Nem, hivatalos MÁK állásfoglalás alapján a mobil garázs felállítása nem tartozik a támogatható építési tevékenységek körébe. Erről több MÁK állásfoglalás is olvasható volt.
Frissítve!
A Magyar Államkincstár legfrissebb tájékoztató lap tájékoztatója alapján mobil garázsra abban az esetben igényelhető a támogatás, amennyiben fix beton alapra készült és a garázs arra rögzítésre kerül.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Fix beton alapra rögzített gépjárműtároló esetén a támogatás elnyeréséhez követelmény az, hogy a szerkezet autó tárolására alkalmas legyen?
Pl., ha mobilgarázs fixen betonra rögzítve lesz, alapterülete 3 x 8-10 méter, de az ajtón csak kerékpár vagy segédmotoros kerékpár fér be?
Köszönöm!
Üdv

Üdv
Engem is érdekelne, hogy lehetséges-e több db mobilgarázs építtetése? Érdeklődtem az elérhetőségükön, de nem válaszolnak. Egyébként még nem találtam erre vonatkozó korlátozást.
Köszönöm.

Csak lengyel számlát tudnak nekem adni a mobil garázsról! Akkor is igénybe tudom venni a támogatást? Köszönöm

Kedves Szakértő!
A kérdésem az, hogy áramhálózat teljesítmény bővítéséről a közműszolgáltatótól kapott számla elszámolható-e? (Mellette lesz még a belső villanyszerelési munkákról anyagköltség és munkadíj is.)
Köszönöm, Gerda

Tisztelt Szakértő!
Könnyűszerkezetes, fa gerendavázas gépjárműtárolót szeretnénk építeni a családi ház hátsó részlegébe. Kívül OSB+hungarocell, belül bálás szigetelőanyag, gipszkartonnal. Egy darab garázskapu, egy külön bejáratú ajtó, 2 db 100*150-es ablak, 5 méter széles és 12-14 méter hosszúságúra gondoltunk. Tervezővel kapcsolatot felvettük, ugyanezt mondja, hogy 100 lég m3-ig nem kell terveztetni, fölötte igen.
Kérdezem, ekkora alapterület belefér a gépjárműtároló fogalomba, illetve lehet-e rá ebben a formában igényelni az otthonfelújítási támogatást?
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődöm, hogy mobilgarázs építése esetében az alapozáshoz majd az építményhez szükséges anyagok helyszínre szállítása során keletkező fuvarköltség elszámolható-e?
Ha igen, akkor munkadíjnak minősül?
Köszönöm, László

Tisztelt Szakértő!
Mi csak mobilgarázsra igényelnénk az otthonfelújítási támogatást. A mobilgarázsról szóló számla szerintünk nem fog tartalmazni munkadíjat. Viszont nekünk a betonalapot is meg kell csináltatni. A betonalap anyagáráról szóló számlát is benyújthatom? Illetve a betonalap készítésnél adódott munkadíj számlát elfogadják?
Köszönettel:
Nikolett

Tisztelt Szakértő!
Mobilgarázst szeretnék telepíteni nyaralóm területére.
Evvel kapcsolatban lennének a következő kérdéseim:
1. Nyaraló esetében az oda telepített mobilgarázsnál igénybe lehet-e venni lakásfelújítási támogatást (18 éves lányom van, aki velünk él)?
2. A garázst egy olyan helyszínre tenném, ami 40X40X16-os beton gyepráccsal (16 cm vastag) fedném le és ahhoz rögzíteném le a garázst?
Köszönettel!
Pál

Tisztelt Szakértő!
Mobilgarázst szeretnék építtetni, ezért a helyi építésügyi osztályt felkeresve azt a hivatalos határozatot kaptam, hogy a létesítés előtt “településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni”, amelyhez tervezői jogosultsággal rendelkező tervező által készített “építészeti műszaki dokumentációt” kell benyújtanom.
Az épület elkészülte után pedig “megvalósulási dokumentáció” szükséges szintén a tervezőtől, amely részletezi a telek beépítettségi adatokat, zöldfelületi adatokat, illetve az övezeti előírásokat.
Kérdésem, hogy az építészeti műszaki dokumentáció és a megvalósulási dokumentáció költsége elszámoltatható-e, mint munkadíj?
Köszönettel várom mielőbbi válaszuk.
László

Tisztelt Szakértő!

Úgy tudom, hogy 100 légköbméterig nem kell engedélyeztetni a garázst.

A tervezett garázsom ettől nagyobb lenne. A MÁK ellenőrzi, hogy olyan mobilgarázst építtettem amely ezt a kikötést meghaladja és építési engedélyt kellett volna kérnem?

Több épületre igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

Gondolok itt arra a lehetőségre, hogy építtetek 2 db olyan mobilgarázst amelyek nem lépik túl a 100 légköbméteres felső határt.

ui.: A MÁK minden formában elérhetetlen. Ez mindig így van?

Üdvözlettel
János

Tisztelt Szakértő!

Korábban készített meglévő beton lemezalapra, lemez, vagy szendvicspanel 3 állásos garázs építését tervezem. A kivitelezők úgy hirdetik az ajánlataikat, hogy az épület összeszerelése ingyenes, ezt a munkafolyamatot tartalmazza a garázs bruttó ára. Ebből következve külön nem kerül feltüntetésre a számlán a munkadíj. Ebben az esetben igényelhető az 50%-os támogatás?

Valamint kérdésem még, hogy egyéb adminisztrációt igényel a beruházás, -gondolok itt e-naplózásra, földhivatalnál térképen való feltüntetésre, kivitelezési szerződés megkötésére-, vagy egyszerűen úgy működik, hogy felvállaltatom, felépítik, beadom a számlát és visszakapom a bruttó összeg 50%-át?

Üdvözlettel
János

Tisztelettel!
Kérdésem a következő
Nyitott gépkocsibeállót szeretnénk zsalukő oszlopos megoldással, 2 kocsibeálló persze egybe. A térkővel szeretném egybe az udvar folytatásában. Kérdésem a következő, lehetséges e hogy a nyitott gépkocsibeállo aljzata nem csempe hanem térkő lenne?
Köszönöm

Tisztelt Cím!
Beton alapra elhelyezendő mobil garázs támogatásra tudok igényt benyújtani abban az esetben, ha nem nevelek gyermeket?
Köszönettel.

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, h ha lengyel cégtől vásároljuk a garázst, akik lengyel számlát állítanak ki (23 % ÁFa) azt is el lehet számolni?
(természetesen beton alapra és fix rögzítéssel)
köszönettel: j

Tisztelt Cím!
Kérdésem az lenne, hogy garázsra ami nincs feltüntetve a földhivatali tulajdon lapon meg kapom a felujítási támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!

Mobilgarázs építésére kapható-e támogatás ha talajban lévő betoncölöpökhöz van fixen rögzítve vagy kötelező a teljes betonalap vagy sávalap. Belül térkővel vagy járdalappal lenne burkolva.

Kedves Hölgyem/Uram!

Egyik ügyfelem szeretné igénybe venni a támogatást. Meglévő beton alapzatra kellene rá építenem az általam megtervezett garázst. A betonhoz ragasztással kerülne rögzítésre, a szerkezet teljes mértékben hegesztett, a borítás lemez. Szükséges pont alapot készíteni a meglévő betonba hogy elfogadható legyen a szerkezet, esetleg ilyenkor kell e e-naplo a támogatás igénybevételéhez?

Válaszát és segítőkészségét köszönöm!

Üdvözlettel: Szabi

Üdvözletem. Mobilgarázst szeretnék vásárolni. A lakásunk bővítve van egy résszel,azt szeretném elbontatni és annak+ egy üres résznek a helyére egy duplaállásos mobil garázst szeretnék építtetni. Ahová kerülne a garázs az a rész már le van betonozva. Kérdésem:
1. A meglévő épület bontására igénybe vehető a támogatás? Ha igen akkor annak a cégnek kell végeznie akik a mobil garázst hozzák és rakják össze?
2. A mobil garázsra igénybe vehető a támogatás, ha a meglévő betonra rögzítésre kerül?
3. Ha jól tudom akkor szállítási költség is elszámolható? Ezt külön tételként kell feltüntetni vagy munkadíjba kell elszámolni és ott feltüntetni mint szállítási költség?
Köszönöm.

Tisztelt Címzett,

Segítség nyújtását kérném szépen az alábbiakban.
2018-ban kezdtünk el építkezni, melynek első fázisát (ház) 2021-ben befejeztük. Ez év februárjától lakunk ott hivatalosan.
Menet közben (2020. október) megérkezett gyermekünk.
Amennyiben jól értelmeztem pár hozzászólást illetve válaszát, úgy jogosultak vagyunk egyen támogatásra?
Idei évben, kedvünket nem szegve, szeretnénk folytatnánk az építkezést mégpedig pince+garázs, illetve egy lemez mobilgarázs fogadására alkalmas betonozással.
Kezdem az egyszerűbbel:
1) Mobilgarázs ilyen felállásban (beton alapra helyezett) elszámolható? Jobban mondva csak a betonozás anyag és munkadíj, mert garázs már korábbról adott.
2) Amennyiben jól gondolom pince ilyen formában (nem felújítás, hanem teljesen új), költségileg semmilyen része sem számolható el?
3) Garázs esetén mely részek számolhatóak el? Szerkezeti elemek (nem ideértve ablak, ajtó, szekcionát garázsajtó, párkány stb.) ? Úgymint falazóanyag (tégla, zsalukő), betonvas, beton, sóder, cement, tető fa-, bádog és cserép anyag, gépészeti (wc és tartozék, mosdó és tartozék), villanyszerelési anyagok illetve ezek munkadíj vonzata?
4) Amennyiben el szeretnék számolni ács, gépészeti, villanyszerelési anyagokat úgy ezek mellé párosodni kell ilyen jellegű munkadíjaknak (külön-külön szerződésekkel) is vagy ha munkadíjat le tudom fedni kőműves kivitelezéssel, úgy ezzel tovább nem kell foglalkozzak?
5) Hogyan oldjam meg technikailag az anyagok elkülönítését számlák tekintetében? Itt arra gondolok, hogy pince és garázs anyagjai (pl, betonvas, cement, sóder, tégla stb.) egy számlán kerül majd kifizetésre. Gondolom ilyenkor nem a teljes összeget tudom elszámolás alapjául venni, hanem csak a garázshoz felhasznált mennyiségeket? Ezeket tervben szereplő mennyiség alapján kell figyelembe vennem?
Előre is köszönöm!
Attila

Üdvözlöm!
Adott egy ház, amelynek folytatásában szeretném az új garázst téglából hozzáépíteni, beton alapra.
A kérdésem az volna, hogy az ellenőrzés során lehetséges-e hogy azért utasítják el a támogatási összeget, mert a házhoz lett építve?
Előre is köszönöm!

Társasház teremgarázsának burkolásra igényelhető-e a lakásfelújítási támogatás? Adásvételi szerződésben és társasházi alapító okiratban is meg van határozva melyik lakáshoz melyik garázshely, mekkora méretben tartozik.

Olyan kérdésem lenne, akkor a garázsra milyen előírások vonatkoznak!? Én egy beton alapra, fémvázas, osb falazatú garázst szeretnék. Arra igényelhető a támogatás?
Köszönöm

188.143.5.141
Szeretnék gépkocsibeállót, van ahol mobil garázst árulnak, ingyenes szállítással és összeszereléssel. Ilyenkor megfelelő a számla az 50% munkadíj tekintetében, hisz a cég végzi a munkát?
Köszönettel
Zita

Mi a mobilgarázs fogalma, mit az amit lehet és mi az amit nem lehet építeni?
Támogatott tevékenység: “m) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,”