Az elvárt tulajdonviszonnyal kapcsolatba a lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet így szól:

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
a) az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén a fent előírt feltétel teljesülését a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján is szükséges vizsgálni.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

85 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Több épületből álló társasházban a lakásunk feletti tetőrészt újítottuk fel, mely az alapító okirat alapján közös tulajdon. A tulajdonostársak közgyűlési határozatban elfogadták a tetőrész általunk történő használatbavételét. Erre azonban csak a felújítási munkálatuk után került sor. Kérdéseim a következők:
Elfogadható, hogy a használatba adás a felújítási munkálatok után történt?
A közgyűlési határozat megfelelt a társasházi törvény vonatkozó részének, de nem született ügyvéd általi magánokirat, a közgyűlési határozat elegendő az igényléshez?
Amennyiben a kérelem benyújtásakor azt állapítja meg a MÁK, hogy jogosulatlanul kérvényeztük a tetőfelújítás után a támogatást, akkor az egész pályázatunkat elutasítják vagy csak a tetőre vonatkozó számlákat?
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanban lakunk, melyre szeretnénk az otthonfelújítási támogatást igénybe venni. A tulajdonhányadunk: 173/12940 a férjemé és 135/12940 az enyém. Használati megállapodást nem készítettünk, ez egy lakóövezet egy helyrajzi számon, sorházakkal és rengeteg tulajdonossal. Ennek elkészítése szinte lehetetlen, mivel kb. 100 tulajdonost érint.
Ilyen esetben mit tudnak javasolni?
Köszönettel, Andrea

Tisztelt Hitelnet!
Adott egy ikerház, mely két lakásból áll. Egy helyrajzi számon szerepel a két lakás, az egyik lakásban unokatesónk él és a tulajdoni lap szerint 4/8-ad tulajdonos. A másik lakásban én, a férjem és apósom élünk, a tulajdoni lap szerint apósomnak 2/8-ad tulajdonrésze van, férjemnek és nekem 1/8-ad-1/8-ad tulajdonrészünk van. Használati szerződésben rendeztük, hogy valójában ez két külön lakás, az egyiket unokatesóm 100%-ban tulajdonolja, a másik lakást pedig hárman tulajdonoljuk. Leírtuk, hogy a mi lakásunkat ketten a férjemmel együttesen 50%-ban tulajdonoljuk – ami a támogatás szerint ugyebár követelmény – és apósom tulajdonolja a lakás másik felét 50%-ban.
Kérdésem, hogy így megfelelünk a támogatási követelménynek? Mert a rendelet szó szerint úgy fogalmaz, hogy “az igénylőknek együttesen kizárólagos használati joga áll fenn a támogatással érintett lakásra vagy annak alapterülete legalább 50%-ára vonatkozóan”. Ez utóbbit nem tudom értelmezni, az alapterületes részt.

Tisztelt Hitelnet!
Saját tulajdonú ingatlanunkon élettársam 80%, én 20% tulajdoni hányaddal rendelkezem. A lakásfelújítás során az én nevemre kerültek a számlák. Közös háztartásban neveljük gyermekeinket. Elfogadható a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos nevére kiállított számla ebben az esetben?
Köszönettel: Orsolya

Tisztelt Hitelhet.
Egy osztatlan közös tulajdonú ikerházról lenne szó. 1/8 adós arányban van felosztva. Van használati megállapodás a szomszéddal 4/8 adós használati arányban. Külön választva minden. Eszerint az egyik részben, hogy minimum az 50% meglegyen, elég a 2/8 adós rész birtoklása?

Tisztelt Hitelnet,
Osztatlan közös tulajdonú telken álló saját házrészünkben 50/200 résszel rendelkezem én is és ugyanígy a Férjem is. (Van a szomszéddal használati megállapodásunk, neki 100/200 tulajdonrésze van.)
Ennek tükrében feltétlenül Férjemmel ketten együtt kell, hogy igényeljük az otthonfelújítási támogatást? Vagy elég, ha csak én vagyok a kérelmező mint a saját házrészünk 50%-os tulajdonosa?
Köszönöm!

Édesanyámmal élünk, az övé 60%-ban a ház, de nekem is van tulajdonjogom a házban.
Így is felvehetem az otthonfelújítási támogatást a gyermekemre?

