A lakás felújítási támogatás elszámolás során milyen TEÁOR számmal kell rendelkeznie a vállalkozónak ahhoz, hogy elfogadható számlát tudjon kiállítani?
A Magyar Államkincstár válasza egy témában feltett kérdésre:
A rendelet 9. § 5. bekezdése értelmében vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, aki a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában.
A vállalkozó vállalkozói szerződés aláírásakor felelősséget vállal a szerződésben végzendő munkafolyamatokra. A vállalkozó / kivitelező felelőssége, hogy rendelkezzen a felújítási munkálat hoz szükséges tevékenységi körrel és betartsa a rá vonatkozó előírásokat. A tevékenységi körre vonatkozó megkötést a kormányrendelet nem tartalmaz. Az ÖVTJ-és a TEÁOR számot a kincstár nem ellenőrzi, az a NAV hatáskörébe tartozik, a NAV ellenőrizheti.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Homlokzat szigeteléshez milyen TEÁOR számmal rendelkező szakember állíthat ki számlát? A kőműves végezettség megfelelő e, vagy kell valami speciális végzettség?

Kedves Boglárka!
Kérdésére a választ fenti bejegyzésünkben olvashatja.

Tisztelt Hitelnet!
Egy Falusi Csokos korszerűsítés és egy otthonfelújítási támogatás, közvetlen igénylése előtt állunk. Mivel mindkét támogatás utófinanszírozásos, azt gondolom, hogy fontos tisztán látni. Tehát, a otthonfelújítási támogatással kapcsolatban olyan infóhoz jutottam, hogy nem állíthat ki számlát egy festő, mázoló külső hőszigetesról, ill ács, állványozó tetőfedésről. Megjegyzem, mindkét vállalkozó évtizedek óta végzi ezen tevékenységeket. Ha ez igaz, akkor nekem kellene kideríteni azt, hogy a vállalkozó ki állíthatja a számlát vagy sem? De ezek után abban sem vagyok biztos, hogy a Falusi Csoknál más lenne a szabályozás. Minden hír, a támogatással kapcsolatban csak arról szól, hogy mik a feltételek, hány százalékos lehet az ÁFA. De azt, hogy ki miről állíthat ki számlát, nem tudom kideríteni. Ráadásul az egyik támogatást előre igényelem a banknál, a másikat a MÁK nál utólag. De az utófinanszírozás miatt a kifizetés amiatt hiúsulhat meg, hogy a számla kiállítója nem jogosult annak kiállítására.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Péter!
Arról, hogy milyen képesítéssel rendelkező szakember végezheti a lakásfelújítási támogatás munkálatait, fenti bejegyzésben olvashatja a MÁK állásfoglalását. Falusi CSOK igénylése esetén az alábbi számlával kapcsolatos rendelkezést tartalmazza a vonatkozó kormányrendelet: Csak olyan számla fogadható el, amelyet olyan egyéni vállalkozó, gazdasági társaság állított ki, amely a számlakibocsátás időpontjában szerepel a NAV külön nyilvántartásában működő adóalanyként vagy a támogatott személy a számlákhoz csatolja az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsoátásnak időpontjában a NAV nyilvántartásában működő alanyként szerepelt.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Azt szeretném kérdezni, hogy alanyi adómentes egyéni vállalkozó, főállás mellett adhat-e számlát? Válaszukat köszönöm szépen.

Fürdőszoba felújítást végeztetnénk: vakolás, szigetelés, burkolás. A vállalkozó azt írja a számlára, hogy fürdőszoba felújítás.
Ez elfogadható?
Köszönöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy a komplett házszigetelésnél a szakembernek kell rendelkeznie hőtechnikus igazolvánnyal? Vagy aki kőművesként van számon tartva ő is elvégezheti a munkát?
Válaszukat köszönöm szépen!

Kedves Árpi!
A témával kapcsolatban fenti bejegyzésünkben olvashat!

Szükséges-e a pályázónak vizsgálnia, hogy a megbízott vállalkozónak van-e adótartozása? Ha igen, hol lehet utánajárni?
Ha a vállalkozónak van adószáma, akkor az azt is jelenti hogy szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában?

Kedves Péter!
Nincs ilyen információnk, hogy az igénylőnek kellene utána járnia, hogy a vállalkozónak van-e adótartozása.
Igen, véleményünk szerint ha van adószám akkor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában.

Üdvözlöm!
Amennyiben többféle felújítást tervezek,pl.festés, burkolás, nyílászárók cseréje, akkor minden munkafolyamatról külön külön kell vállalkozói szerződés és munkadíjról számla, vagy csak az 50-50% arányt nézik?Zehát lehet e a többféle anyagköltség mellécsak egyféle nagyobb összegű munkadíj? Köszönettel.

Kedves László!
Igen, nem feltétel, hogy minden munkálathoz tartozzon munkadíj számla. A számlákat a végén összességében fogják vizsgálni és nem külön munkálatonként.

Tisztelt Címzett!
Érdeklődi szeretnék ,hogy a férjem KATA-s vállalkozó.(Ács, bádogos)
Szeretnénk előtetőt csinálni .
1. Állíthat-e ki számlát a saját lakás felújításához, elfogadják-e a kiállított számlát a lakásfelújítási támogatáshoz.
2, Elfogadják-e ha megrendelőnél kiállított számláját a támogatáshoz.

Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Margó!
Nem fogadható el számla közeli hozzátartozótól, illetve férje saját magának kiállított számlája sem fogadható el.

A számlán minek kell szerepelnie, munkadíj, anyag milyen arányban legyen feltüntetve?

Jó napot kívánok! Kérdésem, hogy külső nyílászáró csere esetében kizárólag minőségi tanúsítvánnyal/teljesítményigazolással ellátott nyílászáróra igényelhető a támogatás, avagy az említett paraméterek nélküli nyílászáróra is? Válaszukat köszönöm!

Kedves Linda!
Nincs arra vonatkozó előírás, hogy az új nyílászáróknak milyen kritériumnak kell megfelelnie, így az említett paraméterek nélküli nyílászáróra is igényelhető a támogatás.