Üdvözlöm!
Egy generálkivitelező majdnem szerkezetkész állapotig jutott el házunk építésénél, majd lelépett a pénzükkel. Adott 5%-os számlát az átvett pénzről.
Az OTP első körben azt mondta, hogy a fennmaradó részre igényeljük a CSOK-ot, mert nem biztos, hogy a csaló számláit el fogják fogadni. Elkészült a költségterv, elfogadták. Majd az értékbecslés után visszadobták, mondván, hogy a teljes építkezésről kell költségtervet készíteni. NAV igazolással nehézkesen elfogadták ehhez a csaló számláit, ugyanis azok rendben voltak. Új költségterv, elfogadták, visszadobták, mondván, hogy a költségek 70%-át számlákkal kell leigazolni. Most az 5%-os számlákat azért nem fogadják el, mert mi, ugyan nem igényeljük azok áfáját vissza, csak a további 27%-os áfarészt, de a 70%-hoz nem lehet kétféle áfatartalmú számlát bemutatni. Ezek szerint KATÁ-s számlával sem lehet leigazolni a 70%-ot, ha az anyagot 27%-os áfával vesszük? Ez vicc.

Panaszt nyújtottam be, 30 napos kivizsgálási határidőre csak egy levelet küldtek 1 hónappal később, hogy még várjak türelemmel…
A Kormányhivatal visszaírt, hogy el kell fogadniuk a számlákat, de mégsem fogadják el.
Most Pénzügyminisztériumi hivatalos állásfoglalást kérek, de kezd elfogyni a türelmem.

Mi a teendő? Más bankhoz nem mehetünk, mert már majdnem kész az építkezés, nem tudjuk igazolni most már, hogy még be kell építeni a CSOK-ot, kivitelezőket ki kellene már régen fizetnem.
A CSOK-ot ugyan megkaphatjuk, de az áfát nem.

Köszönöm a válaszát!

Válaszunk:

Kedves Kérdező!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os ÁFA visszatérítés esetében az 5%-os ÁFA tartalommal kiállított számla nem vehető figyelembe. KATA vállalkozó által kiállított számla 0% ÁFA tartalmú. Az ilyen számlák a 70%-os számlabenyújtási kötelezettség teljesítésénél figyelembe vehetők, ám ÁFA visszatérítés kizárólag a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák esetén érvényesíthető.

ÁFA kérelmük elutasítását követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályához fordulhatnak fellebbezésért. Az általuk kiadott állásfoglalás lesz a döntő a 27%-os adó-visszatérítési támogatásra való jogosultság megállapításánál. Amennyiben a járási hivatal a jogosultságukat megállapítja, a kérelmet a bank nem utasíthatja el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Fiamnak az OTP a teljes kivitelezési költség 5%-os áfája ( 2.748 eFt) helyett csak 554 eFt támogatást állapított meg azzal az indokkal, hogy 98%-os készültségben van a ház, és a 600 eFt CSOK-on felül csak ennyi a hátralévő munka. Nincs kifizetve kb. 7 millió Ft-os végszámla. Én az adó-visszatérítési támogatásnál nem láttam ilyen kitételt, csak a CSOK-nál. Úgy tudom, az 5%-os áfát összeghatár nélkül visszafizetik a CSOK-ra jogosultak részére.
Helyesen járt el az OTP?

95% készültséget állapított meg az OTP. Jelzáloghitel a Budapest Banknál lett felvéve, de ők azt mondták csak a falusi CSOK-ra adnak ÁFA visszaigénylést. Ezért mivel azt olvastuk, hogy nem kell oda benyújtani, ahol a hitel van, az OTP-hez lett benyújtva egymillió 250.000 Ft-ot állapítottak meg, majd közölték, hogy még ezt sem fizetik ki, mert a hitel a Budapest Banknál van. Még lehetőség lenne, hogy visszalépjünk azt mondták. Átvágás ez az egész! Szinte mindenki azt gondolja, hogy benyújtja a számlákat és visszakap 5 millió forintot.
Tud valami tanácsot, mit tegyünk. A bankok nem is akarnak ezzel foglalkozni.