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan 50-50% tulajdonosa vagyok és tetőt szeretnék felújítatni. A másik tulaj nem jogosult a támogatásra!
Én jogosult lehetek rá?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel egy osztatlan közös tulajdonban lévő, külön bejáratú ikerházban élünk több, mint egy éve bejelentve. A férjem tulajdon joga 40%, az édesanyjáé 20%, a másik 40% férjem nővéréé. Megosztási szerződés még nincsen.
Amennyiben szükséges, édesanyja a tulajdoni jogát átadná, így meglenne az 50%-os tulajdonjoga a férjemnek, viszont az egy év nem telik el a benyújtáshoz képest.
Esetleg elég lenne a használati szerződés vagy mindenképpen át kell adnia a tulajdonjogát, hogy jogosultak legyünk a támogatásra?
Válaszukat előre köszönöm.

Tisztelt Hitelnet! A támogatás igénybe vehető, ha előbb történik a felújítás és a számla kiállítása a felújítási munkálatokról, mint az osztatlan közös tulajdon használati megosztása? (2-3 hét különbség várható a kettő közt.)

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanban apám tulajdonrésze volt 50%, én ennek örököltem meg a 2/3 részét, a bátyám aki nem itt lakik a másik 1/3 részt.
Ezen tulajdonrész alapján jogosult vagyok a támogatásra?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ikerház 46%-a a saját tulajdonunk, feleségemmel közösen. Az előző tulajdonos tanúkkal aláírt Használati megállapodást kötött a jelenlegi szomszédunkkal (tanúk által aláírt magánokirat, ügyvédi/közjegyzői ellenjegyzés nélkül). A használati megállapodás tartalmazza, hogy a jogutódokra is kötelező érvényű, valamint az adásvételi szerződés részét kell, hogy képezze. Az adásvételi szerződésünknek így melléklete lett – szerződéses hivatkozással – ez a használati megállapodás. Így az ügyvéd által ellenjegyzett – használati megállapodásra hivatkozó – adásvételi szerződés elegendő hivatkozást nyújt-e a kérelem benyújtásához?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdon esetén jól értem, hogy a számlákra, szerződésekbe elég az utca házszámot beírni és az igényléskor leadni a használati megállapodást amiből kiderül, hogy az adott ingatlanban az egyik lakóegység a kizárólagos használatunkban van? Tehát nem szükséges olyat ráírni számlákra az utca házszámon kívül, hogy például 1. sz lakóegység? Ha van a házban 5 lakóegység honnan derül ki, hogy az adott számla melyik lakóegységre vonatkozik azon belül? Vagy ezt már nem nézik?

Tisztelt Hitelnet!
Egy telken (egy helyrajzi szám) 2 önálló lakóház épült, a használati megosztás szerint a telek 45-55 %-ban van megosztva a két ház tulajdonosa között kizárólagos használatra. Ha a 45%-os részen lévő önálló családi házunk 50-50%- ban a férjem és az én tulajdonomban van, akkor jól értelmezem-e, hogy jogosultak vagyunk a támogatásra, ha az egyéb feltételeknek megfelelünk?

Csak az ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodás felel meg vagy a 2 tanús is jó?
Köszönöm!

Rendelkezem hasznalati megalapodassal a kozos tulajdonban levő ingatlannal de a szerződesben a regi tulaj neve all akitől megvasaroltuk az ingatlant. Ez problema lehet e a felujitasi tamogatas igenybevetelenel?

Tisztelt hitelnet.
Egyszülői házról van szó 50%- bán vagyok tulajdonos öröklés útján, de édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti van rajta.
Így is igénybe tudjuk venni a támogatást?

Tisztelt hitelnet!
A használati megállapodásnak ügyvéd által ellenjegyzettnek kell lennie?
A tető osztatlan közös tulajdon és arra szeretnének használati megállapodást csinalni hogy napelemes rendszert tudjanak feltenni és igényelni az otthonfelújítási támogatást

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő: Napelemes rendszer telepítésére igénybe tudom-e venni az otthonfelújítási támogatást, ha a napelemes rendszer telepítési címe, és a lakhely címe eltér. De csak a címe a helyrajzi szám megegyezik. A telket ugyanis két utca határolja, és az áram a telek hátsó részén lévő utcáról került bevezetésre, lakcímként viszont az első utca került megadásra.

Tisztelt Hitelnet!
Több lakásból állóközös tulajdonú ingatlanban lakunk a 22 éves lányommal. A lakás az én és édesanyám tulajdonában van fele fele arányban. Igényelhetek- e lakásfelújítási támogatást? Van ügyvéd által ellenjegyzet használati megállapodásunk. Viszont akkor még édesapám is 1/3 rész tulajdonos volt. Ő azóta elhunyt és a törvényes öröklés szerint történt a hagyatéki végzés.
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő, egymás melletti kizárólagos használati megállapodással érintett lakás támogatható-e. Ötgyermekes édesanya vagyok, korábban gondolkodunk a két lakás összevonásán, de a legnagyobb gyerekek lassan nagykorúak, inkább külön életteret újítanánk fel nekik, és költenénk a jelenlegi lakrészre is. Van erre mód?

