Új ingatlan saját szervezésben történő építésével kapcsolatban szeretnék kérdezni.

A kivitelezéshez mind CSOK államilag támogatott hitelt és Zöld Hitelt szeretnénk igénybe venni.

Az utóbbival kapcsolatban egy banki ügyintézőtől azt a tájékoztatást kaptam, hogy saját szervezésű építkezés esetén a hiteligénylés során minden érintett kivitelezővel (vállalkozóval) kötött szerződést be kell nyújtani. Ezzel kapcsolatban szeretném tudni, hogy milyen tartalmi követelmények vannak egy ilyen szerződés esetén.

Ugyanakkor kicsit gondolkozóba estem ezen követelmény kapcsán. Milyen szerződést tudok én majd kötni egy olyan kivitelezővel, aki lehet, hogy az építkezés utolsó (vagy legalábbis későbbi) szakaszában jön elvégezni a feladatát, ami lehet, hogy 1 év múlva lesz, miután elintézzük a banki hiteligénylést? Nem várhatom el, hogy olyan szerződést írjunk meg, amiben rögzítjük az árakat (akár munkadíjra, akár anyagra vonatkozólag). Jól látható, hogy 1 év alatt sokat változhatnak az árak.

Tényleg minden esetben szükség van egy ilyen szerződésre?

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

Saját szervezésben megvalósuló építkezés esetén a kivitelezői szerződések benyújtása nem kötelező sem CSOK hitel, sem zöld hitel igénylése esetén. Ekkor az építkezéssel összefüggő hivatalos dokumentumokon túl költségvetés benyújtására van csak szükség. Minden banknak meg van erre a saját formanyomtatványa, amit ki kell tölteni.

A költségvetési nyomtatványon kívül az építkezéssel kapcsolatban a további dokumentumok benyújtása szükséges:

– Az építkezés ÉTDR-be történt bejelentése (“Ügyféli beadvány kivonat”) és ennek Építésfelügyelet általi visszaigazolása („Tájékoztatás hiánytalan bejelentésről”)
– E-napló (főnapló)
– E-napló (készenlétbe helyezés)
– Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges dokumentáció munkarészei PDF formátumban E-naplóból (helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok, műszaki leírás)

Kivitelezői szerződés tehát nem szükséges az egyes munkálatokról, de az építési költségvetés teljes körű kitöltése igen, amiben meg kell adni a bekerülés várható költségét, ami alapján majd a banki finanszírozás történik.

A zöld CSOK hitel feltételeiről bővebb információt IDE kattintva olvashat. A piaci kamatozású zöld hitelről részletes leírást IDE kattintva érhető el.

Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre a tájékoztatásban. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű zöld CSOK hitel ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése