Igen, ez kizáró ok. Tetőtér-beépítéssel, emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakás esetén az emelt összegű CSOK abban az esetben vehető igénybe, ha abban a lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül
– az igénylő, illetve az igénylő gyermeke,
– az olyan gazdálkodó szervezet, amellyel az igénylő tulajdonosi jogviszonyban áll, vagy
– olyan alapítvány vagy egyesület, amelynek az igénylő az alapítója,
nem rendelkezik tulajdonjoggal, vagy – osztatlan közös tulajdon esetén – kizárólagos használati joggal.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2019-ben a 3. gyermekünk születésekor igénybe vettük a jelzáloghitel tartozást csökkentő állami támogatást (kb. 1,5 MFt összegben, ennyi volt még akkor a tartozásunkból). Most gondolkozunk egy új ház építésén.
Kérdésem az lenne, hogy a 10 MFt-os vissza nem térítendő CSOK támogatást fel tudjuk-e venni, ha már korábban jelzáloghitel tartozást csökkentő támogatással éltünk? CSOK támogatást még eddig nem vettünk igénybe.
Köszönettel: Tamás

Kedves Tamás!
A tartozáscsökkentő támogatás igénybevétele nem zárja ki a 10M Ft-os CSOK igénybevételét. Az új ház építésére vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tisztelt cím!
Feleségemmel igénybe vettük a Csok+hitelt két gyermekre, új ház építésére az OTP Banknál. A szerződésbe bele volt foglalva, hogy meg kell felelnünk az aktuális energetikai feltételeknek és megújuló energiaforrást kell biztosítanunk.
Az lenne a kérdésem, hogy a napokban bevezetett 114/2021 kormányrendelet alapján, a bank ebben az esetben is elvárhatja, hogy megfeleljünk a fentiekben említett követelményeknek?
Üdv: Tamás

Kedves Tamás!
Kérdésével kapcsolatban az érintett bankfiók tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

2021. jan. 13-ai adásvételi szerződéssel ha jól értelmeztem július 13-ig van lehetőség a CSOK támogatási kérelem benyújtására? Ha lakcímkártyánkkal tudjuk igazolni az állandó lakcímet, azonban életvitelszerűen még nem élünk ott, az problémát jelent-e? Ellenőrzik-e ezt a lakcímkártyával való igazoláson túl? (vételárba szeretnénk forgatni a támogatást)
Ha 2 vállalt gyermekre történne a CSOK támogatási kérelem benyújtása, azonban a feltételek nem teljesülnek, a határidő lejárata előtti önkéntes visszafizetésre van-e lehetőség és ha igen, ez estben számolnak-e fel bármilyen plusz költséget a támogatási összegen felül?

Kedves Zita!
Igen, az adásvételi szerződés megkötését követően 180 nap áll rendelkezésre a támogatási kérelem benyújtására. Nem feltétel, hogy az állandó lakcím a támogatott ingatlanba szóljon. A CSOK folyósítását követő 90 napon belül kell eleget tenni ennek az előírásnak. Önkéntes visszafizetésre van lehetőség. Ennek feltételeiről az ebben érintett járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Csok+15M Ft hitel esetén építhet-e családon belül vállalkozó, adhat-e számlát?

Kedves Gabriella!
Az igénylők az építési munkákat végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhetnek tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőknek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Attól függ tehát, hogy a családon belüli vállalkozó közeli hozzátartozó vagy sem. Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Üdvözlöm,
szeretnénk lakást vásárolni és igénybe venni a 2 gyerekes CSOK támogatást 1.430.000 Ft-ot és a 10.000.000 Ft-os kamattámogatott hitelt. Sok lakást megnéztünk, de a legtöbbjük a tulajdoni lap szerint 50 vagy pár nm-el nagyobb. A problémánk az, hogy nem tudjuk, hogy a tulajdoni lapon csak a hasznos alapterületi nm van feltüntetve, vagy benne van a terasz vagy erkély is? Ha benne van és a tulajdoni lapon 51 nm van a terasz meg 8 nm, akkor a lakás valójában 47 nm, mert csak a fele teraszt, erkélyt számolják bele? Akkor vajon megkapjuk a CSOK-ot? Mi alapján döntenek a CSOK-nál és hogy számolják az 50 nm-t? Honnan tudjuk meg, hogy pontosan mekkora a lakás? Vagy ha mondjuk a lakásnál vannak ferde falai, mert részben tetőtér, honnan tudjuk, hogy az beleszámít-e a tulajdoni lapon feltüntetett nm-be?
Előre is köszönöm a válaszukat, Anna

Kedves Anna!
Arról, hogy a lakáson belül található mely helyiségek hasznos alapterülete vehető figyelembe a számítás során, IDE kattintva tájékozódhat. Az erkély alapterülete nem vehető figyelembe. Ha a tulajdoni lap szerint éppen a határon van az alapterület, célszerű előtt lemérni, az értékbecslő is ezt teszi (teheti). A hasznos alapterületbe – tetőtér esetén – a nettó alapterületnek csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 méter. Amennyiben az értékbecslő által mért hasznos alapterület nem éri el – 2 gyermek esetén – legalább az 50 m2-t, a CSOK kérelem a vonatkozó szabályok alapján elutasításra kerül.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakásvásárlás miatt gondolkozunk az egy gyermekre járó CSOK támogatást felvenni. Ilyen esetben az illetéket is elengedi az állam. Ha valami ok miatt 10 éven belül el kell költöznünk, milyen következményekkel jár? A 600.000 Ft után kapunk büntetést, vagy az illetéket is vissza kell fizetni? Milyen kamatteherrel?
Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Beáta!
Illeték visszafizetésére vonatkozó kötelezettség csak akkor áll fenn információink szerint, ha vállalt gyermek révén válnak jogosulttá az illetékmentességre és a gyermek 5 éven belül nem születik meg. A 10 éven belüli költözés az illetékmentességet tehát nem érinti. A visszafizetéssel kapcsolatban további információt IDE kattintva olvashat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

T. Hitelnet, tisztelt Szakértő!
Adott egy családi ház, amit két lakásra oszt fel a beruházó – kivitelező. Kialakul tehát egy új lakás, mint új albetét, amit értékesíteni kíván a kivitelező.
Felvehető-e erre a CSOK?
Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Simon!
Pontos tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Üdvözlöm!
Vételre és felújításra igényeltük a falusi CsOK-ot. A felújítós költségvetés elkészítésekor szándékosan, vagy a tudatlanságukból fakadóan egy kicsit félrevezettek minket, mert azt mondták, hogy minél több mindent írjunk bele. 8 millió feletti lett a költségvetés (ha rajtuk múlik még hagyták volna, hogy egyebeket is beleírjunk, tovább növelve a végösszeget), tehát ennek alapján állapították meg a készültségi fokot, és ennek alapján folyósítottak is. Áfát is igényelünk vissza egyúttal.
A kérdésem az lenne, hogy az Áfa visszaigénylés alapja a teljes költségvetési összeg, vagy csak a támogatás feletti rész.
A másik kérdés, hogy ha nem valósul meg a teljes költségvetés (lakva kiderült, hogy nem fontos a további hőszigetelés), akkor az von-e valami következményt maga után?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Zsolt!
Az ÁFA visszaigénylés alapja a teljes költségvetési összeg, valamennyi benyújtott számla 27% ÁFA tartalma visszaigényelhető.
A költségvetésben feltüntetett korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni, amelyet a hitelintézet helyszíni szemlét követően állapít meg. A hitelintézet felmondja a támogatási szerződést, ha a támogatás igénybevételének alapját képező munkák a támogatási szerződésben meghatározott határidőn belül nem kerülnek elvégzésre. További pontos tájékoztatást az ügyben az érintett bankfiók tud adni Önöknek a további részletek ismeretében.

Kizáró ok-e, hogy a ház építését bonyolító gazdálkodó szervezet vezetője és annak tulajdonosa egyenes ági rokonom. A gazdálkodó szervezetben Én tulajdoni résszel nem rendelkezem.

Kedves Asszonyom!
Az igénylő az építési munkákat végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.
Fentiek alapján kizáró ok, ha az építést végző gazdálkodó szervezet tulajdonosa Önnek közeli hozzátartozója. Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon (szülő, nagyszülő, dédszülő, illetve a gyermek, unoka, dédunoka), az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem,hogy a saját tuljdonú ingatlanomra lehet e csok új lakáa ráépítés.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel: József

Kedves József!
A leírt munkálatra nem igényelhető CSOK.