Érdeklődnék hogy ha az ingatlan csak 1/1 tulajdoni hányadban van a saját nevemen és a feleségemmel 1 gyermeket nevelünk, akkor kapható e a támogatás.

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra fel lehet e venni a támogatást ha van ügyvéd álltal ellenjegyzett használati és megállapodási szerződésünk?
3 lakás van kialakítva az ingatlanban és a következő képpen alakulnak a tulajdonhányadok:
1. Lakás 14/30
2. Lakás. 8/30
3. Lakás. 8/30
Mi vagyunk az 1es lakás és a férjemmel közösen 50-50%ban vagyunk tulajdonosok!

Tisztelt hitelnet!
Három fős családban élünk. Az ingatlan tulajdonosa 100%-ban a férj.
Így is igénybe lehet venni a támogatást?

Osztatlan közös tulajdonban 2 testvér 1/4-1/4 tulajdonban közös víz, villany, gáz stb használatban /30 év/ kaphatnak-e fűtéskorszerüsítéshez támogatást. Van Megállapodás az ingatlan használatának megosztásáról. /A másik 50 % az unokatestvéré/.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni,hogy ebben a helyzetben jogosult vagyok-e a támogatásra?Adott egy helyrajzi számon,két önálló lakást,két garázst magába foglaló családi lakóház épület.Ezt úgy kell elképzelni,hogy a két lakásnak van egy közös fala,közös a tető,a házszám is ugyanaz,csak van két külön bejárat.A két lakás,két különálló közüzemi mérőórával van felszerelve.Készült szerződés a tulajdonjog megállapításáról,valamint az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan használatáról.Tulajdoni részarányoknál nekünk 4/8 részünk van,az egyik lakás,és az egyik garázs kizárólagos használatával.Az udvart a felek közösen használják.Igénybe tudom-e venni a támogatást,ha az utcafronti kerítést szeretném megcsináltatni,és az udvart szeretném térköveztetni?
Köszönöm:Anita

Tisztelt Hitelnet,
Ikerházak esetén (2×2 család), külön helyrajzi számon lévő lakások, de a kert, kerítés és a tetőszerkezet stb. osztatlan közös tulajdonban van.
Igényelhetek-e támogatást az hozzám tartozó résznél
– kerítés építésre
– födém burkolására
– napelemes rendszer kialakítására az én tetőrészemen.
Köszönöm.
Üdv.
János

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy ikerház esetén 50-50%-os tulajdonjoggal rendelkezünk. A tető ugye teljesen közös, mérete viszont eltér 60-40%-ban a szomszédé a nagyobb. Ennek cseréjére kérhető a támogatás? Az ácsok is ilyen arányban és külön tudják számolni. (Van használati szerződés.)

Tisztelt Hitelnet!
A kérdés előtt egy pár dolgot szeretnék leírni az ingatlanról. Szántó és lakóházként szerepel a tulajdonlapon. Osztatlan közös tulajdonban van a telek. 15 020 m2 az össz terület. Ebből a miénk a feleségemmel 1000 m2 elkerített terület a feleségemé 650 az enyém 350 arányban. Ezen a telken van a felújítandó ingatlan. A szántó többi része 2 tulajdonosé ami csak szántóföld ingatlan nélkül. Erről természetesen van használatba vételi szerződés, ügyvédi és résztulajdonosi aláírásokkal pontosabban csak a másolat van meg. A kérdésem az lenne, hogy elég e a másolat ez egy kb.10 éves dokumentum, illetve a feleségem akkori férjes neve szerepel rajta, a tulajdon lapon pedig a jelenlegi férjes neve szerepel. Ez így vajon elfogadható vagy írni kell egy újabb használati megállapodást? Lenne még egy kérdésem, az én állandó lakcímem nem a felújítandó ingatlanra szól és kevesebb tulajdoni hányadom van az ingatlanban mint a feleségemnek ebben az esetben csak ők igénylik ketten a közös gyermekünkkel a felújítást?
Köszönettel várom válaszát, László

Tisztelt Ügyintéző.
Szeretnénk igénybe venni a lakásfelújítási támogatást. A párommal nem vagyunk összeházasodva és nekem nincs részem a házban, amit újítani szeretnénk.
Ebben az esetben csak a párom veheti igénybe, az ő nevére kell kiállítani a számlákat? Esetleg nekem is kell tulajdoni hányaddal rendelkeznem?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Beáta