Saját kivitelezés vagy “saját/magánerős építkezés” alatt azt értjük, amikor nem generálkivitelező építi az ingatlant, hanem a támogatott személy külön-külön szakembereket bíz meg egy-egy munkálattal. Ebben az esetben a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák ÁFA tartalma igényelhető vissza maximum 5M Ft összegben.

A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell lefedni. A számlabenyújtási kötelezettség teljesítésénél az ÁFA mentesen kiállított számla is elfogadható. Azonban a KATA vállalkozás esetén kiállított 0% ÁFA tartalmú számláknál nincsen visszaigényelhető ÁFA tartalom. 5% ÁFA tartalommal kiállított számla egyáltalán nem fogadható el.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
29 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdezném, hogy 335.000 Ft-ért vásároltam bútorokat és az áfáját visszaigényelhetem-e?

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy én hitel nélkül építkeztem és a 2021 januári közlönyben azt olvastam, hogy az építkezés anyagszámlái után vissza lehet igényelni a 27% Áfát. 2020 decemberben megkaptam a lakhatásit. Beköltöztünk. Bementem a K&H Bankba, mert ott van számlám. A fiókvezető adott időpontot. Mondta, hogy vigyem a számlákat meg a hivatalos pappírokat az építkezésről. Bementem, erre közölte, hogy nem jár vissza az Áfa, mert meg van a lakhatásim. Mondtam neki, hogy én nem hitelre építkeztem és a közlönyben nincs erre utaló kizáró ok. Azt mondta utánanéz.
Kérném szíves válaszukat, hogy most hogy van ez?
Köszönettel.
G-né

Kedves Hölgyem/Uram,
Idén kezdünk építkezni, amihez a CSOK-ot és az 5% ÁFA visszaigénylést is szeretnénk felvenni.
Kérdésem, hogy a kivitelező hogyan fog nekem 5%-os ÁFÁ-val számlát kiállítani, amikor ő 27% ÁFÁ-val dolgozik, hiszen ő is 27% ÁFA tartalommal szerzi be az anyagot, illetve a munkadíj is ezzel terhelt?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv,
Szilvia

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretném megkérdezni, mit jelent, hogy a bank által is elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni? Mennyi ma az elfogadott a bekerülési költség? Hogyan lehet azt számolni, ha sok mindent megcsinál maga az építtető, illetve ha szakember rokona ingyen segít.
Köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Fenti 27%-os ÁFA visszatérítésnek megfelelnék, azonban egy olyan kérdésem lenne, ha én teljes építés költségét nem hitelből, hanem saját önerőből tudom finanszírozni, akkor jogosult vagyok-e, illetve kihez fordulhatok a visszaigénylésért?
Válaszukat előre is köszönöm!
Németh Bence

Családi ház építését 2020. évben kezdtem egyedülállóként, még nincs használatbavételi engedély. A telek tulajdonosa én vagyok. A már meglévő és ez évben kiállított számlák 27%-os áfa tartalmát 5 millió forintig visszaigényelhetem-e?

Tavaly kezdtük el családi házunk építését saját kivitelezésben. Az építkezés jelenleg a nyílászárók beépítésénél tart. CSOK-ot még nem igényeltünk. Azt szeretném kérdezni, hogy visszaigényelhetjük a 27%-os ÁFÁ-val kiállított számlák ÁFA tartalmát?
Válaszukat előre is köszönöm!

Családi házat építünk, önerőből, hitel nélkül, CSOK nélkül, gyerek nélkül, saját kivitelezéssel.
Jár-e vissza a 27%-os áfa, ha igen, hogyan lehet megigényelni?
Köszönöm.

T. Hitelnet!
Saját kivitelezésű építkezéskor, hitel igénylése nélkül :
– hogyan lehet visszaigényelni az ÁFÁt?
– kell-e lakhatási engedély, vagy már előtte az 5 millió áfa tartalom elérésekor vissza lehet igényelni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Családi házat szeretnék épiteni ” saját kivitelezés ” – ben. Az épitkezéshez nem kivánok banki hitelt igénybe venni. Ebben az esetben a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák ÁFA tartalma igényelhető vissza maximum 5M Ft összegben.
Kérdéseim :
– Hol és hogyan igényelhetem vissza fenti összeget ?
– A visszaigénylési eljárásnak van – e valamilyen dija ?
Válaszukat előre is köszönöm.
János

Kedves János!
Kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést!

Üdvözlöm!
Idei év során házépítésbe kezdünk, semmilyen hitelt, csokot nem fogunk felvenni, jelenlegi ház eladásának összegéből fogunk építkezni (alap és szerkezetkész állapot után mindent én és családom fog kivitelezni). A 27% áfa visszaigényléséhez kötelező hitelt felvenni vagy csak önerőből felépített ház esetén is lehet a visszaigényléssel élni? Amennyiben igen abban az esetben miről lehet a számlát bemutatni? Mi az, ami anyagdíjba tartozik? A napelem például beletartozik vagy sem? Csak mert lakhatáshoz kötelező már a 25% megújuló energia, ebből gondolom, hogy a napelemre is érvényes lehet az áfa visszaigénylése. És bútorokon, berendezéseken kívül minden beletartozik a visszaigényelhető összegbe, pl. festék, csempe, gipszkarton?
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.
Norbert

Tisztelt Cím!
2019. év végén kezdtük el a feleségemmel egy lakóház építését. 2019. év végén történt meg a e-napló megnyitása, majd 2020. év tavaszán a konkrét építési munkák. A feleségem aktív dolgozó, én nyugdíjas vagyok. Nem fővállalkozó, nem generál kivitelezésben szerződtünk le a kivitelezővel. Az anyagokat mi szereztük be, a számlák a feleségem nevére szólnak 27-os ÁFA tartalommal. CSOK-ot, hitelt nem vettünk igénybe. Egyedül a LAKÁS TAKARÉKOSSÁGI (FUNDAMENTA) megtakarításinkat vettük igénybe. Jelenleg cca 50 %-os készültségű a lakóház.
Visszaigényelhetjük az áfát? Amennyiben igen, akkor hol kell kezdeményeznünk a visszaigénylés megindítását?
Köszönettel.

Köszönjük szépen a tájékoztatót! Ma voltam a pénzintézetben az áfa visszaigényléssel kapcsolatosan. Az alábbi kérdés merült fel:
Én építőmérnök vagyok. Rendelkezek érvényes jogosultsággal bíró felelős műszaki vezetői és műszaki ellenőri mérnök kamarai számmal.
Lehetek a saját házunk építésénél felelős műszaki vezető, elláthatom azoknál a munkáknál a felelős műszaki vezetést, amire a MMK jogosultságom felhatalmazást ad!?
Amennyiben műszaki ellenőrzésre is szükség lesz nem én fogom végezni!

Köszönöm szépen a válaszukat!
Tisztelettel:
András

Jó napot kívánok.
Én saját kivitelezésben kezdek építkezni, de teljesen önerőből, vagyis nincs hitelintézet által elfogadott költségvetésem.
Minden bizonnyal közel kész állapotig fogok eljutni, kivéve a garázst, ami része a tervnek, de csak a ház után kerül megépítésre. (pl.a visszaigényelt áfából)
Ebben az esetben mikor tudom az áfát visszaigényelni? Ki ellenőrzi a készenléti állapotot?
Jelent-e problémát, ha csak építőanyag számlát nyújtok be? A munkafolyamatokat családon belül elvégezzük.
Hol kell igényelni?
Milyen címre kell a számlákat kiállítani? A telek még csak hrsz. el rendelkezik, nekem pedig csak tartózkodási címem van. A feleségemnek van állandó lakcíme. Az építési telek közös tulajdon.