Igen, a KATA-s vagy alanyi adómentes vállalkozó által kiállított számla elfogadható a támogatás igénylése során. A Rendelet csak az 5 %-os áfát tartalmazó számlát zárja ki. A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla figyelembe vehető a lakásfelújítási támogatás igénylés során.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
51 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne ,hogy a kivitelező vállalkozó ki állíthat e anyag számlát vagy csak a kereskedőtől származó számla a jó?
Köszönettel.

Kedves Dániel!
Megfelelő, ha a vállalkozó vásárolja meg az anyagot a felújításhoz, és azt tovább számlázza Önnek.

Üdvözlöm
Engem az érdekelne, hogy a benyújtási idő ami ugye az utolsó számlától számítva 60 nap, melyik számlára vonatkozik az anyaköltség vagy a munkadíj számlára….vagy mindkettőre?
Köszönöm válaszát

Kedves Edit!
A legutolsó teljesített számlára. Lehet anyag vagy munka számla is.

Tisztelt Cím!
A lakás több helyiségében a tetőtér ablakok körüli álmennyezeti (gipszkarton) burkolatokat cserélni, felújítani szükséges. A házon új pala fedés készült el és emiatt a meglévő tetőtér ablakokat ki kellett venni, majd a visszahelyezéskor kiderült kb. 8-8 cm-es hézag lett mindegyiknél, mivel az új tető ennyivel vastagabb lett a 40 évvel ezelőtti tetőhöz képest.
Támogatható-e a gipszkarton-álmennyezet részleges cseréje, felújítása?
Köszönettel, Iván

Kedves Iván!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében 6. § ja) a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázást el lehet számolni.
Tehát igen, gipszkarton-álmennyezet részleges cseréje, felújítása támogatható.

Tisztelt Cím! A beépíthető bútor beépítése, cseréje meghatározásnál a csere feltétlenül szükséges, vagy elegendő ha beépítésre kerül egy új beépíthető bútorzat? Ugyanígy érdeklődöm, hogy a belső nyílászárók beépítése, cseréje esetén elfogadható-e az új belső nyílászáró beépítése? A tetőtéri ablak, beépíthető belső nyílászárónak minősül? köszönettel, Iván

Kedves Isván!
Információnk szerint nem feltétel, hogy a beépített bútort cseréljék. Megfelelő, ha beépítésre kerül egy új bútor.
Nyílászáró esetében már feltétel, hogy csere legyen. Tetőtéri ablak cseréje támogatható, azonban egy új ablak beépítése oda, ahol korábban nem volt, az információnk szerint már nem.

Köszönöm szépen!

Tisztelt Cím!
Anyagköltségről befogadható az átutalásos számla? Átutalásos számla esetében szükséges a teljesítési igazolás? Készpénzes számla esetlében szükséges-e a pénztárbizonylat? Köszönettel, Iván

Kedves Iván!
Átutalásos számla elfogadható, ebben az esetben csatolni kell a bankszámla kivonatot. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
Készpénzes fizetés is megfelelő, ebben az esetben elegendő a készpénzzel teljesített számla.

Köszönöm szépen!

Tisztelt Cím!
Számlaösszesítőt vállalkozóként egyet ,vagy minden vállalkozó mindegyik tevékenységéhez külön kell készíteni? Saját vásárlásaim számláit külön kell összesíteni? A KATA adózásba tartozó vállalkozó számlái megfelelőek a támogatáshoz?
Köszönöm segítségüket!

Kedves Zsolt!
Az összes számlát egy számlaösszesítőben kell szerepeltetni, tehát nem külön munkálatonként kell egy számlaösszesítő, hanem az összes munkálatokhoz szükséges egy.
Így az Ön által vásárolt anyagok összegét is fel kell tűnteni a számlaösszesítőn.
Katás vállalkozó által kiállított számla is elfogadható.

Tisztelt hitelnet.
A lakásfelújítással kapcsolatban kérdésem az lenne, hogy az első és az utolsó számla közt mennyi idő telhet el.
Köszönöm válaszát.

Kedves Zsolt!
Nincs arra vonatkozó előírás, hogy két munkálat között mennyi idő telhet el. Ami fontos, hogy a legutolsó teljesített számla az igénylés benyújtásakor nem lehet régebbi, mint 60 nap.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni,hogy katás aam vállalkozóként igényelhetem e a lakásfelújítási támogatást.A lakás nincs a tulajdonomban de ide vagyok bejelentve két gyermekemmel együtt .
Előre is köszönöm!
Üdv!

Kedves Ildi!
A jogosultság feltétele, hogy az igénylő, vagy kiskorú gyermeke legalább 50% tulajdonrésszel rendelkezzen a felújítandó ingatlanban. A leírtak alapján ez nem teljesül.

Tisztelt Cím!
Katás vállalkozó adhat számlát 0% adóval, ha terméket veszek tőle, és nem szolgáltatást?

Kedves Géza!
Igen, Katás vállalkozó által kiállított anyagszámla es elfogadható.

