A falusi csok támogatás keretében az alábbi korszerűsítési munkálatok végezhetők el:

a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
d) az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
e) a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,
g) kémény építése, korszerűsítése,
h) belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
i) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
j) a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Berendezési tárgyakra, bútorokra, háztartási gépekre a támogatás nem használható fel. A falusi CSOK-ból tehát energiatakarékos mosógép, új korszerűbb konyhai gépek nem finanszírozhatók.

A támogatás folyósítása készültségi foknak megfelelően történik. Nem szükséges tehát a benyújtott költségvetésben szereplő összes munkálat elvégzése. Mindig ez elért készültésgi foknak megfelelő összeget utalja a hitelintézet a támogatásból az Ön számlájára, melynek legalább 70%-át számlával kell igazolni. Az elért készültségi fokot műszaki szakértő ellenőrzi helyszíni szemle keretében.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
473 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy külső fal cseréje beleszámít a felújításba, hogy ha könnyűszerkezetes falat szeretnék felhúzni oda, ideértve, hogy kőzetgyapot szigetelést raknék a falba?

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy mi 4 gyerekre 2019-ben megkaptuk a falusi csok korszerűsítési támogatást 5M. Ez 2.5M Ft homlokzati hőszigetelő, 2.5M Ft tetőcserére. A homlokzati hőszigetelés meg is valósult, de a tetőárak nagyon elszabadultak, mint az anyag, mint a munkadíj árak.
A kérdésem az lenne, hogy lehetne-e módosítani a szerződést úgy, hogy a még fel nem használt 2.5M Ft-ot nem a tetőre használnánk fel, hanem a padlás, födém szigetélésre?
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi számít konyhafelújításnak? Ugyanis a h., pontban szerepel többek között a konyhafelújítás is, amire a falusi CSOK-ot igénybe lehet venni, de a tájékoztató végén az szerepel, hogy bútorra nem számolható el, így nem egyértelmű számomra, hogy mi számít konyhafelújításnak, ha például az új konyhabútor nem az?!
Köszönöm előre is válaszukat!
Johanna

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi CSOK támogatásból finanszírozható-e hővisszanyerős szellőztetőrendszer telepítése?

Tisztelt Ügyintéző!
Az lenne a kérdésem, hogy cserépkályha építésére igénybe vehető-e a Falusi CSOK.
Köszönöm.
Gábor

Jó napot kívánok!
Azzal kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy Falusi CSOK támogatással építhetek-e belső lépcsőt két lakószint közötti közlekedés céljából?
Előre is köszönöm válaszukat.
Gergely

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi CSOK keretén belül a beépített konyhagép (sziget páraelszívó) elszámolható?
Válaszát előre is köszönöm!

Tiszteletem.
A kérdésem: falusi CSok-ból lehet-e már meglévő zárt teraszon ablakot bejárati ajtót cserélni.
Válaszát köszönöm.
Csaba

Jó napot!
Kérdésem azzal kapcsolatba merült fel, hogy falusi CSOK-ot felújításra fordítanám és a melléképület felújítását venném igénybe. Ennek feltétele, hogy a térkép-másolaton szerepeljen a melléképület, és a tulajdoni lapra is fel kell tüntetve lennie. Ezek megvannak, viszont gazdasági épületként szerepel.
Ebben az esetben át kell, lehet minősíteni? Vagy az is tökéletesen megfelel az elvárásoknak?
Köszönettel!

Üdvözlöm!
Falusi csokot csak úgy lehet felhasználni, ha azzal a szolgáltatóval végeztetem a munkát, akinek az árajánlatát benyújtottam az igényléskor? Vagy elvégezhetjük magunk is a ház szigetelését?
Előre is köszönöm!

Jó napot!
Meglévő 18 éves, turbós gázcirkómat (fűtésre és melegvíz előállítására alkalmas készülék) cserélném le kondenzációs gázkazánra! Egyéb elengedhetetlen, biztonsági elemek beépítésével, ennek tervezett költsége 1.000.000 Ft! Tervezem még a fa, bejárati ajtóm cseréjét műanyagra, 400.000-500.000 Ft értékben, hogy kihasználjam a maximálisan igényelhető összeget! Meglévő 2 gyermek után, preferált kistelepülésen, úgy tudom 1.300.000 Ft járna?! Mindkét munkálat támogatható falusi CSOKból?
Köszönöm válaszukat!

Kérdésem az lenne, hogy korszerűsítésében szereplő belső tér felújítása magában foglalja-e a beltéri ajtók cseréjét, erre fel tudom-e venni a csok-ot?

Azt szeretném kérdezni, hogy bejárati ajtó előtti teraszt szeretnénk zárt térré beépíteni 5-6 nm területtel.
Falusi csokból lehetséges-e?

Jó napot!
Kérdésem az lenne, hogy a ház le lett szigetelve. Falusi csok színezésre igényelhető? Meglévő fürdő WC-vel tejes felújítást szeretnék, konyhát is felújítanánk.
Mire kaphatjuk meg a támogatást? Beépített konyhabútort szeretnénk.
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Egy 8m x 4m szobát szét lehet választani gipszkartonnal? Új ablakot lehet létesíteni arra a szobára, amit leválasztottunk?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Hitelnet,
az a kérdésem, hogy párommal van 3 gyerekünk, adott egy lakás, de csak 55 nm és falusi csok szerint nem baj, hogy nincs meg a 60, mert az bővítés során az kiegészül egy 12 nm-es szobával, így lesz 67 nm.
Valóban így van ez?
Kőszönöm.

Üdvözlöm,
Korszerűsítés címszó alatt, belső tér festése, és belső nyílászárók cseréje, beltéri ajtó cseréjére is igényelhető falusi csok?

Jó napot kívánok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kérnek-e energetikai tanúsítványt a hőszigetelési munkák befejeztével? Illetve, hogy van-e minimális vastagság pl. Polisztirol habnál, hogy min 10-15 cm? Mi 5 cm-t szeretnénk. Azt lehetséges?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy központi pármentesítő berendezés beépítésére igénybe vehető-e a Falusi CSOK?
Köszönöm válaszukat!

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy homlokzat szigetelésénél van-e valamilyen kötelező elvárás a szigetelés vastagságát tekintve, ami esetleg befolyásolhatja a visszatérítést?
Köszönöm válaszát!

Jó napot.
Módosítanunk kellett a költségvetést, mivel belső munkálatokat is szerettünk volna csinálni. Olyan kérdésem lenne, hogy mivel új csempe, új járólap lesz a fürdőben, és kád helyett zuhanyzó, új mosdót, wc- t lehet-e falusi csokbol venni? Kapu cserére is felhasználható-e? Kívül szigetelés zajlik.

Jó napot!
Ház vásárlásra és felújításra felvettük a falusi csok-ot. Szeretnénk a konyhát és a nappalit egybe nyitni, a válaszfalakat kivenni. A fürdőt egy kicsit megnövelni.
Kérdésem az lenne, hogy majd a végső szemle során mikor nézik a felújítási adatokat, gondot okoz-e, hogy módosítunk a ház belsején? Kell-e bármilyen papírt bemutatni ehhez? Meg kell hagyni külön a konyhát vagy egybe nyithatjuk a nappalival?
Köszönöm válaszuk!

Jó napot kívánok!
A kérdésem az, hogy a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje alkalmával elszámolható-e például az ablakkal együtt a redőny, párkány, rovarháló?
Köszönöm szépen.

Kérdésem az lenne, hogy mi az alagsorban szeretnénk szobát, konyhát, fürdőszobát kialakítani. Arra jár-e a falusi CSOK, mint bővítés. Van 2 gyerekünk.

Jó napot!
Kérdésemet a falusi CSOK vonatkozásában tenném fel. A feltételek adottak, 2 gyermek, listában szereplő kis település. Gáz kazán alkatrészek cseréjére esetén (anyag: 300.000 Ft) igénybe tudom-e venni ezt a lehetőséget? Amennyiben igen, a szerelőnek melyik adózási formába kell tartoznia? Odáig eljutottam, hogy a központi fűtés családi ház esetében lehet a gáz fűtés is (Állam kincstár ügyfélszolgálat által adott információ, de ott nem tudtak a javítási kérdésemre egyértelmű választ adni.)
c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a …
Továbbá,
Az otthonfelújítás keretén belül tervben van a telek határ kerítés felújítása és ahol szükséges építése, viszont sajnos lett még olyan rész, ami felújításra szorulna, viszont az már a lejelentett, a megállapodásban rögzített folyó métereken felül van.
i) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.
Köszönöm.

Jó napot!
Kérdésem az lenne, hogy a terasz nem szerepel a térképmásolaton. Viszont a tervrajzon szerepel. Használati engedélyt megkapták rá. A ház 1976-ban épült.
Ki hibázott? Illetve kell-e ennyi év után engedélyeztetni? Ha igen, az eladó vagy vevő kötelessége? A falusi Csoknál ez kizáró ok lehet vagy érint bármit is az ügyben?
Köszönöm válaszuk!

Üdvözlöm!
Mi igénybe vettük az OTP falusi csokot + áfa + hitel. Költségvetésünk még a drágulások előtt készült és úgy is kerestünk vállalkozókat, akik akkor azt mondták 27%-os számlát tudnak adni. Költségvetésünk 7.4 millió lett. (ablakcsere, fűtés kiépítés vízhálózat csere, villany és burkolás festés került a költségvetésbe). Elkezdtük a felújítást, kőművesek nincsenek a költségvetésben, mert katások. Kiderült most mikor volt megint felmérni a gázos + vizes, hogy ő is csak katás. És utána már a villanyosról is… Így most módosítani kell a Költségvetésünket? Mert az áfa visszaigénylés katás számlával lehetetlen. Vagy a munkadíj számlával kevesebb lesz, amit visszakapunk? Milyen munkálatok után hívjunk értékbecslőt, ha ők állapítják meg a készültségi fokot?
Köszönöm ha válaszol!
További szép napot!

Üdvözlöm,
2 gyermekünk van. Felhasználhatom-e a csokot a ház újra csatornázására és a rossz, omladozó régi vakolat újra vakolására. Szigetelésre nem lenne szükség, mert 50-es vályogfal. Gyakorlatilag az újravakolás csak a ház felét érintené, ahol szükséges.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a falusi CSOK már meglévő napelem rendszer bővítésére felhasználható-e?
Köszönöm szépen, üdvözlettel: Katalin

Üdvözlöm!
Adott egy kétlakásos családi ház, melynek a tetőtérben lett kialakítva a külön bejáratú lakásunk. Zajlik a társasházasítási folyamat és szeretnénk igénybe venni minden támogatást a lakásunkra.
Támogatási listában szereplő településen lévő társasházi lakás kizárólagos tulajdonú belső tere, fütési rendszere, erkélye és nyílászárói korszerűsíttethetőek a három gyermek után kapható 5 millió forintos falusi csok-ból?
A külső homlokzat lakáshoz tartozó falai szigeteltethetők a falusi csokból? Csak ez lenne szigetelve.
Lakáskölcsön felvehető ilyen jellegű munkálatokra a falusi csok mellé?
Társasházi lakás hiteleire (régi szabad felhasználású 2007 és a most falusi csokhoz felvenni kívánt lakáshitel) is lehet kérni a meglévő 3 gyermek után az 5 millió forintos hitelengedést?
Az új 100%-ban támogatott napelemes programot igénybe tudom venni csak a saját lakásunk korszerűsítéséhez?
Feleségem édesanyjáék, akik a földszinti lakásban laknak, semmit nem akarnak korszerűsíteni.
Köszönöm a segítségét!
Gergő