A vonatkozó kormányrendelet az alábbiakat írja elő az elvárt TB jogviszonnyal kapcsolatban:

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő –

a) a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. törvény 6. §-a szerinti biztosított legyen – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt -, vagy 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül, és

b) legalább 1 éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan

ba) a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottként szerepel – ide nem értve az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt,
bb) magyar állampolgár igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott,
bc) a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül,
bd) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott,
be) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/E. §-a alapján megállapított gyermekgondozási díjban részesült.

A nyugdíj nem keletkeztet TB jogviszonyt, így nyugdíjra a támogatás nem igényelhető. Nyugdíjas személy akkor igényelheti a lakásfelújítási támogatást, ha a nyugdíj mellett kiegészítő keresőtevékenységet folytat.

Ha nem végez kiegészítő keresőtevékenységet a saját jogú nyugdíjas, illetve a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő személy, akkor csak abban az esetben lehet jogosult erre a támogatásra, ha kiskorú rokona után igényeli a támogatást, akinek a gyermek szüleinek halála miatt lett a kirendelt gyámja.

Nem feltétel a Tbj. 6. §. szerinti TB jogviszony igazolása továbbá, ha az igénylő végleges határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Özvegyként igényelném a lakásfelújítási támogatást, tulajdoni hányad tulajdon rész 50%, tulajdonos 2 unoka, akik 11 és 17 évesek, de nem ezen a címen laknak. Igényelhetem-e a támogatást?

Üdv! Szeretném tudni, hogy nyugdíjasokra is vonatkozik a támogatás? Ha igen, hogyan és hova forduljunk a kezdéshez? Köszönettel.

72 éves öregségi nyugdíjas vagyok.Özvegy,egyedül élő vagyok.Családi gazdálkodó őstermelő vagyok.
Vidéken lévő családi házam felujításához szeretném igénybe venni a támogatást!

Kedves József!
A jogosultsági feltételekről IDE kattintva olvashat!

Egyedül álló 76 éves nyugdíjas vagyok kaphatok-e vissza nem térítendő,lakás felújításra támogatást ?? A nyugdíjam 105095 Ft.

Kedves Asszonyom!
A jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelettel Érdeklődnék hogy: Gyermektelen, nyugdíjjas, házaspárnak jár a Lakásfelújítási Támogatás ? Nemrég (másfél hónapja ) Vásáróltunk férjemmel egy kiss családi házat Makón, nem túl jó állapotban, ezt szeretnék/kell felújítani, Mi a teendőnk ha nekünk is jár a támogatás, kihez kell fordulni hogyan fogjunk hozzá? Válaszukat előre is hállásan Köszönöm.
Üdvözlettel: Ilona.

Kedves Ilona!
A támogatást egy 25 év alatti vérszerinti vagy örökbefogadott gyermek után lehet igényelni.
Továbbá nyugdíjas személy abban az esetben igényelheti a támogatást, ha a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személy.
A leírtak alapján, mivel nincs 25 év alatti gyermekük, sajnos nem jogosultak a támogatásra.

Csak a gyerekeseknek adnak támogatást, időseknek nem?? Pedig a nyugdijasoknak is fel kell újítani a lakást, ami kb. 40 éve épült.

64 évesek vagyunk, egyikünk rokkant nyugdíjas a másikunk öregségi nyugdíjas, 40 éves a házunk egy 22 éves egyetemista gyermekünket neveljük.Kérdésem,hogy mi jogosultak vagyunk e a lakásfelújítási támogatásra? Tető cserére lenne szükségünk. válaszukat : köszönöm!

Kedves József!
A jogosultság feltétele az 1 éves TB jogviszony. Nyugdíjas személy akkor igényelheti a támogatást, ha a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül.

A számlát Áfás értéken számolják el, vagy csak a nettó értékét?

Az otthonfelújítási támogatásnak feltétele-e, hogy a lakás/családi ház rendelkezzen biztosítással?

Kedves István!
Nincs erre vonatkozó előírás, hogy az ingatlannak rendelkeznie kell biztosítással.

Üdv!
BM Szolgálati Járandóságot kapok, SZJA kód M. Két vér szerinti 25 év alatti gyermekemmel élek az 1/1 saját tulajdonú lakóházban. 2020 októberében házasságot kötöttem, feleségem és 17 éves fia szintén velünk él, de csak tartózkodási helyként bejelentve mindketten.
Jogosult lehetek-e a támogatásra, ha térkövezni szeretnék?

Kedves Attila!
Nyugdíjas személy abban az esetben igényelheti a támogatást, ha a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül.
Amennyiben nem folytat kiegészítő tevékenységet, és felesége rendelkezik 1 éves TB jogviszonnyal, akkor a megoldás az lehet, ha felesége is bejelentkezik állandó lakcímmel a felújítandó ingtalanba és egy év múlva benyújthatják az igénylést. A felújítást addig is elkedhetik.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

2021. január 9-én mentem öregségi nyugdíjba, de tovább dolgozok a Kft-nél a nyugdíj mellett. Mivel a vonatkozó jogszabály alapján a kiegészítő keresetemből, mint nyugdíj mellett dolgozó, nem vonnak tb. járulékot, így jogosult vagyok-e a lakásfelújítási támogatásra?

Megszeretném kérdezni, hogy én öregségi nyugdíjban részesülők van két 25 év alatti gyermekem a nyugdíj mellett 7 órában dolgozom jogosult vagyok a felújítási kedvezményre Köszönöm válaszát.

Kedves Julcsi!
A vonatkozó kormányrendelet szerint nyugdíjas akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytat. Mivel a leírtak alapján ez teljesül, úgy jogosult lehet a támogatásra.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

2020.júl.01-től igényelhettem a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíját.Gyermekem 25 év alatti. Rendelkezem ingatlanom 50% tulajdoni joggal.Igényelhetem a lakásfelújítási támogatást?

Kedves Magdi!
Nyugdíjas személy akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytat.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Érdeklődnék hogy az őstermelők TB jogviszonya megfelelő e? A másik kérdésem, hogy rehabilitációs ellátást kapó személynek elfogadható e a T B jogviszonya? Köszönöm

Üdvözlöm!
Nyugdíjas vagyok. Nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozom. Kaphatok-e TB igazolást?
Várom válaszát!
Gitta