Az elvárt tulajdonviszonnyal kapcsolatba a lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet így szól:

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha
a) az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén a fent előírt feltétel teljesülését a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján is szükséges vizsgálni.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
71 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan 50-50% tulajdonosa vagyok és tetőt szeretnék felújítatni. A másik tulaj nem jogosult a támogatásra!
Én jogosult lehetek rá?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel egy osztatlan közös tulajdonban lévő, külön bejáratú ikerházban élünk több, mint egy éve bejelentve. A férjem tulajdon joga 40%, az édesanyjáé 20%, a másik 40% férjem nővéréé. Megosztási szerződés még nincsen.
Amennyiben szükséges, édesanyja a tulajdoni jogát átadná, így meglenne az 50%-os tulajdonjoga a férjemnek, viszont az egy év nem telik el a benyújtáshoz képest.
Esetleg elég lenne a használati szerződés vagy mindenképpen át kell adnia a tulajdonjogát, hogy jogosultak legyünk a támogatásra?
Válaszukat előre köszönöm.

Tisztelt Hitelnet! A támogatás igénybe vehető, ha előbb történik a felújítás és a számla kiállítása a felújítási munkálatokról, mint az osztatlan közös tulajdon használati megosztása? (2-3 hét különbség várható a kettő közt.)

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanban apám tulajdonrésze volt 50%, én ennek örököltem meg a 2/3 részét, a bátyám aki nem itt lakik a másik 1/3 részt.
Ezen tulajdonrész alapján jogosult vagyok a támogatásra?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonú ikerház 46%-a a saját tulajdonunk, feleségemmel közösen. Az előző tulajdonos tanúkkal aláírt Használati megállapodást kötött a jelenlegi szomszédunkkal (tanúk által aláírt magánokirat, ügyvédi/közjegyzői ellenjegyzés nélkül). A használati megállapodás tartalmazza, hogy a jogutódokra is kötelező érvényű, valamint az adásvételi szerződés részét kell, hogy képezze. Az adásvételi szerződésünknek így melléklete lett – szerződéses hivatkozással – ez a használati megállapodás. Így az ügyvéd által ellenjegyzett – használati megállapodásra hivatkozó – adásvételi szerződés elegendő hivatkozást nyújt-e a kérelem benyújtásához?
Köszönettel!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdon esetén jól értem, hogy a számlákra, szerződésekbe elég az utca házszámot beírni és az igényléskor leadni a használati megállapodást amiből kiderül, hogy az adott ingatlanban az egyik lakóegység a kizárólagos használatunkban van? Tehát nem szükséges olyat ráírni számlákra az utca házszámon kívül, hogy például 1. sz lakóegység? Ha van a házban 5 lakóegység honnan derül ki, hogy az adott számla melyik lakóegységre vonatkozik azon belül? Vagy ezt már nem nézik?

Tisztelt Hitelnet!
Egy telken (egy helyrajzi szám) 2 önálló lakóház épült, a használati megosztás szerint a telek 45-55 %-ban van megosztva a két ház tulajdonosa között kizárólagos használatra. Ha a 45%-os részen lévő önálló családi házunk 50-50%- ban a férjem és az én tulajdonomban van, akkor jól értelmezem-e, hogy jogosultak vagyunk a támogatásra, ha az egyéb feltételeknek megfelelünk?

Csak az ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodás felel meg vagy a 2 tanús is jó?
Köszönöm!

Rendelkezem hasznalati megalapodassal a kozos tulajdonban levő ingatlannal de a szerződesben a regi tulaj neve all akitől megvasaroltuk az ingatlant. Ez problema lehet e a felujitasi tamogatas igenybevetelenel?

Tisztelt hitelnet.
Egyszülői házról van szó 50%- bán vagyok tulajdonos öröklés útján, de édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti van rajta.
Így is igénybe tudjuk venni a támogatást?

Tisztelt hitelnet!
A használati megállapodásnak ügyvéd által ellenjegyzettnek kell lennie?
A tető osztatlan közös tulajdon és arra szeretnének használati megállapodást csinalni hogy napelemes rendszert tudjanak feltenni és igényelni az otthonfelújítási támogatást

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő: Napelemes rendszer telepítésére igénybe tudom-e venni az otthonfelújítási támogatást, ha a napelemes rendszer telepítési címe, és a lakhely címe eltér. De csak a címe a helyrajzi szám megegyezik. A telket ugyanis két utca határolja, és az áram a telek hátsó részén lévő utcáról került bevezetésre, lakcímként viszont az első utca került megadásra.

Tisztelt Hitelnet!
Több lakásból állóközös tulajdonú ingatlanban lakunk a 22 éves lányommal. A lakás az én és édesanyám tulajdonában van fele fele arányban. Igényelhetek- e lakásfelújítási támogatást? Van ügyvéd által ellenjegyzet használati megállapodásunk. Viszont akkor még édesapám is 1/3 rész tulajdonos volt. Ő azóta elhunyt és a törvényes öröklés szerint történt a hagyatéki végzés.
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő, egymás melletti kizárólagos használati megállapodással érintett lakás támogatható-e. Ötgyermekes édesanya vagyok, korábban gondolkodunk a két lakás összevonásán, de a legnagyobb gyerekek lassan nagykorúak, inkább külön életteret újítanánk fel nekik, és költenénk a jelenlegi lakrészre is. Van erre mód?

Érdeklődnék hogy ha az ingatlan csak 1/1 tulajdoni hányadban van a saját nevemen és a feleségemmel 1 gyermeket nevelünk, akkor kapható e a támogatás.

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra fel lehet e venni a támogatást ha van ügyvéd álltal ellenjegyzett használati és megállapodási szerződésünk?
3 lakás van kialakítva az ingatlanban és a következő képpen alakulnak a tulajdonhányadok:
1. Lakás 14/30
2. Lakás. 8/30
3. Lakás. 8/30
Mi vagyunk az 1es lakás és a férjemmel közösen 50-50%ban vagyunk tulajdonosok!

Tisztelt hitelnet!
Három fős családban élünk. Az ingatlan tulajdonosa 100%-ban a férj.
Így is igénybe lehet venni a támogatást?

Osztatlan közös tulajdonban 2 testvér 1/4-1/4 tulajdonban közös víz, villany, gáz stb használatban /30 év/ kaphatnak-e fűtéskorszerüsítéshez támogatást. Van Megállapodás az ingatlan használatának megosztásáról. /A másik 50 % az unokatestvéré/.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni,hogy ebben a helyzetben jogosult vagyok-e a támogatásra?Adott egy helyrajzi számon,két önálló lakást,két garázst magába foglaló családi lakóház épület.Ezt úgy kell elképzelni,hogy a két lakásnak van egy közös fala,közös a tető,a házszám is ugyanaz,csak van két külön bejárat.A két lakás,két különálló közüzemi mérőórával van felszerelve.Készült szerződés a tulajdonjog megállapításáról,valamint az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan használatáról.Tulajdoni részarányoknál nekünk 4/8 részünk van,az egyik lakás,és az egyik garázs kizárólagos használatával.Az udvart a felek közösen használják.Igénybe tudom-e venni a támogatást,ha az utcafronti kerítést szeretném megcsináltatni,és az udvart szeretném térköveztetni?
Köszönöm:Anita

Tisztelt Hitelnet,
Ikerházak esetén (2×2 család), külön helyrajzi számon lévő lakások, de a kert, kerítés és a tetőszerkezet stb. osztatlan közös tulajdonban van.
Igényelhetek-e támogatást az hozzám tartozó résznél
– kerítés építésre
– födém burkolására
– napelemes rendszer kialakítására az én tetőrészemen.
Köszönöm.
Üdv.
János

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy ikerház esetén 50-50%-os tulajdonjoggal rendelkezünk. A tető ugye teljesen közös, mérete viszont eltér 60-40%-ban a szomszédé a nagyobb. Ennek cseréjére kérhető a támogatás? Az ácsok is ilyen arányban és külön tudják számolni. (Van használati szerződés.)

Tisztelt Hitelnet!
A kérdés előtt egy pár dolgot szeretnék leírni az ingatlanról. Szántó és lakóházként szerepel a tulajdonlapon. Osztatlan közös tulajdonban van a telek. 15 020 m2 az össz terület. Ebből a miénk a feleségemmel 1000 m2 elkerített terület a feleségemé 650 az enyém 350 arányban. Ezen a telken van a felújítandó ingatlan. A szántó többi része 2 tulajdonosé ami csak szántóföld ingatlan nélkül. Erről természetesen van használatba vételi szerződés, ügyvédi és résztulajdonosi aláírásokkal pontosabban csak a másolat van meg. A kérdésem az lenne, hogy elég e a másolat ez egy kb.10 éves dokumentum, illetve a feleségem akkori férjes neve szerepel rajta, a tulajdon lapon pedig a jelenlegi férjes neve szerepel. Ez így vajon elfogadható vagy írni kell egy újabb használati megállapodást? Lenne még egy kérdésem, az én állandó lakcímem nem a felújítandó ingatlanra szól és kevesebb tulajdoni hányadom van az ingatlanban mint a feleségemnek ebben az esetben csak ők igénylik ketten a közös gyermekünkkel a felújítást?
Köszönettel várom válaszát, László

Tisztelt Ügyintéző.
Szeretnénk igénybe venni a lakásfelújítási támogatást. A párommal nem vagyunk összeházasodva és nekem nincs részem a házban, amit újítani szeretnénk.
Ebben az esetben csak a párom veheti igénybe, az ő nevére kell kiállítani a számlákat? Esetleg nekem is kell tulajdoni hányaddal rendelkeznem?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Beáta

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőségünk lízingbevevőkként igényelni a támogatást?
A tényleges tulajdonos jelenleg a lízinget nyújtó bank, míg a férjemmel pénzügyi lízingbevevők vagyunk. Tényleges tulajdonosok a zártvégű lízing lejárata után leszünk 50-50%-ban. Így, hogy zártvégű a lízing, így sem tudjuk semmilyen körülmények között igényelni a támogatást? Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Cím!

Olyan kérdésem lenne, hogy az problémát jelenthet-e, hogy ajándékozási szerződéssel kerül a párom tulajdonába a ház, amire fel szeretnénk venni a támogatást?

Szeretném megkérdezni ha két lakásból álló közös osztatlan tulajdonú házam van édesanyámmal./közös a közmű/
Mindenféleképpen kell ügyvéd elött használati megállapodást kötnünk ha én fel szeretném használni a lakásfelújítási támogatást?
köszönettel Regina

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy egy társasház egyik lakásának felújítására (a lakás 100%-os tulajdonosa vagyok)felvehető-e a támogatás? Egyedülálló vagyok, két gyermekem (25 és 20 évesek) velem él, 2005 óta ide vagyunk bejelentve mindhárman állandó lakosként. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel:Seyfried Katalin

1/3 rész tulajdoni hányaddal rendelkezem, minden más feltételnek megfelelek, élettársam 2/3 rész tulajdonos. Viszont ő nem az adott ingatlanra van bejelentve. Módosítható-e a tulajdoni hányad részemre, hogy az 50 %-os hányad feltételének megfeleljek és mi ennek a menete?

Osztatlan közös esetében garázs építésére támogatás felvételére van-e lehetőség?

Társasházban 10% os tulajdonrész van. A Társasház felújítási munkát hagyott jóvá, az engedélyezett tevékenységekkel. A befizetendő összegre lehet kapni visszatérítendő támogatást?
Köszönettel.