A rendelet szerint:
“A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
b) az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik,”
A MÁK értelmezése szerint tehát egy éves állandó lakcím szükséges a felújítási támogatás igényléséhez a felújítani kívánt ingatlanban.
Kivétel:
“ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor”

Fontos tudnivaló, hogy számlát gyűjteni, vállalkozási szerződést kötni csak azt követően lehet, ha a felújítandó ingatlanban megtörtént a tulajdonjog bejegyzés és az állandó lakcím bejelentés is!

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
25 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeptember elején lesz meg az ingatlan tulajdonjogi bejegyzés, és az állandó lakcimre bejelentkezés. Akkor szerződést köthetek vállalkozóval és kezdhetem a felújítást, számlákat gyűjteni, ha egy éven belül, vagyis mindjárt benyujtom a kérelmet a támogatásra.

Kedves Éva!
A tulajdonjog bejegyzést követően elkezdhetik gyűjteni a számlákat. Amennyiben a tulajdonjog bejegyzést követő egy éven belül nyújtják be az igénylést, úgy nem feltétel az 1 éves állandó bejelentett lakcím.

Tisztelt Hitelnet!

A lakásfelújítási támogatás számláit a férjem nevére gyűjtöttük, de neki tartózkodási lakcíme az adott ingatlan, de ugyanúgy 50 %-ban tulajdonosa az ingatlannak. Nekem és a gyerekeknek állandó lakcímünk.
Ez így problémát jelenthet a beadásnál?

Válaszukat előre is köszönjük!

Üdvözlettel: V. Juli

Kedves Juli!
Az igénylőnek legalább 1 éves állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban. A tartózkodási hely nem fogadható el.

Tisztelt Hitelnet!
A lakásfelújítási támogatás igénylésének pillanatában szükséges feltételeket (tulajdonjog és állandó lakcím) mennyi ideig szükséges fenntartani az igénylés utáni időszakban? Tehát mennyi idő után lehet az adott ingatlant adott esetleg eladni, vagy onnan a családnak mint állandó lakcímről kijelentkezni?

Kedves Gabriella!
Nincs erre vonatkozó előírás, hogy a támogatás igénylése után mennyi ideig kell az ingatlanban bejelentkezve maradni, vagy mennyi idő után értékesíthető.

Tisztelt cím.
Az alábbi kérdéseim lennének.
Ha most február 10- én lesz meg a lakcímkártya arra az ingatlanra, amibe lakunk ( a jelenlegi lakhelyünktől pár száz méterre, csak.most válik beköltöztetővé a ház) , akkor ezen dátum utáni anyagszámla a beépíthető dolgokról, fűtéskorszerűsítési anyagokról már gyűjthető? Illetve a menyasszonyom a kisfiúnkkal gyesen van itthon, én dolgozom, akkor az én nevemre szóljanak a számlák.
És a kérdés még, hogy a gyerkőc júliusban lesz egy éves. A munkálatokat ls a munkálatok anyag-illetve munkadíj számláit összegyűjtve vagy a születésnapja előtt kell benyújtanunk az igényléshez, vagy akkor úgy kellenek a munkafolyamatokat megcsináltatni, hogy az egy éves folyamatos ottlakás után, 2022 február 10 után legyen az igénylési kérelem? ( Ez esetben figyelve arra, hogy amit évközben csináltatunk számlák, ott az utolsó számla ne legyen régebbi 60 napnál az igénylés dátumától.
Csak azért lenne ez a kérdés, mert az a dilemma, hogy ha csak fűtéskorszerűsítést csinálunk, akkor a gyerkőc 1 éves születésnapjáig meg tudjuk oldani anyagilag. Viszont, ha a tetőt is le szeretnénk cserélni, akkor azt lehet, hogy csak jövő tavasszal tudjuk megfinanszírozni. Csak attól félünk, hogy ha elhúzzuk jövő évig, akkor nem e lesz 2022 dec31-től hamarabb vége a támogas igénylésének, s akkor elesünk egy jelentős visszaigényelhező pénzösszegtől.
De, ha megoldható így, akkor az nem baj, ha a fűtéskorszerűsítés ebben az évben van, a tetőcsere pedig 2022 áprilisában, s akkor értelemszerűen a két munkafolyamat számlái között akár 8-10 hónap a különbség?
Persze arra ügyelnénk, hogy, ha kész a tető mondjuk 2022 április5-én, akkor ezen dátumtól számítva 60 napon belül nyújtsuk be az igénylést. S akkor meglenne az egy éves bejelentett lakcím, s mindenki boldog lenne. Főleg mi 🙂
Köszönöm a választ.
U.i.: Elnézést a regényírásért 🙂

Nekem 2 kérdésem lenne.
Az első: 25 év alatti gyermek is igényelheti, vagy csak akkor ha tanuló?
A másik kérdésem ha csak a tartózkodási hely egyezik a szülőkével, viszont az több mint egy évnél hosszabb és az állandó lakhely más. Akkor ha átíratják a gyermeknek és kicserélik a két címet számít ha előtte több évig az volt a tartózkodási helye vagy onnantól újraindul és úgy kell számolni az egy évet?

