Üdvözlöm!

Családi házat szeretnék építeni 2022. szeptemberétől, (bruttó 167 M2 falakkal együtt és kb. 50 m2 garázs egymás mellett) Az lenne a kérdésem, hogy az építéshez használt anyagokról való számlának az építési hely legyen a címe, vagy a mostani bejelentett lakcím?

Ha én bízok meg mindenkit (nem generálkivitelező), akkor a 27% -os áfa lenne a jobb elszámolás, mivel az anyagokat én veszem meg.

Ha az egyik szakember Katás, ő nem tud 27%-os áfás számlát adni? Ilyenkor gondolom nem kell neki a számláját csatolni az elszámoláshoz.

Ha az építés elhúzódik, akkor meddig él a visszatérítés? Az építési engedélyt 2022. május 28-án kaptam meg.

Köszönöm a válaszát.

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

Építkezéshez igényelt támogatások (CSOK, ÁFA) esetén a számlát az építtető nevére és állandó lakóhelyére célszerű kérni. Nem szükséges, hogy az építkezés helyszínéül szolgáló telek címére szóljon.

Ha generálkivitelező építi a házat, akkor ő 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki Önnek. Amennyiben nem generálkivitelezés történik, úgy a szakemberek által kiállított számla 27% ÁFA tartalmú. Kivéve KATA-s vállalkozó esetén. Az ő munkadíj számlája adómentes.

Adó-visszatérítési támogatás igénybevétele esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával igazolni. Ebben lehet 0% ÁFA tartalmú számla is. A 70%-os számlabenyújtási kötelezettség teljesítésénél tehát figyelembe vehetők a KATA vállalkozók számlái is. Az ÁFA azonban csak azon számlák esetében igényelhető vissza, melyek 27% ÁFA tartalmat tartalmaznak.

Az adó-visszatérítési támogatás igénybevételének feltétele, hogy a támogatás iránti kérelem legkésőbb 2022. december 31-ig hiánytalanul benyújtásra kerüljön valamelyik hitelintézethez. Ha befogadásra került a támogatási kérelem, akkor már nem jelent problémát a visszatérítésnél, hogy a kiállított számla 2022. december 31. utáni.

Amennyiben az építkezés finanszírozásához építési hitelt is igénybe kíván venni, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Az új lakásépítésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva olvasható részletes leírás. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése