Mivel jár támogatott lakásfelújítási hitelnél, ha a felújítás nem a költségvetés szerint készül el?

Vannak olyan esetek, melyek következményeként az otthonfelújítási kamattámogatást vissza kell fizetni. Ezek az alábbiak:

Ha az ügyfél a folyósítástól számított 1 éven belül a számlabemutatási kötelezettségét nem teljesíti. Ekkor az 1 éves határidő lejártát követő naptól áll fenn a visszafizetési kötelezettség.

Ha az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a MÁK a támogatott személy részére nem állítja ki a támogatói okiratot, akkor a 150. naptól.

Ha az igénylő részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsönszerződésben megállapított otthonfelújítási hitel összegének 25%-át. Ekkor a kamattámogatást a támogatói okirat kézhezvételét követő naptól számított 60 napon belül kell visszafizetni.

Ha MÁK megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor a MÁK felszólítására az igénybe vevőnek vissza kell fizetnie a támogatás összegét. Ezt az államháztartásról szóló 2011 évi CXV. törvény szerinti kamattal növelten kell megtennie. Ezzel egyidejűleg a Bank a MÁK értesítése alapján intézkedik a kamattámogatás visszavonásáról.

Vannak olyan esetek, amikor nem kell visszafizetni az igénybe vett kamattámogatást. Ilyen, ha a támogatói okirat kibocsátására azért nem kerül sor, mert a várandóság 12, hetét betöltött magzat az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt elhal, vagy halva születésre kerül sor, illetve a már megszületett gyermek az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt elhalálozott.

A banki hitel szempontjából elvárás, hogy az igényelt hitel összegét le kell fedni számlákkal és ezeknek a számláknak  a költségvetésben megjelölt munkálatokról kell szólniuk.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatbanUtolsó módosítás: 2021. március 04. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődöm, amely számlákat a MÁK felé sem óhajtok benyújtani, a költségvetésben szerepeltetni kell?

Kedves Szilvi!
Nem, csak azokat a számlákat kell szerepeltetni a költségvetésben, amelyek benyújtásra kerülnek majd.

Tisztelt Hitelnet!
A hitel 2.000.000 Ft lenne, a felújítás 4.5 millió. A költségvetést a felújításra vagy a hitel összegére kell részletezni?

Banki hitel esetén a hitel folyósítási napot megelőző, de 2021 február után kiállított számlák is fedhetik a hitel összegét?

Azt szeretném kérdezni,hogy kerítés felújításra is igénybe lehet venni,vagy csak teljes kerítés építésre?Nekem az vasszerkezet jó,csak a léceket szeretném cseréltetni.Köszönöm

Kedves Zsolt!
Információink szerint meglévő kerítés felújítására is igényelhető a támogatás.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha én 94-ben megkaptam a szociálpolitika támogatást, akkor is igénybe tudom venni a lakásfelújítás támogatást?

Kedves Mária!
Igen, igényelheti a lakásfelújítási támogatást úgy is, ha korábban szocpolt vett igénybe.
A támogatásról részletesen IDE kattintva olvashat.

Mivel jár támogatott lakásfelújítási hitelnél, ha a felújítás nem a költségvetés szerint készül el?
Tehát 6.000.000 forint hitelnél ha csak 3 vagy 4 millió számlát adok le?

Kedves Géza!
A témában fenti bejegyzésünkben tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet.

Van egy melléképületem,amit tárolónak használok,de elölről nyitott.Szeretném aljzat betonozni,valamint elölről befalazni,vakolni,szigetelni és nemes vakolattal behúzni.Ez támogatható,mert erről egyértelmű leírást nem találok.Mondjuk ezt így elnevezhetem nyári konyhának is…..Köszönöm.

Kedves Gábor!
Építési munkálatokra nem igényelhető a támogatás.

Tisztelt Hitelnet!
Ha felveszem a 6.000.000 otthonfelújítási hitelt, nyilván ennyiről készítek előzetes költségvetést is, akkor mennyiről kell beadnom minimum számlát? Ha jól értelmezem, akkor minimum 3.000.000 forintról, hogy megmaradjon az államilag támogatott kamat. (Ha az igénylő részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsönszerződésben megállapított otthonfelújítási hitel összegének 25%-át, a kamattámogatást a támogatói okirat kézhezvételét követő naptól számított 60 napon belül kell visszafizetni..) Ezt csak azért kérdezem, mert szeretnék olyan munkálatokat is végezni, amely nincs benne a támogatott munkálatok listájában.
Jól értelmezem ezt a kérdést?
Köszönöm a válaszukat.

Kedves Gábor,
A teljes benyújtott költségvetést le kell fedni számlákkal.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők. Amennyiben további kérdése van, állunk szíves rendelkezésére.

Villamos hálózat bővítése (3 fázis kiépítése) kapcsán felmerülő anyagok vásárlásakor a számlának a támogatást igénylő (megrendelő) nevére kell szólnia, vagy szólhat a számla a vállalkozó nevére is (jelentős árkedvezménnyel, mivel szerződéses törzsvásárló) és kiszámlázhatja a megrendelőnek a megrendelő nevére anyagköltségként?

Kedves Miklós,
Az anyag számla szólhat a megrendelő vagy a vállalkozó nevére is. A fázis bővítésnél a hatósági díjak nem lesznek elszámolhatók.
Kérjük olvassa el a gyakori kérdéseket mivel kérdését már mások is feltették Ön előtt.

Az otthonfelújítási hitel igénybevételéhez kötelezően beadandó Költségvetési Tervezet tartalmának (felújítási munkák és azok költségei) részleges meghiúsulása vagy attól való eltérés miként befolyásolja a Támogatott összeg mértékét? Egyáltalán vizsgálatra kerül a Bank vagy az Államkincstár által a támogatási összeg elbírálásához?
Például: egy tervezett felújítási munka amelyre hitelt igényelünk a vállalkozó hibájából nem valósul meg időben (esetleg egyáltalán), vagy csak jelentős többletköltséggel (változnak az anyagárak és mennyiségek, erőforrások). Igénybe vehető lesz rá a Támogatás a többletköltséggel számolt végszámla alapján is, amely különbözik a költségvetési tervezetben szereplő értékektől? Milyen mértékben?

Kedves Hölgyem/Uram!
Köszönöm szépen gyors és érthető válaszát! Az említett példából és válaszukból adódó hitel kamattámogatás elvesztése érthető és elfogadható. De mi a helyzet az Állami Támogatás igénybevételével ebben az esetben? Arra ez milyen hatással van? A megvalósult és elszámlázott munkákra attól függetlenül ugyanúgy felvehető a támogatás (50% visszatérítés a többi kondíció ideális teljesülése esetén)?
Köszönöm szépen!


22
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x