Kedves Diána!
25 év alatti gyermek után lehet igényelni a támogatást és nem probléma, ha a gyermek már nem tanuló. Ha a kérdés az volt, hogy 25 év alatti lehet-e az igénylő, akkor a válasz igen, ha a jogosultásgi feltételeknek megfelel.
Csak az állandó lakcímet vizsgálják. A tartózkodási címet nem. Tehát mindenképpen szükséges az egy évet megvárni az igényléssel, ha csak most fog bejelentkezni állandó lakcímmel a gyermek.

Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiam júliusban lesz egy éves. Most akarunk átjelentkezni lakcímieg abba a házba, amelyhez a támogast szeretnénk igényelni. A számlákat , amik az anyagokról lesznek már most is gyűjthetem, vagy csak az után vásároljam meg a beépíthető sütő, főzölap, s egyéb felújításhoz szükséges anyagokat, ha már a lakcímünk is papíron is oda szól?
Illetve, ha a teljes felújítás befejezte a gyerkőc egy éves korát betöltően lesz befejezve, az baj?

Kedves Attila!
Ha az ingatlan már több, mint egy éve a tulajdonában van, akkor az igényléskor feltétel, hogy egy éves állandó bejelentett lakcímmel rendelkezzenek az ingatlanban. Ha az igényléskor a gyermek már elmúlt egy éves, akkor ez a feltétel a gyermekre is vonatkozik.
A számlákat csak akkor kezdheti el gyűjteni, ha már lakcímük az ingatlanba szól.

Tisztelt Államkincstár!

A lakásfelújítási pályázattal kapcsolatban az alábbi kérdésem lenne:
Augusztusban lesz 1 éve, hogy a második férjem nevén lévő (1/1) családi házban lakunk hárman a 13 éves fiammal (nem közös gyermek) Igénybe tudjuk-e venni ebben az esetben a támogatást, ha mindhármunk állandó lakhelye a fenti ingatlan? A használatbavételi engedélyt 1-2 éve kaptuk meg. A ház hőszigetelésére és a redőnyökre szeretnénk igényelni a támogatást.
Köszönöm szépen a válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
Világossá vált számomra, hogy a lakásfelújítási támogatás igénylésének egyik alapfetétele, hogy minimum egy éve állandó lakhelyként szerepeljen az ingatlan (vannak persze kivételek). Ami számomra nem ismert, hogy feltétel-e az is, hogy a felújítási munkálatok az igénylés évében történjenek, vagy azon az ingatlanon, amibe most bejelentkeztem, de melyben már lakom évek óta, csak tartózkodási helyként volt regisztrálva, elvégezhetem-e már most a szükséges és halaszthatatlan felújításokat, és a következő év elején érvényesíthetem-e az állami támogatást. Mindehhez hitelfelvétel is szükséges volna.
Válaszát várva üdvözlöm!

Tisztel Cím

2 kérdésem lenne a 3 MFt-os lakásfelújítási támogatással kapcsolatban:
1/ az együttlakó gyermek lakcíme, amely lakásra a támogatást igénybe lehet venni, állandó lakcím kell legyen mindenképp, vagy tartózkodási hely is elegendő? Ez külön élő szülők esetén fontos kérdés
2/ A vállalkozási szerződés és a kiállított számlák dátuma a lakcímen levő bejelentés + 1 évet jelentő dátum utánra kell, hogy szóljon, vagy csak a kérelem beadásánál számít az 1 éves korlát? Pl: ha a bejelentési 1 év 2021.07.15.én valósul meg (azaz 2020.07.15.én lett bejelentve), akkor ezutáni dátumú szerződés és számla fogadható csak el, vagy jó pl 2021. áprilisi szerződés / számla is? Mikor lehet a kérelmet benyújtani (dátumilag)?
Köszönettel.

Szeretném megkérdezni, hogy jár-e a támogatás, ha egy háztartásban élek a édesanyámmal és a 24 éves fiammal?
Az ingatlan 50% a tulajdonom, de csak tartózkodási helyként vagyok bejelentve.

4 és fél éve éve élünk abban a házban, amit fel szeretnénk újítani. Gyermekeinknek ez az állandó lakcíme, a férjemnek és nekem ez a cím tartozkodási lakcímként szerepel a lakcímkártyánkon. Probléma lesz ez az elbíráláskor? Válaszukat előre is köszönöm.

Benyújtható lesz-e jövő év elején egy olyan számla, amelynek szerződését olyankor kötöttük meg, amikor még nem telt le az egy év, amelyet állandó lakóhelyként töltöttünk az ingatlanban?
Jelenleg tartózkodási helyként szerepel ez a cím a lakcímkártyánkon, évek ota itt lakunk, de csak most fogunk állandóra bejelentkezni. Azt természetesen figyelembe fogjuk venni, hogy a legutolsó számla után 60 napunk lesz az igénylés benyújtására.
A kérdésem tehát, hogy csak a benyújtás idopontjára vonatkozik-e a “minimum 1 év” az adott lakóhelyen, és már előtte is gyűjthetjuk a számlákat, megtorténhetnek a munkálatok?

Nagyon köszönöm a választ.