A CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekre tekintettel igénybe vett lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerinti vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön esetén, a CSOK összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott támogatás összegével és különbözet vehető igénybe.

Például egy 3 gyermekes család esetében, akik korábban 2 gyermek után 1.200.000 félszocpolt kaptak, használt lakás vásárlásakor az alábiak szerint igényelhetnek CSOK különbözetet. 3 gyermek után használt lakásra 2.200.000 Ft CSOK igényelhető. Ezt az összeget kell csökkenteni a korábban felvett 1.200.000 Ft-tal és a különbözetre, vagyis 1.000.000 Ft-ra lehetnek jogosultak.

Amennyiben a család számára kedvezőbb lenne, azt is megtehetnék, hogy az újabb CSOK igénylés során nem különböetet kérnek, hanem a támogatást csak arra a gyermekre tekintttel igénylik, akire még nem kaptak. Jelen esetben ez 1 gyermek utáni támogatást jelentene, 600.000 Ft összegben. Ekkor a korábbank kapott félszocpolt nem kell figyelembe venni.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
2017-ben vetem fel a csokot három gyermekre. Az utolsó gyermek megszületett, de iker születésű lett, így nem három, hanem négy gyermek van, de jön az ötödik gyerek, így kettő gyermek van, akire nem vettem támogatást igénybe.
Kérdésem, hogy másik házat szeretnénk vásárolni, mert ez a ház, amiben vagyunk kicsi, a mostanit el szeretnénk adni és nagyobb házat vennénk. A ház értékesítésből jár-e a két gyermekre támogatás.
Köszönöm segítségét.

Tisztelt Cím
2015-ben használt lakás vásárlása során igénybe vettünk 1 gyermek után járó csok-ot. A család bővülése miatt nagyobb lakásba költöznénk, így visszafizetnénk az akkor felvett 600.000 ft-ot. Kérdésem, ha a nagyobb lakás vásárlásakor igényelném a 3 gyermek után járó csok-ot, akkor megillet a 2.200.000 ft-os támogatás, vagy visszafizetés esetén is csak a különbözet illet meg?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Eszter

Kérdésem arra vonatkozna, hogy egy kétgyermekes egyedülálló szülő 48 m2-es használt lakás vásárlása esetén jogosult-e a csok összegre legalább az egyik gyermek vonatkozásában, vagy két gyermek esetén alapfeltétel, hogy csak 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű lakást vásárolhat, amennyiben igénybe szeretné venni a csok összegét.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2 gyerek utáni vissza nem térítendő Csok után érdeklődnék abban a felállásban, hogy férjem előző házasságából nevelünk 1 kiskorú gyermeket és van 1 közös. Férjem 2003-ban már igénybe vette 2 gyermek után a Szocpolt, amiből az egyik, akit már mi nevelünk, a másikat az édesanyja.
Szeretnék érdeklődni, hogy járna-e a férjem gyereke után is egy különbözeti összeg vagy csak a közös egy után a 600.000 Ft.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
2016 márciusában vásároltunk használt ingatlant, melyhez igénybe vettük a CSOK-ot 1.430.000,-Ft értékben. Azóta a CSOK-ra vállalt 2 gyermek megszületett. Most ezt a lakást eladtuk és helyette egy új építésű ingatlant vásárolnánk generál kivitelezőtől.
A kérdésink a következők:
– Amennyiben átvisszük a CSOK-ot, úgyis igénybe vehetjük az 5%-os áfa kedvezményt, vagy azt csak az újonnan igénylők vehetik igénybe. A vagyonszerzési illetékkel kapcsoltan ugyanez a kérdésünk.
– Amennyiben csak az újonnan igénylők vehetik igénybe, a kérdésem, hogy önkéntes visszafizetéssel és újbóli CSOK igényléssel már jogosult lehetek az 5%-os ÁFA visszaigénylésre, vagy akkor sem. Mert ha igen, akkor az újbóli igénylésnél, a korábbi támogatás összegének levonásával (2.600.000,-Ft – 1.430.000.Ft= 1.170.000 Ft ) + 5%-os ÁFA visszaigénylés és vagyonszerzési illetékmentesség mellett sokkal jobban járnék, mint egy ha csak átviszem egyik ingatlanról a másikra a CSOK-ot. Azt természetesen tudom, hogy itt akkor előbb a használt lakásnak kell lekerülnie a nevünkről, hiszen a CSOK igénylésnél nem lehet ingatlan a nevünkön.
Előre is köszönöm a válaszukat.
Dániel

Tisztelt szakértő!
Lehetséges-e falusi csokot (5+5millió) igényelni olyan házra, amelynek a tulaja vételár részletet fizet az eszközkezelőnek. 6.5 millió a ház vételára, az eszközkezelő felé még közel 3 millió Ft tartozás van.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Hitelnet csapat!
A használt házra igényelhető CSOK-kal kapcsolatban lenne három kérdésem. Jelenleg külföldön élünk és dolgozunk a férjemmel, mindketten határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezünk, megfelelő TB jogviszonnyal, 3 gyermekünk van. 2022-ben tervezzük a hazaköltözést, amihez kinéztünk már egy használt házat, költözés után én Magyarországon keresnék munkát. Az adásvételi szerződést a következő hetekben tervezzük megkötni, a ház teljes vételárának kifizetése és átadása 2022 márciusában lenne.
1. Jelen feltételekkel jogosultak vagyunk a használt házra vonatkozó CSOK-ra?
2. Ha igen, mikor kell legkésőbb igényelni a CSOK-ot? Ha jól értelmeztem a jogszabályt, az igényléstől számított 180 napon belül kell magyar TB jogviszonyt létesítenem, ezért a lehető legkésőbbi időpontban igényelnénk meg a CSOK támogatást. Nyáron költöznénk, ősszel tervezem a munkába állást.
3. A CSOK igénylést bele kell foglalni az adásvételi szerződésbe? Ha igen, milyen formában?
Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel:
Eszter

Üdvözletem!
A következő kérdésem volna:
Abban az esetben, ha egy 4 éve 2 gyermek után igénybe vett CSOK-kal vásárolt házat értékesítek kb. 28 MFt-ért, akkor ha most, a 3. gyermekemet várva nagyobb alapterületű, de olcsóbb házat veszek, akkor tudok igényelni majd a vásárláskor a 3. gyermek után CSOK-ot?
Ha az új ház vételára 20 MFT, de erősen felújítandó, akkor milyen mértékig kell beforgatnom az eladott házam vételárát a vásárlásba?
Megvalósítható az, hogy csak 10 MFt-ig forgatom bele, igénybe veszem a 3 gyermek után a CSOK-ot és a vételár maradékát, kb 7.8 MFt-ot CSOK hitelből finanszírozom, a megmaradt eladási áramból pedig felújíthatom a lakást?
Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv:
Gergely

Tisztelt Szakértő!
2006-ban új lakás vásárláshoz 3 meglévő gyerekünk után igényeltük a szocpolt, 3,8M Ft. Most szeretnénk használt lakóházat vásárolni.
Ehhez mennyi Csok támogatást kaphatunk?
Köszönettel.
Márta

2 gyerekre igényelt csok esetén, ha születik 3. gyerek, kérhető-e a különbözet. Ha igen, akkor hogyan és mit jelent ez pontosan?

2021.08.31.-ig van.
A második gyermekünk májusban érettségizik, a tanév végéig (2021.06.15.) tart a jogviszonya.
2002-2008 között összesen 2.400.000. Ft szoc.polt., ( lakásépítési kedvezmény) kaptunk, 1.200.000 Ft-ot utólag, építési hitelből írtak jóvá.
72 m2 2+2 szobás használt ingatlan vásárlását tervezzük.
Ha 4 gyermek után igényelünk támogatást 350.000Ft-ra vagyunk jogosultak?
Ehhez megkaphatjuk a max. 15.000.000 Ft támogatott hitelt?
Mekkora önerővel kell rendelkezni (20%), mennyinek kell lenni minimum a vételárnak, vagy a bank által elfogadott értéknek, hogy a 15.000.000 Ft hitelt igényelhessük?
Legkésőbb meddig kell megvalósulni az adásvételnek (2021.06.15), meddig lehet jogosultságról igazolást kérni (2021.05.15)?
Mi lenne a lebonyolítás optimális menetrendje?

Válaszát előre is köszönjük!