Üdv!
2015 óta lakunk gyerekeimmel egy házban, lakcímkártya azóta ide szól. Falusi csok-kal megvettem 2020.05.10-én.
Mikortól indítható a Lakásfelújítási támogatás?
Köszönöm.

Kedves Judit!
Amennyiben 2021. május után nyújtják be az igénylést, akkor nem kell megfelelniük az egy éves lakcímre vonatkozó előírásnak, de a leírás alapján, ha később nyújtják be az igénylést akkor is teljesül ez a feltétel. Így a felújításnak neki kezdhetnek.
Igényelhető a támogatás Falusi CSOK-kal vásárolt ingtalan felújítására is, azonban nem igényelhető azokra a munkálatokra, amik a Falusi CSOK-os korszerűsítés során elvégzett munkálatok között és költségvetésben szerepeltek.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az volna, hogy adhat-e egy KATA-s vállalkozó 0%-os anyag számlát és 27%-os munkadíj számlát egy kivitelezésre?
Az előző kérdések között láttam, hogy egy számlán nem szerepelhet két különböző Áfa értékű tétel, tehát a kérdésem az, hogy egy munkára, de két külön számlán szerepelhet-e?
Válaszukat előre is köszönöm!

Ha a Kata-s vállalkozó anyagot is beszetez, akkor a munkadíjat 0 %-os, az anyagköltséget 27 %-os Áfával szerepeltetheti ugyanazon a számlán?
Illetve, ha olyan számla kerül benyújtásra, ami nem elszámolható valami miatt (pl. nem beépített bútor), akkor azt csak simán nem veszik figyelembe, vagy elutasítják miatta az egész pályázatot?
Köszönöm szépen!

Kedves Anita!
Egy számlán nem szerepelhet Áfa mentes munkadíj és 27%-os Áfás anyagköltség.
Információink szerint Egy nem elfogadható számla miatt nem utasítják el automatikusan a teljes igénylést, csak kiveszik a rossz számlát.

Tehát a vállalkozó az általa beszerzett anyagok költségét az Áfával megnövelt összegben számlázza tovább?

Mikortól kell rendelkeznie vállalkozói engedéllyel. Kizáró ok-e ha most váltja ki a vállalkozói engedélyt?

Kedves Miklós!
Nincs erre vonatkozó előírás, így nem probléma, ha a vállalkozó most váltja ki az engedélyt.

Olyan vállalkozás, aminek van tartozása, annak a számláját is elfogadják?

Kedves Szabolcs!
Nincs ilyen információnk, hogy egy olyan vállalkozás által kiállított számla, amelynek tartozása van ne lenne elfogadható.

Érdeklődni szeretnék, hogy vehetem-e én az anyagot és a vállalkozó a munkadíjról adna a számlát. Pl. a laminált parkettát megvennénk, és a vállalkozó adja a munkadíjról a a számlát. Ez így elfogadható?

Kedves Katalin!
Igen, ez így megfelelő.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Igaz az, hogy a -1- adószámban szereplő Alanyi adómentes vállalkozói számlát nem fogadják el az otthonfelújítási program esetében?

Kedves Sly!
Csak az 5% Áfával kiállított számla nem fogadható el.

Tisztelt Hitelnek!
Katás vállalkozó ismerősöm már regisztráltatta magát pontosan én nem tudom hova, de ő szerinte csak regisztrált vállalkozó adhat számlát lakásfelújításra.
Igaz ez?

Kedves Zsolt!
Nincs ilyen információnk, hogy regisztrálni kellene a vállalkozónak.

Kedves Hitelnet!
Ha a KATA-s vállalkozóval megkötöm a szerződést, és az anyagot is ő intézi, akkor elegendő a szerződésben részletezni a vállalkozói díj megoszlását anyag és munkadíj tekintetében, valamint persze az általa kiállított e.v.-i alanyi áfamentes számlán külön sorban feltüntetni a munkadíjat és az anyagköltséget és ennyi?
Köszönöm,
EP

Kedves Hitelnek!
Azonos vállalkozó esetén elfogadható Katás munkadíj számla és 27%-os (KFT-és) számla?

A Katás vállalkozását most kezdő asztalos számlája is elfogadható a támogatás igénylése során?

Kedves Attila!
Igen, Katás vállakozó által kiállított számla elfogadható.

Kedves Hitelnet! Osztrák kivitelező cég által kiállított számla is elfogadott? Ahol 20% a MwSt, azaz az Áfa. Válaszukat köszönöm!

Katas vállalkozóként ha kiállítom a számlát az anyagot és a munkadíjat külön kell feltüntetni?

Üdvözlöm! Ha KATÁS vállalkozó állît ki nekem számlát a felújítás során akkor is igénybe tudom venni a támogatást? Köszönöm

Üdv!
Milyen számlát kell kiállítani a katás vállalkozónak, ha az anyagokat én veszem meg a tetőfelújításhoz, ő csak a munkát végzi? Hány %-osat?