A rendelet szerint:
“A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
b) az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik,”
A MÁK értelmezése szerint tehát egy éves állandó lakcím szükséges a felújítási támogatás igényléséhez a felújítani kívánt ingatlanban.
Kivétel:
“ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor”

Fontos tudnivaló, hogy számlát gyűjteni, vállalkozási szerződést kötni csak azt követően lehet, ha a felújítandó ingatlanban megtörtént a tulajdonjog bejegyzés és az állandó lakcím bejelentés is!

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
64 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy április 30-án kaptuk meg a vásárolt ház kulcsait. Még nem oda szól az állandó lakcímünk, de már elkezdődött a felújítás és a számlagyűjtés. Ez így nem probléma?

Tisztelt hitelnet,
férjem, gyerekeink és az én állandó lakcímem bőven több mint egy éve szól az adott ingatlanba. Tartózkodási helye van amelyikünknek más (más-más dátummal) leadható így a kérelem, ha az állandó mindenkinek megszakítás nélkül azonos?

Tisztelt hitelnet.
Azt szeretném kérdezni a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy az ingatlanban több mint 50%-os tulajdonom van és állandó lakcímem, de a 25 év alatti gyermekünknek ideiglenes a lakcíme erre az ingatlanra. Születése óta a címen lakik, ide is jár óvodába.
Így is igényelhető a támogatás?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Richárd

Tisztelt Hitelnet!
Én mint férj állandó lakcímmel rendelkezem az ingatlanban. Feleségem tartózkodási helyként szerepel a lakcímkártyán. Gyermekünk még nem született meg, feleségem várandós, 33 hetes terhes.
Jogosultak vagyunk-e az otthonfelújítási támogatásra? Hallottam olyat, hogy egyedüli igénylőként igen. Életvitelszerűen mindketten az én ingatlanomban élünk.
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Használt ingatlan vásárlása esetén széljegyre kerülést követően kezdenénk a felújítási munkálatokat. Az állandó lakcímünket csak a 60 nap múlva bejegyzett tulajdonjog után tudjuk megváltoztatni a megvásárolt lakásra. A kérdésem az lenne, hogy az otthonfelújítási támogatásra kért számlákat a széljegyre kerülés dátumával egyidejűleg elkezdhetjük gyűjteni, vagy majd csak ha lakcímkártyánk is a vásárolt ingatlant tartalmazza?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A feleségem és gyermekeim rendelkeznek állandó lakcímmel már 1 éve, de én nem, ugyanakkor a feleségem egyedül is be tudja adni a kérelmet, mert minden kritériumot teljesít. Nekem jelenleg tartózkodási helyem van az ingatlanra, de olvastam korábbi válaszok között, hogy a tartózkodási helyet is meg kell szüntetnem ebben az esetben. Ez azt jelenti, hogy állandó lakcímként sem jelenthetem be, amíg nem kapjuk meg a támogatást?
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: András

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy jár-e a lakásfelújítási támogatás arra az ingatlanra, ami 10 éve a saját tulajdonom. Viszont a feleségemnek is van egy lakása, és oda vagyunk bejelentkezve állandó lakcímre, a kisfiunk is, a feleségem és én is. Az én lakásomban mind a hárman tartózkodási hely van bejegyezve.
Így igényelhetem a támogatást?

Tisztelt Cím,
az én kérdésem az lenne, hogy egy éve vásároltuk az ingatlant, de mai napon jelentkeztem át, mivel egy másik cím volt nekem a bejelentett lakcím, így a kisfiam is azt kapta automatikusan. Őt is ma jelentettem át, de a férjem, már egy éve be van jelentve. Ha az ő nevére adjuk be az igénylést, jogosult lesz rá? A tulajdonjog 50-50 %, a kisfiunk még nincs egy éves.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy tavaly május elején került a tulajdonunkba az ingatlan, melyet elkezdett a kivitelező felújítani. Ami azóta is folyik és nem lakható még. Idén március végén lenne a határidő vége, viszont csak most tudtuk meg, hogy oda kell szóljon a lakcímünk is S jelentkeztünk át oda.
A probléma, hogy csőtörés miatt nem fogja tudni befejezni a kivitelező, csak talán nyár végére, így meghaladja az 1 évet, hogy a tulajdonunkba került. Viszont mire 1 éve oda szólna a lakcímünk, addigra 2023 február lesz.
Ez esetben tudtunk valamit tenni, hogy beadhassuk az igénylést?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Otthonfelújítási támogatást szeretnék igényelni, de ebben az évben már nem lesz meg a legalább 1 éves bejelentett lakcím, és az ingatlan-nyilvántartásba már több, mint 1 éve be van jegyezve a tulajdonjog változás, így nem fogom tudni már igénybe venni a támogatást. Az ingatlanban a feleségem és én vagyunk 50-50%-ban tulajdonosok.
Az lenne a kérdésem, hogy ha ajándékozással a feleségem odaadná az ő részét, és én lennék a kizárólagos tulajdonos, akkor a tulajdonjog változás miatt újra ketyegne az 1 év, továbbá a feleségem terhes (7. hét) és akkor majd ezen feltételekkel igénybe tudnám venni a támogatást?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Otthonfelújítási támogatást szeretnék igényelni, de ideiglenes lakcímen vagyok bejelentve a tulajdonomban álló ingatlanra (ahova a támogatást igényelném). Feleségem állandó lakcímmel rendelkezik itt és a 2 gyermekem is. Ha a napokban módosítom lakcímem, állandó lakcímre, akkor nem férek bele a 2022. december 31. támogatási igény benyújtási határidőbe. A beruházást (napelem kiépítés) már 2021-ben elkezdtem és a számlák az én nevemre szólnak.
Ilyen esetben van lehetőség a támogatás igénybevételére? Vagy ezt feleségem teheti meg esetleg (a számomra ideiglenesként szereplő lakcímre egyedül az én nevemre szóló számlával)? 
Ha az előbbi tényállás NEM támogatottsága esetén, feleségem nevére kiállandó (még meg nem kezdett egyéb felújításra) feleségem igényelhet önállóan?

Kedves Hitelnet!
Jelenleg épül a házunk, melyet március végén vehetünk át. Ekkor szeretnénk bejegyezni az állandó lakcímet a tulajdonjog megszerzésével együtt. Azonban májusra várjuk a kisbabánkat is, akit a jelenlegi szabályok alapján a körzetileg illetékes kórházban lehet világra hozni, s mivel eddig is egy adott kórházba jártunk, szeretnénk ott maradni, amihez legalább tartózkodási helyként szükséges feltüntetni a jelenlegi lakcímünket.
Kérdésem, hogy ha a tartózkodási helyünk a szülés végett más (a jelenlegi lakásunk), mint az állandó lakcím, ahova költözünk, és amire szeretnénk a támogatást igénybe venni, befolyásolja-e az elbírálást, támogatás felvételét. Vagy csak az számít, hogy az állandó lakcímnek az új ingatlanra kell szólnia, s a tartózkodási hely nem befolyásoló tényező? Új ingatlan esetében rögtön a lakcím bejelentésétől és tulajdonjog megszerzésétől elkezdhetjük gyűjteni a számlákat s egy éven belül kell benyújtanunk?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Állandó lakcímem ebben a hónapban keletkezett abban az ingatlanban, aminek tulajdonjoga jövő év elején kerül a nevemre. Ebben az esetben is igénybe tudom még venni a felújítási támogatást? Ebben az esetben az állandó lakcím, vagy a tulajdonjog bejegyzése az egyéves ottlakás bizonyításának az alapja?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitlnet!
Ha a felújítást abban az ingatlanban végzem, ami állandó lakcímként szerepel a kártyán, de szerepel rajta tartózkodási hely (természetesen másik címmel), azzal elesek a támogatás igénybevételétől?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm! Klímát szereltettünk és ennek költségeihez szeretnék igénybe venni a támogatást. Ezen kívüli járulékos számlákat is beadhatunk, pl falfesték javításhoz, amihez nem tartozik munkadíj,csak maga az anyag költség? Köszönöm

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy ha mi eladjuk a jelenlegi ingatlanunkat és veszünk egy másikat, oda rögtön bejelentkezünk, akkor meg kell várni az egy évet, vagy már a számlákat gyűjtve lehet hamarabb is igényelni?

