Az elvárt tulajdonviszonnyal kapcsolatba a lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet így szól:

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
a) az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén a fent előírt feltétel teljesülését a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján is szükséges vizsgálni.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék hogy ha az ingatlan csak 1/1 tulajdoni hányadban van a saját nevemen és a feleségemmel 1 gyermeket nevelünk, akkor kapható e a támogatás.

Kedves Attila!
Nem feltétel, hogy mindkét igénylő rendelkezzen tulajdonrésszel az ingatlanban. Tehát, ha a további jogosultásgi feltételek is teljesülnek, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra.

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra fel lehet e venni a támogatást ha van ügyvéd álltal ellenjegyzett használati és megállapodási szerződésünk?
3 lakás van kialakítva az ingatlanban és a következő képpen alakulnak a tulajdonhányadok:
1. Lakás 14/30
2. Lakás. 8/30
3. Lakás. 8/30
Mi vagyunk az 1es lakás és a férjemmel közösen 50-50%ban vagyunk tulajdonosok!

Kedves Andrea!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek a támogatásra, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. A használati megállapodást az igényléskor csatolni kell.

Tisztelt hitelnet!
Három fős családban élünk. Az ingatlan tulajdonosa 100%-ban a férj.
Így is igénybe lehet venni a támogatást?

Osztatlan közös tulajdonban 2 testvér 1/4-1/4 tulajdonban közös víz, villany, gáz stb használatban /30 év/ kaphatnak-e fűtéskorszerüsítéshez támogatást. Van Megállapodás az ingatlan használatának megosztásáról. /A másik 50 % az unokatestvéré/.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni,hogy ebben a helyzetben jogosult vagyok-e a támogatásra?Adott egy helyrajzi számon,két önálló lakást,két garázst magába foglaló családi lakóház épület.Ezt úgy kell elképzelni,hogy a két lakásnak van egy közös fala,közös a tető,a házszám is ugyanaz,csak van két külön bejárat.A két lakás,két különálló közüzemi mérőórával van felszerelve.Készült szerződés a tulajdonjog megállapításáról,valamint az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan használatáról.Tulajdoni részarányoknál nekünk 4/8 részünk van,az egyik lakás,és az egyik garázs kizárólagos használatával.Az udvart a felek közösen használják.Igénybe tudom-e venni a támogatást,ha az utcafronti kerítést szeretném megcsináltatni,és az udvart szeretném térköveztetni?
Köszönöm:Anita

Tisztelt Hitelnet,
Ikerházak esetén (2×2 család), külön helyrajzi számon lévő lakások, de a kert, kerítés és a tetőszerkezet stb. osztatlan közös tulajdonban van.
Igényelhetek-e támogatást az hozzám tartozó résznél
– kerítés építésre
– födém burkolására
– napelemes rendszer kialakítására az én tetőrészemen.
Köszönöm.
Üdv.
János

Kedves János!
Információink szerint a társasházi közös tulajdonú épületrész felújítására ez a támogatási forma nem használható. Csak a külön, saját tulajdonba tartozó ingatlan felújítására, korszerűsítésére használható fel a lakásfelújítási támogatás.

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy ikerház esetén 50-50%-os tulajdonjoggal rendelkezünk. A tető ugye teljesen közös, mérete viszont eltér 60-40%-ban a szomszédé a nagyobb. Ennek cseréjére kérhető a támogatás? Az ácsok is ilyen arányban és külön tudják számolni. (Van használati szerződés.)

