Egy korábbi MÁK válasz alapján: a tető cseréje illetve felújítása támogatható, azonban a tető szerkezetének változtatása (forma, térfogat) és a padlás beépítése már bővítésnek minősül, ezért nem támogatható. Az ingatlan bővítés nem támogatható tevékenység.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

GYERMEKEM MÁR NEM ÉL VELEM’ a tetőm beázik’ muszáj felújíttatni. Jelenleg egyedül élek, a ház fele enyém’ fele fiamé.
Kaphatok-e valamilyen támogatást? Nyugdíjas vagyok.

Kedves Margó!
A jogosultság feltétele, hogy a 25 év alatti gyermek állandó lakcíme legalább 1 éve a felújítandó ingatlanba szóljon. Amennyiben ez nem teljesül, úgy sajnos nem jogosult a támogatásra.

Már meglévő tetőtéri ablak gumitömítésének cseréjére és az ehhez tartozó szervízmunkára igényelhető a támogatás? Tetőtéri ablak úkülső hővédő rolójára, belső fényzáró rolójára, illetve tetőtéri ablak szúnyoghálójának vételére és ezek felszerelési munkadíjára lehet-e támogatást igényelni? A kiszállási díj, munkafelmérés elszámolható-e? Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

Kedves Gábor!
Az árnyékolók és szúnyogháló információink szerint támogatható, a hozzá tartozó felszerelési munkadíj is. Az anyagvásárlás esetén, amennyiben a számla szállítási költséget/fuvardíjat is tartalmaz, az anyagköltségként támogatható. Külön számlán szereplő, szállítási költségre/fuvardíjra nem vehető igénybe támogatás. Információnk szerint a munkafelmérés is elszámolható munkadíjként.
A gumitömés cseréjével kapcsolatban javasoljuk, hogy kérje a MÁK állásfoglalását.

Tetőcserét szeretnénk csináltatni otthonfelújítási támogatással, vagyis most hullámpala tető van és azt szeretnénk cserepes lemezre kicseréltetni. Igy megigényelhetjük az 50% -os otthonfelújítási támogatást? Cserepeslemez tetőcsere esetén?

Kedves Tünde!
Igen, tető cserére, felújításra igényelhető a támogatás. A jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat!

Tetőcserét tervezünk, melynek során az új tető meghosszabbításával alakítanánk ki a teraszt. Így is megkapható a támogatás?

Kedves Tímea!
Javasoljuk, hogy kérdésével forduljon az illetékes MÁK-hoz.

Tetőcserét szeretnénk, de sajnos csak olyan anyaggal (Onduline) tudjuk megoldani, amely elsősorban mellèkèpületekre ajánlott. A kérdésem, hogy ez akadálya lehet-e a támogatásnak

Kedves István!
Információnk szerint nincs arra vonatkozó előírás, hogy a tető felújítást milyen anyagokkal lehet elvégezni.

Tervezett tetőszerkezet felújítása előtt faanyag szakértő által készített szakvélemény számlája munkadíjként a tetőfelújítás egyéb anyagköltségével együttesen elszámolható?

Kedves Béla!
Szakvélemény számla információnk szerint munkadíjként elszámolható.

2020.07.20-án vásárolt családi házhoz kérek lakásfelújítási támogatást tetőcseréhez Vassurány faluban. A lakcím kártyánkat 2020.dec.10-én jelentettük át erre az új címre. Egy 25 év alatti gyermekem van. Kérdésem: Melyik időpontot vehetem figyelembe az 1 évhez, a ház vásárlás időpontját? Vagy a lakcímkártyán szereplő időpontot?
Elkezdődhet-e előtte a felújítási munka vagy csak az 1 év leteltével? Köszönöm a kérdésem tisztázását.
Üdvözlettel: Judit

Kedves Judit!
Amennyiben a tulajdonszerzést követő egy évben nyújtja be az igénylést, úgy nem kell megfelelnie az 1 éves lakcímre vonatkozó előírásnak.
A témában IDE kattintva olvashat.

Tető cserét szeretnék csináltatni a méret a forma nem változik, csak annyiban lenne változás, hogy a meglévő tetőtől most kispala van tetőablak nélkül. Az új tetőn viszont cserép lesz tetőablakok beépítésével.
Erre megkaphatnánk-e így a támogatást?

Kedves Lajos!
Tető felújításra igényelhető a támogatás, tehát a pala helyett cseréptető támogatható, azonban új ablak beszerzése nem. Csak ablak csere lenne támogatható.

Ha a bővítést saját kőltségből valósítjuk meg, akkor a régi épületrészre kérhető e támogatás?

Kedves Gábor!
Igen, információnk szerint a meglévő épületrész felújítására igényelhető a támogatás.

Tisztelt hitelnet!
A melléképület tetőt szeretnénk teljesen felújítani, lecserélni. Igénybe vehető erre is a támogatás?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Máté!
A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása a támogatható munkálatok között szerepel, tehát igen.

Tisztelt Hitelnet!
Kontyolt tetőnket cserélnék le más alakú tetőre. Igénybe vehető a támogatás erre a munkára?

A konyhánk felett összetákolt tető van. A házon a konyha teteje felé egy ajtó nyílik. Ha a konyha felett olyan tető kerül kialakításra amely alkalmas arra, hogy illeszkedjen a tetőn lévő ajtóhoz, vagyis egy ember magasságú tető kerül kialakításra a konyha fölött a tetőtérbe való feljutás érdekében, akkor ez milyen tetőnek minősül? Mert akármilyen új tető is kerül a konyha felé, a térfogata, alakja értelemszerűen nem fog a korábbi összetákolt állapothoz igazodni.

Teljes tetőcserét szeretnénk manzár tető helyet sátras lenne erre lehet igénybe venni a támogatást?

Kedves Niki!
Tetőcserére igényelhető a támogatás. Azonban egy korábbi MÁK állásfoglalás szerint, a tető szerkezetének változtatása, mint a forma, térfogat, és a padlás beépítése már bővítésnek minősül, ezért nem támogatható.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Pontosan ezt szeretném én is megkérdezni szintén: elöregedett manzárd tetőt szeretnénk cserélni alacsonyabb sátortetőre, lehetséges-e a hitel keretén belül? Köszönöm szépen!

Felújítást tervezek 6.000.000 Ft keretösszeggel. Kb. 2.000.000 Ft értékben fizetek munkadíjat, erről tudok bemutatni számlát. 4.000.000 Ft értékben veszek építőanyagot, aminek egy részét én magam építem be. Pl.:
1. Lesz számlám gipszkartonról és födémszigetelő kőzetgyapotról, de az ehhez kapcsolódó munkáról nem.
2. A villanyszerelésnél munkadíj számla is lesz, és anyagszámla is. Kaphatok-e így 3.000.000 Ft támogatást?
Amennyiben igen, mennyi időm van beépíteni az anyagokat? A rendelet szerint az utolsó számlát veszik alapul. Tehát ha 3 hónapig simogatom és a végén még veszek 1 vödör festéket számlára, akkor elfogadható?

Kedves Márton!
A leírtak alapján 3 millió Ft támogatásra jogosult, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.
A számlákat nem munkálatonként, hanem összeségében veszik figyelembe.
Nincs arra vonatkozó előírás, hogy két munkálat között mennyi idő telhet el. Ami fontos, hogy az igénylés beadásakor az utolsó számla nem lehet régebbi, mint 60 nap.
A támogatásról részletesen IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet!
Tető felújításnál a szarufák cseréje is megoldható, nem változna a tető eredeti kinézete, mérete?! Illetve a szigetelés esetében nem találtam semmiféle kitételt, vagyis a födémet lehet szigetelni, vagy a szarufák közötti részt is lehet?
A tető cseréjét követően, önerőből terveznénk a tetőtér beépítését, jogszerűen szeretnénk előre dolgozni.

Tetőjavításra igényelhető-e a lakásfelújítási támogatás? Problémát jelent-e, ha ebben az esetben a munkadíj több, mint az anyagköltség?

Kedves Zsuzsa!
Tető javítására, korszerűsítésére igényelhető a támogatás.
Nem jelent problémát, ha a munkadíj több, mint az anyagköltés, azonban a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.
Bővebben a támogatásról IDE kattintva olvashat.

Az állandó lakcímként használt lakóingatlanunkal azonos helyrajzi számon lévő, melléképületként bejegyzett ingatlant szeretnénk felújítani. Tetőcsere, fűtéskorszerűsítés, szigetelés, vizesblokk felújítása, elektromos rendszer felújítása. Ez támogatható?

Jelenlegi lapos tetőnket cserélnénk le kis dőlésszögű sátortetőre. Igénybe kehet venni erre a felújítási támogatást?