Szeptember elején lesz meg az ingatlan tulajdonjogi bejegyzés, és az állandó lakcimre bejelentkezés. Akkor szerződést köthetek vállalkozóval és kezdhetem a felújítást, számlákat gyűjteni, ha egy éven belül, vagyis mindjárt benyujtom a kérelmet a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!

A lakásfelújítási támogatás számláit a férjem nevére gyűjtöttük, de neki tartózkodási lakcíme az adott ingatlan, de ugyanúgy 50 %-ban tulajdonosa az ingatlannak. Nekem és a gyerekeknek állandó lakcímünk.
Ez így problémát jelenthet a beadásnál?

Válaszukat előre is köszönjük!

Üdvözlettel: V. Juli

Tisztelt Hitelnet!
A lakásfelújítási támogatás igénylésének pillanatában szükséges feltételeket (tulajdonjog és állandó lakcím) mennyi ideig szükséges fenntartani az igénylés utáni időszakban? Tehát mennyi idő után lehet az adott ingatlant adott esetleg eladni, vagy onnan a családnak mint állandó lakcímről kijelentkezni?

Tisztelt cím.
Az alábbi kérdéseim lennének.
Ha most február 10- én lesz meg a lakcímkártya arra az ingatlanra, amibe lakunk ( a jelenlegi lakhelyünktől pár száz méterre, csak.most válik beköltöztetővé a ház) , akkor ezen dátum utáni anyagszámla a beépíthető dolgokról, fűtéskorszerűsítési anyagokról már gyűjthető? Illetve a menyasszonyom a kisfiúnkkal gyesen van itthon, én dolgozom, akkor az én nevemre szóljanak a számlák.
És a kérdés még, hogy a gyerkőc júliusban lesz egy éves. A munkálatokat ls a munkálatok anyag-illetve munkadíj számláit összegyűjtve vagy a születésnapja előtt kell benyújtanunk az igényléshez, vagy akkor úgy kellenek a munkafolyamatokat megcsináltatni, hogy az egy éves folyamatos ottlakás után, 2022 február 10 után legyen az igénylési kérelem? ( Ez esetben figyelve arra, hogy amit évközben csináltatunk számlák, ott az utolsó számla ne legyen régebbi 60 napnál az igénylés dátumától.
Csak azért lenne ez a kérdés, mert az a dilemma, hogy ha csak fűtéskorszerűsítést csinálunk, akkor a gyerkőc 1 éves születésnapjáig meg tudjuk oldani anyagilag. Viszont, ha a tetőt is le szeretnénk cserélni, akkor azt lehet, hogy csak jövő tavasszal tudjuk megfinanszírozni. Csak attól félünk, hogy ha elhúzzuk jövő évig, akkor nem e lesz 2022 dec31-től hamarabb vége a támogas igénylésének, s akkor elesünk egy jelentős visszaigényelhező pénzösszegtől.
De, ha megoldható így, akkor az nem baj, ha a fűtéskorszerűsítés ebben az évben van, a tetőcsere pedig 2022 áprilisában, s akkor értelemszerűen a két munkafolyamat számlái között akár 8-10 hónap a különbség?
Persze arra ügyelnénk, hogy, ha kész a tető mondjuk 2022 április5-én, akkor ezen dátumtól számítva 60 napon belül nyújtsuk be az igénylést. S akkor meglenne az egy éves bejelentett lakcím, s mindenki boldog lenne. Főleg mi 🙂
Köszönöm a választ.
U.i.: Elnézést a regényírásért 🙂

Nekem 2 kérdésem lenne.
Az első: 25 év alatti gyermek is igényelheti, vagy csak akkor ha tanuló?
A másik kérdésem ha csak a tartózkodási hely egyezik a szülőkével, viszont az több mint egy évnél hosszabb és az állandó lakhely más. Akkor ha átíratják a gyermeknek és kicserélik a két címet számít ha előtte több évig az volt a tartózkodási helye vagy onnantól újraindul és úgy kell számolni az egy évet?

Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam júliusban lesz egy éves. Most akarunk átjelentkezni lakcímieg abba a házba, amelyhez a támogast szeretnénk igényelni. A számlákat , amik az anyagokról lesznek már most is gyűjthetem, vagy csak az után vásároljam meg a beépíthető sütő, főzölap, s egyéb felújításhoz szükséges anyagokat, ha már a lakcímünk is papíron is oda szól?
Illetve, ha a teljes felújítás befejezte a gyerkőc egy éves korát betöltően lesz befejezve, az baj?

Tisztelt Államkincstár!

A lakásfelújítási pályázattal kapcsolatban az alábbi kérdésem lenne:
Augusztusban lesz 1 éve, hogy a második férjem nevén lévő (1/1) családi házban lakunk hárman a 13 éves fiammal (nem közös gyermek) Igénybe tudjuk-e venni ebben az esetben a támogatást, ha mindhármunk állandó lakhelye a fenti ingatlan? A használatbavételi engedélyt 1-2 éve kaptuk meg. A ház hőszigetelésére és a redőnyökre szeretnénk igényelni a támogatást.
Köszönöm szépen a válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
Világossá vált számomra, hogy a lakásfelújítási támogatás igénylésének egyik alapfetétele, hogy minimum egy éve állandó lakhelyként szerepeljen az ingatlan (vannak persze kivételek). Ami számomra nem ismert, hogy feltétel-e az is, hogy a felújítási munkálatok az igénylés évében történjenek, vagy azon az ingatlanon, amibe most bejelentkeztem, de melyben már lakom évek óta, csak tartózkodási helyként volt regisztrálva, elvégezhetem-e már most a szükséges és halaszthatatlan felújításokat, és a következő év elején érvényesíthetem-e az állami támogatást. Mindehhez hitelfelvétel is szükséges volna.
Válaszát várva üdvözlöm!

Tisztel Cím

2 kérdésem lenne a 3 MFt-os lakásfelújítási támogatással kapcsolatban:
1/ az együttlakó gyermek lakcíme, amely lakásra a támogatást igénybe lehet venni, állandó lakcím kell legyen mindenképp, vagy tartózkodási hely is elegendő? Ez külön élő szülők esetén fontos kérdés
2/ A vállalkozási szerződés és a kiállított számlák dátuma a lakcímen levő bejelentés + 1 évet jelentő dátum utánra kell, hogy szóljon, vagy csak a kérelem beadásánál számít az 1 éves korlát? Pl: ha a bejelentési 1 év 2021.07.15.én valósul meg (azaz 2020.07.15.én lett bejelentve), akkor ezutáni dátumú szerződés és számla fogadható csak el, vagy jó pl 2021. áprilisi szerződés / számla is? Mikor lehet a kérelmet benyújtani (dátumilag)?
Köszönettel.

Szeretném megkérdezni, hogy jár-e a támogatás, ha egy háztartásban élek a édesanyámmal és a 24 éves fiammal?
Az ingatlan 50% a tulajdonom, de csak tartózkodási helyként vagyok bejelentve.

4 és fél éve éve élünk abban a házban, amit fel szeretnénk újítani. Gyermekeinknek ez az állandó lakcíme, a férjemnek és nekem ez a cím tartozkodási lakcímként szerepel a lakcímkártyánkon. Probléma lesz ez az elbíráláskor? Válaszukat előre is köszönöm.

Benyújtható lesz-e jövő év elején egy olyan számla, amelynek szerződését olyankor kötöttük meg, amikor még nem telt le az egy év, amelyet állandó lakóhelyként töltöttünk az ingatlanban?
Jelenleg tartózkodási helyként szerepel ez a cím a lakcímkártyánkon, évek ota itt lakunk, de csak most fogunk állandóra bejelentkezni. Azt természetesen figyelembe fogjuk venni, hogy a legutolsó számla után 60 napunk lesz az igénylés benyújtására.
A kérdésem tehát, hogy csak a benyújtás idopontjára vonatkozik-e a “minimum 1 év” az adott lakóhelyen, és már előtte is gyűjthetjuk a számlákat, megtorténhetnek a munkálatok?