Tisztelt Hitelnet!
A kérdés előtt egy pár dolgot szeretnék leírni az ingatlanról. Szántó és lakóházként szerepel a tulajdonlapon. Osztatlan közös tulajdonban van a telek. 15 020 m2 az össz terület. Ebből a miénk a feleségemmel 1000 m2 elkerített terület a feleségemé 650 az enyém 350 arányban. Ezen a telken van a felújítandó ingatlan. A szántó többi része 2 tulajdonosé ami csak szántóföld ingatlan nélkül. Erről természetesen van használatba vételi szerződés, ügyvédi és résztulajdonosi aláírásokkal pontosabban csak a másolat van meg. A kérdésem az lenne, hogy elég e a másolat ez egy kb.10 éves dokumentum, illetve a feleségem akkori férjes neve szerepel rajta, a tulajdon lapon pedig a jelenlegi férjes neve szerepel. Ez így vajon elfogadható vagy írni kell egy újabb használati megállapodást? Lenne még egy kérdésem, az én állandó lakcímem nem a felújítandó ingatlanra szól és kevesebb tulajdoni hányadom van az ingatlanban mint a feleségemnek ebben az esetben csak ők igénylik ketten a közös gyermekünkkel a felújítást?
Köszönettel várom válaszát, László

Tisztelt Ügyintéző.
Szeretnénk igénybe venni a lakásfelújítási támogatást. A párommal nem vagyunk összeházasodva és nekem nincs részem a házban, amit újítani szeretnénk.
Ebben az esetben csak a párom veheti igénybe, az ő nevére kell kiállítani a számlákat? Esetleg nekem is kell tulajdoni hányaddal rendelkeznem?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Beáta

Kedves Bea!
Élettársak is együttesen igényelhetik a támogatást. Feltétel, hogy állandó lakcímük a felújítandó ingatlanba szóljon.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőségünk lízingbevevőkként igényelni a támogatást?
A tényleges tulajdonos jelenleg a lízinget nyújtó bank, míg a férjemmel pénzügyi lízingbevevők vagyunk. Tényleges tulajdonosok a zártvégű lízing lejárata után leszünk 50-50%-ban. Így, hogy zártvégű a lízing, így sem tudjuk semmilyen körülmények között igényelni a támogatást? Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Cím!

Olyan kérdésem lenne, hogy az problémát jelenthet-e, hogy ajándékozási szerződéssel kerül a párom tulajdonába a ház, amire fel szeretnénk venni a támogatást?

Kedves Kitti!
Nem jelent problémát, ha ajándékozás útján kerül párja tulajdonába az ingatlan.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Szeretném megkérdezni ha két lakásból álló közös osztatlan tulajdonú házam van édesanyámmal./közös a közmű/
Mindenféleképpen kell ügyvéd elött használati megállapodást kötnünk ha én fel szeretném használni a lakásfelújítási támogatást?
köszönettel Regina

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy egy társasház egyik lakásának felújítására (a lakás 100%-os tulajdonosa vagyok)felvehető-e a támogatás? Egyedülálló vagyok, két gyermekem (25 és 20 évesek) velem él, 2005 óta ide vagyunk bejelentve mindhárman állandó lakosként. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel:Seyfried Katalin

1/3 rész tulajdoni hányaddal rendelkezem, minden más feltételnek megfelelek, élettársam 2/3 rész tulajdonos. Viszont ő nem az adott ingatlanra van bejelentve. Módosítható-e a tulajdoni hányad részemre, hogy az 50 %-os hányad feltételének megfeleljek és mi ennek a menete?

Osztatlan közös esetében garázs építésére támogatás felvételére van-e lehetőség?

Társasházban 10% os tulajdonrész van. A Társasház felújítási munkát hagyott jóvá, az engedélyezett tevékenységekkel. A befizetendő összegre lehet kapni visszatérítendő támogatást?
Köszönettel.

Egy társasházról lenne szó. Két lakásból áll, az egyik megvan osztva (földhivatalnál bejegyezve). Itt a megosztás 60/40 arányú. A Társasház szennyvízátemelőt kénytelen telepíteni. A megosztott lakásban két család él. Mind a kettőnél van 18 év alatti gyermek. Hogy használható fel a támogatás ebben az esetben? A Társasházban a megosztott lakás, több mint 50%-os tulajdonrésszel rendelkezik. Várva válaszukat, köszönettel.
Gábor

Üdvözlöm! Három kérdésem a következő
1. Tetőablak cseréje és tetőfelújítás esetében, a 2 tető ablak ára 400 000 Ft, az ablak cseréje és a tetőjavítás költsége 400 000 Ft. Igényelhetem-e vissza a felújítás felét, azaz 400 000 Ft-ot? Mennyi igényelhetek, ha a 2 ablak ára(400 000 Ft) mellett csak 200 000 Ft a munkadíj az ablakcserére és a tetőjavításra?
Hasonló általános kérdésben önök ilyen példát hoztak:
Példa 1:anyagköltség 1000 000 Ft, munkad. 100 000Ft Igényelhető támogatás 200 000 Ft.
Példa 2:anyagköltség 1 500 000 Ft, munkad. 500 000 Ft Igényelhető támogatás 1 000 000 Ft
Ezek alapján az én 2. (anyag 400 e Ft, munkad 200 e Ft)esetemben is jár a 300 eFt?
2. Közöstulajdonban rendelkezem 4/14 résszel- ami ternészetben 2 lakást és a telek 4/14ét jelenti, amire a tetőtérbeépítési engedély az én nevemre lett kiállítva. Az épületnek ezt a felét -alsó lakást- 30 éve vettük és használjuk így, a tetőteret 23 éve építettük be én és használjuk így.
3. Párom és közös gyermekünk ideiglenes lakcíme van itt, az állandó lakcímük a párom állandó lakcíme. Igényelhetem-e én, és mennyi támogatást ebben az esetben? Egyszerűbb a gyermekünket átjelenteni állandó címre ide az ideiglenes helyett?

Tisztelt Cím!
Az otthon felújítási támogatással kapcsolatban a következő kérdésem lenne:
Egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanban 22/48 tulajdoni hányadom van. A felújítandó lakóházat 1/1 arányban vásároltam meg. Használati megosztásról megállapodás az előző tulajdonosok között van. Amikor én megvásároltam az ingatlant, akkor az adásvételi szerződésben ez a használati megosztás rögzítve lett. Igényelhetem a felújítási támogatást az általam 1/1 arányban megvásárolt és használt ingatlanra? Kell-e új megállapodást kötni a használati megosztásról a jelenlegi tulajdonosokkal (az ingatlan többi részének – 26/48 rész – is új tulajdonosa lett, azóta, hogy megvásároltam az ingatlant.)
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnénk,hogy egy négylakásos társasházban élünk,melynek közös helyrajzi száma van.Az ingatlanra készült használati megosztási vázlat.Ebben az esetben is elszámolhatóak a felújítás költségei a saját lakásunkra?
Köszönjük válaszát!

Az alábbi kérdéssel fordultam írásban az Államkincstárhoz:
Osztatlan közös tulajdonú ingatlannal rendelkezünk, használati megosztási szerződéssel. Az ingatlanon 2 családi ház van, összesen 4 tulajdonossal. A tulajdoni arányok 196/785, 196/785 és 197/785, 196/785-öd arányban lettek meghatározva.
Házastársammal, akivel közösen szeretnénk igénybe venni a támogatást összesen 392/785 arányban birtokoljuk az ingatlant. Ez 49,94%-os mértékű tulajdoni hányadot jelent.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jogosultak lehetünk-e a otthonfelújítási támogatásra, ha minden egyéb más feltételnek megfelelünk a házastársammal együtt? Mivel olvastam, hogy a kérelemnél 2 tizedesjegyre bontva kell megjeleníteni a tulajdoni hányadot, így nem érjük el az 50%-ot.
A válaszuk írásban az volt, hogy nem vagyunk jogosultak a támogatás igénybevételére!
Időközben a callcentert is megkeresve ellentétes választ kaptam, jogosult vagyok a támogatásra mivel osztatlan közösnél a ránk eső rész 50-50% tulajdoni hányadát vizsgálják. A beszélgetésről hangfelvétel is van.
Melyik válasznak hihetek, elutasítják a beadott kérelmem? Nem szeretném!
Válaszukat előre is köszönöm!