Egy nemrég kiadott Magyar Államkincstár válasz alapján:
A felújítással kapcsolatos számlák gyűjtése megkezdődhet 2021. január 1-jétől, függetlenül a lakcím bejelentéstől, a Rendeletben meghatározott feltételeknek a kérelem benyújtásának időpontjában kell megfelelni. Ez alól kivétel, ha az új építésű lakás az ingatlan-nyilvántartásba még nem került bejegyzésre, mivel az otthonfelújítás keretében az építés nem támogatható.

Egy MÁK által kiadott másik válasz a kérdésben:

"A számlák attól a naptól gyűjthetőek, amikor a lakcím bejegyzésre került a lakcímkártyán, a tulajdonviszony rendezése elegendő a támogatási kérelem benyújtásáig."

A MÁK által kiadott harmadik válasz:
"Az igénylés feltételeként a lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el. Ennek értelmében szükséges megvárni a lakcímet igazoló hatósági igazolványt. A tulajdonjog bejegyzést és a felújítani kívánt ingatlanba való bejelentkezést (állandó lakcím) követően a felújítási munkálatok és a számlák gyűjtése megkezdhető. "

Egy újabb válasz:
"A számára 2020. január 1-jétől gyűjthetők. Nem probléma ha az ingatlan ezt követően kerül a tulajdonukba."

Ahogyan az a fenti válaszokból is látható, a MÁK álláspontja nem teljesen egyértelmű a kérdésben. Amennyiben újabb információk állnak rendelkezésünkre, jelezni fogjuk holnapunkon.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
A 2020 januártól gyűjtött számlát is elfogadjak vagy csak a 2021-től gyűjtöttet, mert nekünk nagyon sok a 2020-as számla.

Tisztelt Hitelnet!
Most fejeztük be a családi házunk építését, a „lakhatási engedély” megkérése előtt állunk. (Egyszerű bejelentéses építés volt.)
A kérdésem, hogy valamilyen módon igénybe vehetjük-e a támogatást: mondjuk a használatbavétel előtt pl. napelem-rendszer kiépítétéséhez?
Vagy a használatbavétel után, ha már bejegyezték a lakcímünket, ugyanilyen célra?
Köszönettel:

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbiakkal kapcsolatban van-e újabb fejlemény. Szükséges, hogy meglegyen az 1 éves lakcím vagy sem?

Egy nemrég kiadott Magyar Államkincstár válasz alapján:
A felújítással kapcsolatos számlák gyűjtése megkezdődhet 2021. január 1-jétől, függetlenül a lakcím bejelentéstől……

Egy MÁK által kiadott másik válasz a kérdésben:
“A számlák attól a naptól gyűjthetőek, amikor a lakcím bejegyzésre került a lakcímkártyán, a tulajdonviszony rendezése elegendő a támogatási kérelem benyújtásáig.”

A MÁK által kiadott harmadik válasz:
“Az igénylés feltételeként a lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el. Ennek értelmében szükséges megvárni a lakcímet igazoló hatósági igazolványt……..

Köszönöm!

Kérdésünk a következő: Az ingatlant 2021. 05. 17-én vásároltuk, a tulajdonjog bejegyzés is erre a napra szól. A lakcímünk jelenleg még nem a vásárolt ingatlanban van, mert teljes felújítást igényel, és 2 gyerekkel költöznék be. Szükséges-e az egész család állandó lakcím bejelentése a vásárolt ingatlanra, mielőtt elkezdjük a számlákat gyűjteni, vagy elég bejelentkezni az igény beadása előtt? köszönöm.

9 éve lakunk ebben a házban, de az éven kerül sor, hogy a nevünkre kerüljön az ingatlan. A lakcímkártyán bizonyítani tudnánk, hogy 9 éve itt lakunk.
Igénybe vehetjük így a lakásfelújítási támogatást?

A felújítandó ingatlanunkba cégeink is be vannak jelentve.
Az egyik cégünk (egyéni vállalkozás) tulajdonosi hozzájárulással használja az ingatlant nem fizet bérleti díjat. A másik cégünk (Kft) egy részét bérli az ingatlannak az egyik tulajdonos- magánszemélytől.
Akadályt jelet ez?

Állandó lakcím szükséges vagy tartózkodási hely is megfelel?
Az ingatlan a tulajdonunkban van, férjemen és rajtam kívül nincs más tulajdonos, viszont nem ez az állandó lakcímünk, csak nálam szerepel a ház tartózkodási helyként. Kisfiunknak viszont ez az állandó lakcíme. Elengendő ez így, vagy mindkettőnknek állandó lakcímet kell létesítenie az ingatlanban és várni egy évet?

Kinéztünk egy használt ingatlant, amit megvásárolnánk és ezután fel is újítanánk. A felújításhoz elkezdenénk már most az anyagokat beszerezni még az adás-vételi szerződés megkötése előtt. Elszámolhatóak-e ezek a számlák később, amikor a tulajdoni lapon bejegyzésre kerül a nevünk az ingatlanra?

Üdvözlöm! Az adásvételi szerződést használt lakásra 12.-én fogjuk aláírni. A frissítés szerint utána akkor már gyűjthetőek a számlák függetlenül attól, hogy még nem történt meg a tulajdonjog bejegyzés és az átjelentkezés? A támogatás beadásának időpontjában ezek a dolgok már rendezve lesznek.
Másik kérdésem ha a neten rendelek anyagot és van szállítási költség az ha benne van számlában nem jelent problémát?

2020 májusában vettük meg a felújítandó ingatlanunkat. Idén januárban kezdtük meg a fűtés és a nyílászárók korszerűsítését, és csak ezután, február 3-án tudtunk beköltözni, és állandó lakcímünkre bejelentkezni. Azt szeretném megtudni, hogy a januári számláinkat el lehet majd számoltatni a támogatás keretében?

Az volna a kérdésem hogy új háznál 2 hónapja kaptuk meg a lakhatási engedélyt és a lakcím kártyát is. Ilyenkor is igénybe tudom venni a támogatást?
A másik kérdés hogy csak egyszer lehet benyújtani a számlát, vagy többször is három millió forintig?

László

Üdv!
Idén májusban lesz meg az egy év, hogy az új otthonunkba átjelentkeztünk.
Az lenne a kérdésem, hogy januártól májusig gyüjtött számlákat elfogadják majd?
A munkálatokat csak május után kezdenénk, szóval az már az egy év letelte után lenne esedékes.
Köszönöm válaszukat előre is!

Tisztelt Hölgyem / Uram,
Nagyon el vannak havazva a földhivatalok, tulajdonjog bejegyzés eltarthat 60 napig is. Széljegyre kerülés esetén még nem gyűjthetők a számlák?
Köszönettel.

Ha a szülő és a gyerek bár az ingatlanban lakik több éve, de nem oda voltak eddig bejelentve, akkor is igénybe vehetik-e a támogatást erre az ingatlanra? Már a bejelentés azóta megtörtént és ez lett az állandó lakcímük.

Ha az ingatlan 2020 januarjátol a birtokunkban van de csak 2021 februárjában jelentkezünk át lakcimileg akkor 2022 februárjában igényelhetjük leghamarabb a támogatást vagy mivel a tulajdoni lapon már több mint egy éve a mi nevünk szerepel hamarabb is?

Tisztelt címzett!
Azután érdeklődnék, a gyermekemnek az anyánál van a lakcíme. Nem élünk együtt az anyukával.
Ebbe az esetben is igényelhetem a lakásfelújítási támogatást?