A CSOK – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után – csak egy alkalommal vehető igénybe.

Ha a támogatott személyek korábban már vettek igénybe fentiek szerinti lakáscélú állami támogatást, akkor a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg, vagyis CSOK különbözet igényelhető.

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a fenti bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban fentiek szerinti támogatást vett igénybe.

A fentiektől eltérően a CSOK összegének megállapításánál nem kell azonban figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Önkéntes visszafizetés után tehát újra igénybe vehető a támogatás, ha a korábbi támogatást 2012. január elseje után kapták meg és az újabb CSOK igénylésig azt visszafizették.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2017 nyarán vettük a házunkat 2 gyerekre aláírva a CSOK-ot. Megvan mindkét gyerkőc és szeretnénk másik, nagyobb házat venni ami fejújításra is szorul.
Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben vihetjük tovább a másik házra a CSOK-ot vagy vissza kell fizetnünk?

Tisztelt Címzett!
A fiam és a menyem szeretnék azt a CSOK-ot visszafizetni, amelyet még a menyem vett fel egyedülállóként a meglévő előző kapcsolatából született gyermek után. 600.000 Ft-ot kapott 2020 márciusában az akkor vásárolt ingatlanra, amelyre be is terhelték. Ezt az ingatlant nem szeretnék eladni, csak a CSOK- ot önként visszafizetni, hogy fel tudják venni a 3 gyermek után járó CsOK-ot egy másik használt ingatlan vásárlásához. Már megszületett a közös gyermekük és még terveznek egy közös gyermeket, így szeretnék a 3 gyermek után felvenni a CsOK-ot. Az önkéntes visszafizetéssel fel tudjàk venni így és kell-e az önkéntes visszafizetésre kamatot fizetniük? Kb. mennyit, ha igen? Már 2020. 03 hóban megkapta, tehát 1 év 1 hónapja.
Válaszát előre is köszönöm, Mónika

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő volna: 2014.04.11.-én vettünk egy lakást, amire igényeltünk szocpolt 2 gyermek után, ami 960.000 forint volt akkor. A vállalt gyermekek megszülettek, viszont szeretnénk belevágni egy építkezésbe, ami a jelenlegi ingatlanuk eladásával járna együtt. Mivel még nem telt le a 10 év, ezért szeretnénk visszafizetni a szocpolt és az építkezéshez megigényelni a csokot a már meglévő gyermekeink után.
Ebben az esetben is csak a korábbi támogatással csökkentett csokot igényelhetjük meg, vagy jár a teljes összeg? Azt olvastam az oldalukon, hogy 2012. január elseje után igénybe vett szocpol önkéntes visszafizetése után a teljes csokot igénybe vehetjük. Vagy rosszul értelmeztem? (Fontos még tudni, hogy visszafizetés alatt nem csak a szocpol felfüggesztésére gondolok, hanem tényleges visszafizetésre!)
Idézet az említett szövegből:
“A fentiektől eltérően a CSOK összegének megállapításánál nem kell azonban figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét. Önkéntes visszafizetés után tehát újra igénybe vehető a támogatás, ha a korábbi támogatást 2012. január elseje után kapták meg és az újabb CSOK igénylésig azt visszafizették. ”
A választ előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Tavaly kezdtünk építkezésbe és ehhez igényeltük a CSOK-ot és a CSOK hitelt, egy meglévő és egy vállalt gyermekre. A szerződést tavaly kötöttük, de még nem történt a mai napig folyósítás.
Lehetséges-e visszamondani, és újra kötni az ÁFA visszaigénylésével együtt? Vagy van-e valami más lehetőségünk, hogy mi is részt tudjunk venni a támogatásban?

Üdvözlöm!
2015-ben igényeltünk a csokot 3 gyerekre használt lakás vásárlására. Önként vissza szeretnénk fizetni a csokot, hogy igényelni tudjunk a falusi csokot nagyobb lakásra.
Ez lehetséges, és ha igen, hogy fogjunk neki.

Üdvözlöm!
2015-ben 1,5 M Ft-ot kaptunk két gyerekre ház építésére. Most 3 gyerekünk van és szeretnénk családi házat építtetni generálkivitelezővel fűtéskész állapotig. Itt az 5% Áfát vissza tudjuk igényelni? Megkapjuk a 10M – 1,5M = 8,5 M Ft-ot?
Melyik CSOKot érdemes felvenni: a falusit vagy a simát?
Fel tudjuk venni még a lakásfelújítási támogatást a CSOK után? Vagy egy évig bent kell lakni az igényléshez? Mert ez nem lenne meg 2022. decemberig.
Köszönöm.

Tisztelt címzett!
2019-ben új lakás vásárlásra kapott 2,6M Ft-ot szeretnénk visszafizetni a lakás értékesítése miatt. Használt családi ház vásárlásra tudunk igénybe venni támogatást ebben az évben?
(Egymásnak ellentmondó információkat kapunk erről.)
Köszönöm!

Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint nem kell megvárni az 5 évet, előbb is el lehet adni az új építésű lakást. De a menete akkor mindenképpen a visszafizetés és utána az új igénylés, ha jól gondolom.

Tisztelt Szakértő.
2 gyermeket vállaltunk 2017-ben (használt lakásvásárlással kapcsolatban). 2018-ban meg is született az 1. Gyermek. Úgy látjuk viszont, hogy nem születik második gyermek.
Ez esetben mi az önkéntes visszafizetés folyamata? Nem kell megvárni a 8 év leteltét, igaz? A szobaszám, nm nem probléma, igaz? Hiszen a CSOKnál már nincs felső korlát.
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék; (2018-ban) használt lakásra igénybe vettem a CSOK-ot 3 gyermekre (1 meglévő, 2 vállalt), 2,2M Ft vissza nem térítendő támogatás formájában.
Ezt a támogatást szeretném önkéntesen visszafizetni, hogy újra igénybe vehessem, az új építésű lakásra a 10M Ft vissza nem térítendő támogatást.
Az előző vállalásunkból ez idáig a kettőből csak az egyik vállalt gyermek született meg. Tehát most két meglévő és egy vállalt gyermekre vennénk fel a támogatást.
Igénybe vehetem így újra a támogatást?
Jelenleg 28 évesek vagyunk, a harmadik gyermek vállalásunkat pár év múlva teljesítenénk.
A Kormányzati Ügyfélvonaltól azt a választ kaptuk, hogy ez lehetséges, viszont a bankban azt mondták, ha nem teljesült az előző vállalás, akkor másodjára csak meglévő gyermekre lehet felvenni a CSOK-ot.
Kinek van igaza? Van ilyen lehetőségünk, vagy esetleg valami más, különbözeti CSOK, stb.
Köszönöm.

Tisztelt címzett
2018-ban vásároltunk falusi CSOKra ingatlant. 1 gyermek már megvolt, 1 gyerekkel a párom várandós volt, aki azóta megszületett. 3 gyermekre igényeltük a CSOKot. Most szeretnénk tovább vinni a CSOKot. Városban szeretnénk új építésű nagyobb ingatlant. A 10 millió Ft-ot szeretnénk továbbvinni
Mik a lehetőségek?
Köszönöm válaszát.
Üdv.
Zoltán