhatók lehetnek. Megfelelőek az Ön nevére és az építkezés helyszínére kiállított számlák is.

Az adó-visszatérítési támogatásról bővebb információ fenti bejegyzésünkben olvasható. Konkrét tájékoztatásért kérjük, keressék számlavezető bankjukat.
Amennyiben a többi hitelintézeti építési hitel is érdekli Önöket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel és adó-visszatérítési támogatás ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése