Az igénylő házaspárok közül legalább az egyik félnek igazolnia kell, hogy 3 éve folyamatosan:

– a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (1997. évi LXXX. törvény 6. §-a alapján), vagy
– felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, vagy
– kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott (csak magyar állampolgár vagy olyan személy esetében fogadható el, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni)
– diplomás GYED-ben részesült.

A 3 éves időszak számítása során a fenti, egymást követő időszakok összeadódnak.

A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha:
– abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve
– felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig 6 hónapnál hosszabb megszakítás nincs.
– a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be

A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. Ez azt jelenti, hogy a babaváró hitelkérelem benyújtásának időpontjában (és az azt megelőző 180 napban – külföldről hazatérők esetében 90 napban – ) kizárólag a magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló, alábbi TB jogviszony fogadható el.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.hu!
Az én kérdésem a 3 éves TB jogviszonnyal kapcsolatos. Szeretnénk felvenni a Babaváró hitelt, de a férjemnek nincs meg a 3 év folyamatos TB jogviszonya.
Külföldön dolgoztunk, nekem a magyar veszélyhelyzeti időszakban volt 30 napos jogviszony megszűnés (2020. április 9-től), utána ismét munkába álltam. Utána hazajöttem Magyarországra, de 2020. augusztus 1-től aug. 24-ig szintén szünetelt a jogviszonyom.
A veszélyhelyzeti idő alatt a külföldi jogviszonyom szünetelt. Amikor a magyar jogviszonyom szünetelt, az pedig már kívül esik a veszélyhelyzeti perióduson.
Mivel ikreket várunk, nagyon fontos lenne tudnom, hogy megkaphatom-e a TB jogviszony igazolást, illetve méltányossági kérelmet beadhatok-e. Sajnos egyelőre még mindig a külföldi jogviszonyom elfogadásán fáradoznak a hatóságok, a TB jogviszony kérelmet addig nem tudom benyújtani.
Köszönöm előre is válaszát!
Üdv;
Kata

Tisztelt hölgyem,uram.
Mi másfél éve költöztünk haza Angliából. A kérdésem az lenne, hogy beletartozunk a külföldről hazaköltözött tb jogviszony igazolás szükségességébe? (90 nap)
Mind a ketten dolgozunk mióta hazaköltöztünk.
Tisztelettel.
László

T. válaszadó!
A jelenlegi szabályozás szerint a munkanélküli ellátás beleszámít a tb jogviszonyba?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet,
Egy olyan kérésem lenne, hogy a babaváró hitelhez a 3 éves TB jogviszonynak a legutolsó 3 évnek kell lennie 30 napnál nem hosszabb megszakítással a hiteligénylés előtt vagy a 3 év folyamatos jogviszony bármikor lehetett az eddig ledolgozott évek alatt? Például aki 2010-2014 között Magyarországon folyamatos jogviszony alatt állt, az jogosult vagy csak az, aki 2018-2021 között volt biztosított?
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm
Falusi csok igénylés (4 gyermek 5+5 millió). TB igazolás 2 év szükséges azt tudom. Ránéztem a biztosítási jogviszonyra. Sajnos 2019.03.18-án megszakadt, 2019.05.02-án jött létre újra, (Itt ugye több mint 30 nap van.) de eközben a gyed fennállt.
Ez így elfogadható, vagy meg kell várni, hogy meglegyen a 2 év,tehát 2021.05.02-át?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy barátnőm külföldi állampolgár, de már 3 éve itt dolgozik legálisan, tehát van tb viszonya és vízum is. Esetleg ő általa felvehetjük a babavárót? Esetleg CSOK-ot?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
A páromnak megszűnt a jogviszonya 2020.11.05-2021.02.15-ig foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesült, mely nem minősül biztosítási jogviszonynak. Viszont 2020.11.05 előtt folyamatos több éves munkaviszonya volt. Jelenleg is 2021.02.16-tól határozatlan munkaviszonya van.

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy a tb jogviszonyba, ha magam után fizetem Magyarországon a tb-t, beleszámít-e? Ausztriában dolgoztam, leállás alatt közbejött a terhesség, sajnos nem tudok munkát vállalni már, így itthon, de több mint 90 napja fizetem a tb-t, férjem pedig kinn dolgozik Ausztriában 1,5 éve.
Tudjuk így igényelni a babaváró hitelt?
Köszönöm szépen!

Érdeklődni szeretnék, hogy a Párom egy éve dolgozik, de előtte 3 éves munkaszerződésben volt a középiskolájában. Az a 3 év is beleszámít vagy az nem? Így ő igénybe tudná venni a babaváró támogatást vagy nem?

Érdeklődni szeretnék, ha Én gyeden vagyok és páromnak nincs még 3 év folyamatos tb jogviszonya, akkor az nem számít, hogy nekem a gyed előtt megvolt?

Szép napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnénk igénybe venni a babváró támogatást. Tavaly áprilisban költöztünk haza külföldről és július óta dolgozom. Előtte fizettem a tb-t saját magamnak.
Van bármi esély arra, hogy babaváró támogatást igénybe tudjuk venni?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi igénybe vehetjük-e párommal a babavárót?
2016-tól folyamatos jogviszonyban voltam kint Ausztriában, párom is. Azonban a vírus miatt elvesztettük állásunkat november elején! Azóta munkanélkülin vagyunk! De szeretnénk haza költözni és otthon munkát találni! Ha most munkanélkülin vagyunk, de elkezdünk dolgozni Magyarországon, akkor igénybe vehetjük a babavárót? A munkanélküli beleszámítódik?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Gréta

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e babaváró hitelre?
– Férjem szlovák állampolgár, több mint 3 éve folyamatos szlovákiai munkaviszonnyal rendelkezik, 1 éve rendelkezik magyarországi lakcímmel (határmenti ingázó)
– Én magyar állampolgár vagyok, magyar lakcímmel, szeptember óta Szlovákiában dolgozom aktív TB-jogviszonnyal, innen is megyek majd szülési szabadságra. Szeptember előtt is folyamatos munkaviszonyom volt Szlovákiában ugyanazon munkáltatónál, csak anyasági szabadságon voltam 6 évig (passzív állományban), az ottani szabályok szerint nem voltam jogosult TB-re, mert nem volt szlovákiai lakcímem (magam után fizettem az egészségbiztosítási járulékot Magyarországon).
Szlovák munkahelyemről megyek tehát el szülni, szlovák csedre, gyedre leszek jogosult; de továbbra is Magyarországon fogunk élni, a születendő gyerek magyar állampolgár lesz, mindannyian magyar lakcímmel.
Jogosultak vagyunk-e?

Gyódra megjár a babaváró hitel? Ha igen, mit kell tenni?

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy a mi alábbi TB esetünkben jogosultak vagyunk-e Babaváró hitel felvételére. Az elmúlt 3 év így nézett ki:
– 2018 február – 2020 április: külföldi (Hollandia) munkajogviszony
– 2020 május – 2020 augusztus: szülési szabadság
– 2020 szept – 2020 november: hollandiai munkanélküli (de biztosított)
– 2020 decemberben költöztünk haza: nincs munkaviszony
– 2021 januártól munkaviszony
Tehát összefoglalva kint végig biztosított volt, és idehaza decemberben nem (31 nap).
Ebben az esetben megfelelünk a TB előírásnak (a 90 nap itthonlétet megvárjuk).
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Milyen bejelentés szükséges a TB jogviszonyhoz? Én a minimálbér 30%-ának megfelelő bérről tudok, de bizonytalan vagyok.
Illetve, ha GYES-en vagyok, de a munkáltatómnál ugyanúgy teljes állású kormányzati jogviszonyban állok fizetés nélküli szabadsággal, az a Babaváró hitel szempontjából TB jogviszonynak minősül-e. Az ügyfélkapus alkalmazáson keresztül is úgy látom, hogy biztosított jogviszonyom fennáll, ott nincsen záró dátum.
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm.
Babaváró hitek feltételeként 3 év folyamatos munkaviszony megléte szükséges. 2016. február óta Ausztriában szezonmunkásként dolgoztam 2020 február végéig. A szezonközi időszakban 30 napot meghaladó megszakítások voltak. A vírushelyzet miatt csak május 14-től dolgozom folyamatosan. Szeretném tudni, hogy jogosult vagyok-e babaváró hitelre.
Válaszát előre is köszönöm.