Most vásárolt ingatlanra meg kell várni az egy éves bejelentetett lakcímet a felújítási támogatás igényléshez?

A rendelet így fogalmaz:
(2) bekezdés b) pontjában előírt egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni

b) ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

Egy éven belül vásárolt ingatlan esetében tehát nem kell megfelelni az egy éves állandó bejelentett lakcím feltételnek. Fontos azonban, hogy az igénylés pillanatában nem lehet 1 évnél régebbi a tulajdonszerzés időpontja.

Fontos tudnivaló azonban, hogy számlát gyűjteni, vállalkozási szerződést kötni csak azt követően lehet, ha a felújítandó ingatlanban megtörtént a tulajdonjog bejegyzés és az állandó lakcím bejelentés is!

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Utolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép jó napot.
2015-ben vettem a házat, de csak 2 hónapja vagyunk ide bejelentve a 15 hónapos kislányommal. A fűtést szeretném korszerűsíteni. Egyedülálló anyuka vagyok.
Milyen papírok kellenek, hogy jogosult legyek a támogatásra? Belekezdjek a korszerűsítésbe? Megkapom-e a támogatást?
Köszönöm a válaszát!

Kedves Bea!
A jogosultsági feltételekről, az igénylés menetéről és a szükséges dokumentumokról fenti bejegyzésünkben tájékozódhat.
A támogatással kapcsolatos Gyakori Kérdéseket IDE kattintva érheti el.

A mi telkünkön 2 ház áll. Egy a helyrajzi szám, és mind a két ház a mi nevünkön van, de a hátsó házhoz tartozik a bejelentett lakcímük. A támogatást igénybe vehetjük-e az első házra, ha több, mint egy éve került a tulajdonukba? Ebben a felújításra szoruló házban jelenleg egy rokonunk él haszonélvezőként.

A lakást 2020. februárjában vásároltam, a tulajdoni lapon a tulajdonszerzés dátuma 2020. február 14., de felújítani kellett a lakást és csak később költöztünk be:
Én (100 %-ban tulajdonos) és kisebbik lányom 2020. május 22-i dátummal jelentkeztünk át, nagykorú lányom lakcímkártyáján 2020. szeptember 21-i dátum szerepel.

A vállalkozási szerződésen és a számlákon szerepelhet 2021. január 1. utáni dátum, vagy csak február 14. utáni fogadható el?
A benyújtás csak május 22-i lakcímbejelentkezési dátum után lehetséges, vagy lányom bejelentkezési ideje (szeptember 21.) számít?
Köszönöm.

Tisztelt Címzett!
Lakásfelújítási támogatás igénylésénél, (új építésű ingatlan) az adásvételi dátuma 1 évnél régebbi (épülő ház volt még), de a tulajdonjog bejegyzése a Földhivatalnál 1 éven belüli. Tehát címképzés, és bejelentkezhetőség is csak 1 hónapon belül nyílt meg. Térkövezés, gépjárműbeálló kialakítása, esetleg terasz-árnyékoló építése lenne a cél. Az 1 évnél régebbi lakcím igazolása tehát nem lehetséges. Ebben az esetben működhet-e a támogatás, vagy sem?
Segítségüket köszönöm!

Tisztelt Hitelnet.hu!
2017-ben vettem egy telket, amire építettem egy családi házat, 2020 májusában lett meg a használatba vételi, és 2020. szeptemberi a lakcímkártya, érdeklődöm, hogy napelemre korszerűsítésre 3 gyerekkel felvehető e a támogatás? Az ingatlan csok-kal terhelt.
Köszönöm.

1 éven belül vásárolt ingatlan esetén ezen ingatlan állandó lakcímként történő bejelentése mellett eltérő tartózkodási cím feltüntethető-e az igénylő és gyermeke részére? Ekkor a lakásfelújítási támogatás jogosultsága fennáll-e?

A kivételként megfogalmazott egy éves állandó lakcímtől való eltekintés – éven belüli ingatlan szerzés és támogatási igény benyújtás – esetén az állandó lakcímtől is eltekintenek vagy csak az egy évtől de állandóra be kell jelentkezni a kérelem benyújtásáig. Köszönöm a lehetőséget.

Üdvözlöm.
Ha 2021 február 15-én írjuk az adásvételi szerződést a családi ház vásárlásról, mikortól gyűjthető számla? Be kell jelentkezni, vagy elég az adásvételi? Előtte is gyűjthető? Mi a dátum, amitől elfogadják?
Köszönöm.

Kedves Szabina!
Legújjabb MÁK állásfoglalás szerint az adásvételi szerződést követően be kellene jelentkezniük állandó lakcímmel az ingatlanba és utána kezdhetik el gyűjteni a számlákat. Azonban nem kell megvárniuk az egy éves bentlakást az igénylés beadásával.
A támogatásról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Tudnának segíteni kérem, hogy ezt a “legújabb MÁK állásfoglalás”-t hol lehet megtalálni?
A közlönyben ezzel kapcsolatban nem volt konkrét előírás, mi pedig aszerint jártunk el (tavaly júniusban megszületett a kisfiúnk, tavaly szeptemberben vettünk családi házat, csak a héten lettünk ténylegesen bejegyezve a tulajdoni lapon, tehát csak most fogjuk tudni intézni a lakcímkártyát, viszont már januártól gyűjtjük a számlákat és folyamatban van a felújítás).
Köszönöm.

Nagyobb családi házat szeretnénk venni a mostaninál.Konyhát,fürdőszobát kellene felújítani,és padlófűtést szeretnénk bele.Addíg amíg nincs belül felújítva,nem tudunk beköltözni. Miután a nevünkre kerül 1 évet kell várnunk a felújításra?1 év előtti számlát nem fogadnak el?


21
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x