A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell.

A közeli hozzátartozó fogalma: “A Polgári Törvénykönyv 8:1. § (1) bekezdése alapján közeli hozzátartozók: a házastárs (bejegyzett élettárs), az egyeneságbeli rokon (lemenők: gyermek, unoka; felmenők: szülő, nagyszülő…), az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.”

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
33 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az ingatlanon feleségem testvérének a fia mint egyéni vállalkozó végezné a kőműves munkálatokat. Az általam olvasott internetes információ szerint ő nem minősül közeli hozzátartozónak. Jól értelmezem? Elszámolható az általa kiállított számla?

Kedves Péter!
Véleményünk szerint felesége unokaöccse nem számít közeli hozzátartozónak.

Fele fele arányban van az ingatlan, de a páromnak a testvére csinálná az asztalos munkát és az én nevemre lenne kiállítva a számla. Nem édestestvérek mert csak anyai ágon testvérek. Ez gondot jelent az igénylésnél ugye?

Kedves Brigi!
Amennyiben férjével együttesen igénylik a támogatást, úgy véleményünk szerint párja testvére közeli hozzátartozónak számít, és a közeli hozzátartozótól a számla nem fogadható el.

Volt férjem meghalt 2021 március 30-án. 1993-ban kötöttünk házasságot és 2000-ben váltunk el, de ezután is együtt éltünk egy lakásban és egy háztartásban. Van egy biztosításunk a lakásra, amiben egy családi biztosítás is szerepel halál esetére vonatkozóan. A biztosítást én kötöttem amiben a velem egy háztartásban élőkre is vonatkozik akiknek az állandó lakásuk ezen a lakcímen van. A biztosító arra hivatkozik, hogy csak a férj és közeli hozzátartozó kaphatja meg a szerződésben szereplő /200 000 Ft-ot/.
Kérdésem az volna, hogy ennek alapján minek minősül az együttélés? A halotti anyakönyvi kivonaton mint elvált szerepel. Jelentős költséggel jár egy temetés és bizony jól jött volna ez a pénz.
Köszönöm a választ.

Kedves Magdolna!
Hitelközvetítéssel foglalkozó irodánk a kérdésben nem illetékes. Jogi szakértő megkérdezését javasoljuk az ügyben.

A lányom férje tekinthető-e nekem közeli hozzátartozónak?

Kedves Klári!
Véleményünk szerint lánya férje nem számít közeli hozzátartozónak.

Édesapám venné igénybe a tamogatast. A munkalatokat az én apósom végezné. Tehát az igénylő gyerekének apósa. Ez így nem lenne probléma, igaz?

Kedves Laura!
Véleményünk szerint ez így megfelelő, és nem számít közeli hozzátartozónak.

Köszönöm szépen a választ!

Férjemmel családi házunk belső falainak festésére,a villanyvezetékek cseréjére, külső falak hőszigetelésére, egy étkező és egy terasz építésére szeretnénk az otthonfelújítási támogatást igénybevenni.
Lenne pár kérdésünk,amellyel szeretnék tisztába lenni.
– Azt ha jól értelmezzük az étkező építése nem, csak a terasz építése számolható el.?
– Férjem másodunokatestvére végezné a külső szigetelést munkadíj fejében.Ő közeli hozzátartozónak számít?
-Illetve mivel férjem szobafestő, így a belső falak festésénél csak anyagdíjunk keletkezne, ez elszámolható?
Várjuk válaszukat
Köszönettel
Ildikó

Kedves Ildikó!
Terasz építésére igényelhető a támogatás, de a ház bővítésére nem. Tehát étkező építése nem támogatható.
Másodunokatestvér nem számít közeli hozzátartozónak, így elfogadható a munkadíj számla.
Nem feltétel, hogy minden munkálathoz tartozzon munkadíj számla, ha más munkálatnál keletkezik elegendő munkadíj számla.

A keresztapa közeli hozzátartozónak számít? Vele lehet csináltatni a felújítást?

Kedves Ildikó!
Pontosan milyen a rokoni kapcsolat?

Apukámnak a testvére.
Unokahuga vagyok.

Kedves Ildikó!
Információnk szerint édesapja testvére nem számít közeli hozzátartozónak.

Egyedülálló anyaként igényelném a lakásfelújítási támogatást.Két 25 év alatti gyermekem van.Bírósági határozatom van, hogy mindkét gyermek felügyeleti jogát egyedül látom el.
A kisebbik fiam édesapja kőműves egyéni vállalkozó, vele szeretném a munkálatokat elvégeztetni.
A kérdésem : van köztünk rokoni kapcsolat? Kizáró ok lehet, hogy van közös gyermekünk, de nem élünk együtt évek óta?

Kedves Szilvia!
Véleményünk szerint nem végezheti volt férje a felújítást, ha van közös gyermekük. Személyes állásfoglalásért javasoljuk, hogy kérdésével forduljon a MÁK-hoz.

Testvérem fia végezhet villanyszerelést a felújítás során? Közeli hozzátartozónak számít? Köszönöm a választ. Erzsébet

Kedves Erzsébet!
Igen, információnk szerint az unokaöcs nem számít közeli hozzátartozónak.

A kérdésem az lenne, hogy igényelhetnek-e támogatást abban az esetben, ha a 25 év alatti gyermekem annál a vállalkozónál dolgozik, akivel a felújítást szeretnénk elvégeztetni.
Semmilyen rokoni kapcsolat nincs köztünk.

Kedves Kriszta!
Mivel a rendelet azt az esetet zárja ki, ha a vállalat munkavállalója az igénylő, és a gyermeket ebben a részben nem említi, így javasoljuk, hogy kérjen állásfoglalást a MÁK-tól az ügyben.

Tisztelt Címzett!
Az lenne a kérdésem, hogy unokatestvér (egyéni vállalkozó kőműves) lehet számlaadó?

Kedves Ferenc!
Igen, az unokatestvér nem számít közeli hozzátartozónak.

Köszönöm a válaszukat.
Még egy kérdés. Az udvar térburkolatát szeretnénk felújítani, erről lesz anyag (kb 800.000) Ft és munkadíj (kb 700.000 Ft) számla is. De felmerült a szobákban lévő lámpák cseréje is. Itt viszont csak anyagról (kb 100.000 Ft) lenne számla, a munkadíjról nem, mert ezeket Én cserélném ki. Így is el lehet számolni, vagy mindenképp kell munkadíj számla is a lámpák cseréjéről?

Kedves Ferenc!
Így is el lehet számolni, mivel a térburkolati munkánál lesz elegendő munkadíj.

Tisztelt Címzett!
Az lenne a kérdésem, hogy Édesapám egy gazdálkodó szervezet munkavállalója( nem döntéshozó beosztásban van). Én ezzel a gazdálkodó szervezezttel csináltatnám a felújítási munkálatokat. Lehetséges? Nem kizáró ok, hogy munkavállalója ennek a Kft-nek?

Édestestvér lehet számlaadó mint asztalos?

Jó napot! Amennyiben a teljes hatmillió forintot szeretném kihasználni mennyi számlát kell gyűjtsek? A feleségem nem tulajdonosa az ingatlannak de az ő testvére végezné el a munkát. Közeli hozzátartozónak minősül e? Köszönöm.