Érdeklődni szeretnék, hogy 4 évvel ezelőtt igénybe vettük a csokot 2 gyermekre városban használt ingatlanra, amit teljesítettünk.
Azonban most szeretnénk falura költözni. Tanácstalanok vagyunk, hogy csak jogilag elintézve hivatalosan átvigyük a csokot az új ingatlanba. Vagy visszafizessük és újra igényeljük az új helyen, mint falusi csok két gyerekre 2,6 millió Ft. A baj ebben az lenne, a kiszemelt ingatlanon még nincs rajta minden a térképen, de azt ígérték mire kifizetnénk addigra elintéznénk. És ez ugye feltétele a falusi csoknak is és a simának is.

Arra gondoltam elsősorban csak átvinnénk a csokot az új ingatlanra, ami nagyobb és drágább feltételeknek megfelel. És később esetleg igénybe vehető lenne a felújításra, korszerűsítésre a falusi csok?

Köszönöm szépen segítségüket, tanácsukat.
Tisztelettel.
Szilvia

Válaszunk:

Kedves Szilvia!

Ha a meglévő CSOK-ot átviszik a preferált településen lévő ingatlanra, akkor azt követően már nem lesz mód kihasználni a falusi CSOK-ot két gyermek után. A falusi CSOK keretében két gyermek után 1.300.000 Ft igényelhető felújításra. Mivel azonban a meglévő CSOK-ot nem adott ingatlan vásárlásához vették igénybe, ezért a falusi CSOK felújítási támogatásának igénylésekor a falusi CSOK összegét csökkenteni kell a korábbi CSOK összegével. Ha a két gyermek után elérhető falusi CSOK 1.300.000 forintos összegéből levonjuk a korábban kapott 1.430.000 forint összegű CSOK-ot, akkor pozitív különbözet nem igényelhető.

A falusi CSOK-ot fenti esetben akkor tudnák kihasználni, ha nem kettő, hanem három gyermek után igényelnék. Három gyermek után felújításra igényelt falusi CSOK összege 5.000.000 forint. Ha ezt az összeget csökkentjük a CSOK összegével, akkor a különbözet igénybe vehető.

Információink szerint azonban a CSOK-ot is csak akkor tudnák átvinni a kiszemelt ingatlanra, amennyiben annak térképmásolata is rendben van már. A térképmásolatnak és az ingatlan tényleges, valós státuszának ugyanis összhangban kell lenni.

A CSOK átjegyzésével, illetve az önkéntes visszafizetéssel kapcsolatban további bővebb információt a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni Önöknek. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését az ügyben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése