Tisztelt Szakértő!

Meglévő építési telekre építenénk házat a zöld hitel segítségével. A telek az én és a feleségem közös tulajdonában van, így az építendő ház is abban lenne gondolom. A hitelt én venném fel, a feleségem gondolom adóstárs lenne.
Kérdésem, hogy a feleségemnek mint adóstársnak is igazolnia kell az életvitelszerű ott tartózkodást vagy elég, ha én igazolom, mint adós?

Üdvözlettel,
László

Válaszunk:

Kedves László!

A leírtak alapján az építendő ház is közös tulajdonuk lenne, felesége pedig adóstársként kerülne bevonásra a hitelügyletbe. Mivel mindketten tulajdonos adós-adóstársak lennének, ezért mindkettejüknek állandó lakóhelyet kellene létesíteni a zöld ingatlanban. Ezen túlmenően a folyósítástól számított 10 évig ott életvitelszerűen is lakni kell.

A következő esetek azonban nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének:
a) a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
b) a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
c) ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig az új lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik, *
d) ha a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem az új lakásban lakik,
e) a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
f) a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik,
g) a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik, vagy
h) a támogatott személy és a gyermek a támogatott személy foglalkoztatásra irányuló jogviszonya következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt.

Ha azonban a teleknek Ön lenne egyedüli tulajdonosa, s így az építendő lakóingatlannak is, akkor – jóllehet a házastársat adóstársként be kellene vonni – neki nem lenne bentlakási kötelezettsége, mivel nem szerez az ingatlanban tulajdonrészt. Ez a lehetőség azonban kizárólag a piaci zöld hitel (2,5%) esetében áll fenn. Amennyiben CSOK és zöld CSOK hitel is kapcsolódik a finanszírozáshoz, úgy már alapfeltétel, hogy mindketten rendelkezzenek – bármilyen arányban – tulajdonrésszel. Ez esetben a 10 bentlakási kötelezettség is mindkettejükre vonatkozik, fenti kivételekkel.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A párom zöld hitellel vásárolt egy ingatlant. A hitelt egyedül ő vette fel, a lakás is az ő nevén van. Azonban együtt fogunk a lakásban élni. Több okból is szeretnénk bejelenteni a lakóhelyemet a fent említett ingatlanba.
Ennek lehetnek-e következményei? Ha igen, mire számíthatunk? (hitelképességet érintően, a meglévő zöldhitel kapcsán, vagy a lakás tulajdonjoga esetében)
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,