A MÁK állásfoglalása alapján: “Általánosságban beépített bútornak minősül, ami az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon beépítésre került, az ingatlan részét képezi, így különösen a beépített konyhabútor, beépített szekrény, kazán, szaniterek, a fürdőszobai szekrény mosdóval is.”

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a lakásunk konyháját szeretnénk felújítani! Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az előre legyártott elemes konyhabútor pont megfelelő részünkre, ezért nem asztalos szakemberrel csináltattuk azt! Ez a konyhablokk egyébként egy 290*300 cm-es konyhaszekrény, amely elemekből tevődik össze, valamint teljes egészében beépíthető! Meg is vásároltuk bele a gépeket is(mosogatógép, sütő, mikro, főzőlap) ! A számlán amit a bútorboltból kaptunk azon az szerepel, hogy “konyha elemes” 700.000 Ft. Nem szerepel rajta az, hogy beépíthető, pedig teljes mértékben az! Nagy probléma az hogy ez a szó nincs rajta vagy nem? A MÁK állásfoglalása szerint a beépített bútor alatt ezt értik: – “Általánosságban beépített bútornak minősül, ami az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon beépítésre került, az ingatlan részét képezi” -! A kérdésem az lenne, hogy ez a számla így elfogadható, vagy nem, illetve a MÁK elfogadja-e vagy nem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Dóra

Kedves Dóra!
Információnk szerint a beépíthető jelzőnek szerepelnie kell a számlán, azonban javasoljuk, hogy kérdésével kapcsolatban kérje a MÁK személyes állásfoglalását: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu

Üdvözlöm !
Ágyszekrény amely a falhoz van rögzítve, esetleg elfogadható?

Jó napot.Az lenne a kérdésem,hogy konkrétan mi számít beépített konyhabútornak,ill.beépített konyhai eszköznek.Asztalos által készíttetünk konyhabútort.Ha a falhoz rögzíti,akkor már beépítettnek minősül?

Kedves Zoltán!
A MÁK által kiadott tájékoztató alapján:
Beépíthető bútor, ami az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon beépítésre került, így az ingatlan részét képezi, tehát a beépített/beépíthető szekrény
(pl. hálószobába, konyhába, fürdőszobába, előszobába) támogathatónak minősül. Nem igényelhető támogatás a szabadon álló bútorok beszerzésére.

Azt szeretném megkérdezni, ha konyhabútort vásárolok komplett, alsó részek lábon állók a felső részek felrakósak a másfél millió munkadíj számlán már rég megvan másról tető, ablakcsere stb. Akkor is kell a konyhabútornál munkadíj számla? Ha számlán az szerepel, hogy konyhabútor nem fogadják el? Lábon álló gáztűzhely szintén nem fogadnak el? Köszönöm!

Kedves Erzsébet!
Csak a beépített konyhai gépek számolhatóak el.
Nem feltétel, hogy minden munkálathoz tartozzon munkadíj számla.

Igényelhető-e jelzáloghitel-elengedés támogatás a támogatott otthonfelújítási hitelre? Igényelhető-e 1 millió forint hitel elengedési támogatás a hitel felvétel után született gyereknél? Galéria ágyat szeretnénk építeni hozzá beépített szekrényt és a terasz beépítését el lehet-e számolni?

Kedves József!
A tartozáscsökkentő támogatás a támogatott otthonfelújítási jelzáloghitelből is jóváírható. A második gyermek után egy millió Ft támogatásra lehetnek a jogosultak. A jogosultsági feltételekről IDE kattintva olvashat. Az említett beépített bútorokra véleményünk szerint igényelhető a támogatás, azonban terasz beépítésére nem.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük tölste ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Bianka plusz komplett fürdőszoba bútort szeretnénk vásárolni.De a boltban ahol érdeklődtünk azt mondták,hogy ez a fajta bútor nem támogatható mert lábakon áll.Vagyis nem falra szerelhető.Ez tényleg így van?mert akkor más típust keresünk!

Áruházban készen vásárolok falra szerelhető fürdőszobabútort,de a számlán nem szerepel a beépitett vagy falra szerelhető bútor csak az ,hogy fürdőszobabútor,igy elfogadható a számla?

Kedves Tibor!
Információnk szerint a falra szerelhető fürdőszobabútor támogatható.

Szép napot!
A konyhánkban amit felújitunk ki szeretnénk cserélni a mosogató tálcát és a rajta lévő csaptelepet, a hozzá tartozó szekrény nem beépitett,hanem elemes. A mosogató tálca igy is elszámolható?
Üdvözlettel:L. Antal

Kedves Antal!
Információnk szerint a mosogató tálca és a csaptelep cseréje támogatott.

A fürdőszoba felújításánál 1-1 (beépített) mosdós fürdőszobaszekrényt szeretnék készíttetni és 1 sarokszekrényt a fürdőszoba adottságainak figyelembevételével. Mivel a bútor 3 darabból állna, beépíthető bútornak számít-e?

Kedves Ildikó!
Véleményünk szerint, ha a sarok bútor beépített és nem mozdíható, akkor elszámolható.

T.Hitelnet!
A problémám a következő:az asztalos vállalkozó aki a beépített konyhabútort készíti kéri tőlünk az általunk megvásárolt beépíthető sütő,beépíthető mikró,beépíthető mosogatógép számláját mivel felakarja tűntetni a vállalkozói szerződés1. számú mellékleté az összeget amibe kerültek.A számlák az én nevemen azaz aki igényli majd a támogatást szólnak.Én azt gondoltam ad egy számlát az igénylő nevére amin különválasztja a bútor anyagköltségét és a munkadíjját.A beépített konyhai eszközök számláit pedig külön mellékeljük.Hogy van ez?Köszönöm előre is a választ

Kedves Beáta!
Nem kell feltűntetni a vállalkozói szerződésben azokat az anyagokat, amiket Önök vásároltak a saját nevükre és a felújítandó ingatlan címére.

Az anyag és munkadíj maximális elszámolhatósága miként működik?
Szummában kell nézni az összes anyag és munkadíj számla összegét (pl.: 2mill. anyag és 2 mill. munkadíj után vegyesen vagy szakmánként kell fele-fele arányban lennie az anyag és munkadíjnak? Beépíthető konyhabútornál az anyag-munkadíj megosztás miként működik?

Tisztelt Szakértő!
A beépíthető konyhagépek vásárlásával kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy ezek csak abban az esetben kerülnek támogatásra, ha szakember által kerül beépítésre melyről számla is van?
A másik kérdésem a beépíthető konyhabútorra vonatkozik, amit legyártatok illetve megrendelek, de én magam építek be, akkor arról a számla már nem kerül elfogadásra?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel :Edina

Kedves Edina!
A konyhabútor vásárlása és beépítése támogatható.
Nem feltétel, hogy minden munkálathoz tartozzon munkadíj számla, de ha csak ezt az egy munkálatot tervezik, akkor csak anyagszámlára nem jár a támogatás.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Szakértő!
Három olyan kérdésem lenne, hogy ha ki szeretném használni a max. lehetőséget és önerőkieg. képpen vennék fel 3m.állami kamattámog. kölcsönt, akkor az állam a támogatást mind betörleszti a kölcsönbe vagy csak a felét? Ha csak a felét,a másikfelét kiutalják nekem?Egyáltalán választhatok, hogy az állam előtörlesszen e vagy sem?
A 2018 előtti LTP betörleszthető e a kölcsönbe és a MÁK- nak benyújtandó számlákat ide is be bell e nyújtani?
Az állami hitelnél ugyan ez a kérdés. Igazolni kell e a bank felé a lakáscélú költést amit a MÁK felé amúgy is le kell adni, és ha igen elfogadják e az állam által engedélyezett 0 áfa tartalmú számlákat is vagy csak a 27℅-ost?
Szeretnénk tisztán látni mert még a kivitelező is bizonytalan e kérdésben, kérem segítsenek.
Tisztelettel: Ferenc

Tisztelt Szakértő!
A szabályzat úgy írja, hogy a munkadíj és anyag költség 50-50 % szerepelhet. Csak és kizárólag?
Max. támogatás kihasználása esetén, mondjuk a munkadíj 1,5 m. ft, az anyag 4.5m ft ez az arány nagyjából reálisnak is mondható sz. tem, ez akkor így már nem is jó? Vagy elég az egyiknek elérni az 1,5m.Ft-t? Hogy van ez nem értem?
Köszönöm a segítséget!
Tisztelettel: B.Ferenc

Tisztelt Szakértő!
Az otthon felújítási támogatásra számítva a szobákon kívül, szeretnénk felújítani helyiségeket. Új konyha és fürdőszoba bútort terveztünk,s beléjük szeretnénk az életet megkönnyítő berendezéseket vásárolni. Csakhogy!!
Beépíthető főzőlap, sütő az ok,árban is, de a beép. mikró egy vagyon! Ha vennék egy jobb minőségű hagyományost és beépíteném a sütő fölé esetleg még oda is rögzíteném a helyére, valamint szeretnénk szárítógépet a ronda fregori helyett, ugyanúgy beépítve a bútorzatba, ezek számláit vajon elfogadja a mák?
Hogy van ez, ha mondjuk valami miatt egy számlát nem fogadnak el ,akkor buktam az egész támogatást? Vagy ha a hatmill. leadott áfásszámlából mondjuk egy hibádzik,akkor ugrott a hárommillió.
No, hát ilyen félelmeim vannak, jó lenne félreérthetetlenül tisztán látni, mert értelmezni a leírtakat lehet így is meg úgy is.
Köszönettel:BF