Önkéntes visszafizetés után újra jár a CSOK?

A CSOK – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után – csak egy alkalommal vehető igénybe.

Ha a támogatott személyek korábban már vettek igénybe fentiek szerinti lakáscélú állami támogatást, akkor a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg, vagyis CSOK különbözet igényelhető.

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a fenti bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban fentiek szerinti támogatást vett igénybe.

A fentiektől eltérően a CSOK összegének megállapításánál nem kell azonban figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Önkéntes visszafizetés után tehát újra igénybe vehető a támogatás, ha a korábbi támogatást 2012. január elseje után kapták meg és az újabb CSOK igénylésig azt visszafizették.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatbanUtolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt címzett!
2019-ben új lakás vásárlásra kapott 2,6M Ft-ot szeretnénk visszafizetni a lakás értékesítése miatt. Használt családi ház vásárlásra tudunk igénybe venni támogatást ebben az évben?
(Egymásnak ellentmondó információkat kapunk erről.)
Köszönöm!

Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint nem kell megvárni az 5 évet, előbb is el lehet adni az új építésű lakást. De a menete akkor mindenképpen a visszafizetés és utána az új igénylés, ha jól gondolom.

Tisztelt Szakértő.
2 gyermeket vállaltunk 2017-ben (használt lakásvásárlással kapcsolatban). 2018-ban meg is született az 1. Gyermek. Úgy látjuk viszont, hogy nem születik második gyermek.
Ez esetben mi az önkéntes visszafizetés folyamata? Nem kell megvárni a 8 év leteltét, igaz? A szobaszám, nm nem probléma, igaz? Hiszen a CSOKnál már nincs felső korlát.
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék; (2018-ban) használt lakásra igénybe vettem a CSOK-ot 3 gyermekre (1 meglévő, 2 vállalt), 2,2M Ft vissza nem térítendő támogatás formájában. Ezt a támogatást szeretném önkéntesen visszafizetni, hogy újra igénybe vehessem, az új építésű lakásra a 10M Ft vissza nem térítendő támogatást. Az előző vállalásunkból ez idáig a kettőből csak az egyik vállalt gyermek született meg. Tehát most két meglévő és egy vállalt gyermekre vennénk fel a támogatást. Igénybe vehetem így újra a támogatást? Jelenleg 28 évesek vagyunk, a harmadik gyermek vállalásunkat pár év múlva teljesítenénk. A Kormányzati Ügyfélvonaltól azt a választ kaptuk, hogy ez lehetséges, viszont… Továbbiak »

Tisztelt címzett
2018-ban vásároltunk falusi CSOKra ingatlant. 1 gyermek már megvolt, 1 gyerekkel a párom várandós volt, aki azóta megszületett. 3 gyermekre igényeltük a CSOKot. Most szeretnénk tovább vinni a CSOKot. Városban szeretnénk új építésű nagyobb ingatlant. A 10 millió Ft-ot szeretnénk továbbvinni
Mik a lehetőségek?
Köszönöm válaszát.
Üdv.
Zoltán


10
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x