Üdvözlöm!

A bank elutasította a CSOK kérelmüket a pénzügyminisztériumtól kapott állásfoglalás alapján, mely az alábbi:
“A lakás megközelíthetősége a lakás használata szempontjából bír jelentőséggel. Ahhoz, hogy az igénylők (később támogatott személyek) a támogatott ingatlanban a legalább 10 éves bentlakási kötelezettségüket teljesíteni tudják, a lakásnak megközelíthetőnek kell lennie. Ha a lakás közútról közvetlenül nem megközelíthető, a jelenleg útként használt telek – vagy jelen esetben erdő – érintett részére nézve telki szolgalmi jog alapítása és bejegyzése szükséges a támogatással érintett lakás mindenkori tulajdonosa javára.
Amennyiben a támogatással érintett lakás megközelíthetősége jogilag nem rendezett, a támogatás nem vehető igénybe.”

Az utat, amiről megközelíthető a ház, az önkormányzat szolgalmi alapon belterületként kezeli, de az Ipoly nemzeti park fennhatósága alá tartozik. Az önkormányzat tisztítja, rakta ki a közvilágítást, stb.

Egyrészt a CSOK feltételek között nem láttunk olyan kitételt, hogy az útnak belterületnek kell lennie.
Kérdésem, hogy ezek ismeretében van-e értelme fellebbezni? Ha igen, kinek/hol fellebbezzünk?
Nagyon köszönöm!

Válaszunk:

A PM állásfoglalása alapján úgy véljük, amennyiben az érintett területre vonatkozóan teljesül a telki szolgalmi jog alapítása és bejegyzése, akkor megfelelő lehet a CSOK jogosultsághoz. Az a tény, hogy ez a terület az Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, mennyien befolyásolja az ügyet, nem tudjuk.

Javasoljuk, hogy az ügyben forduljanak a jogosultságot megállapító járási hivatal lakástámogatási osztályához.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Fiam a múlt év júliusában vásárolt lakóházat. A faluban az építkezés sajátossága – sok helyen a régebbi időkben: – utcára néző lakóház, továbbá az udvar felé épített lakóházak. A házak közös bejárattal és közös udvarral rendelkeznek. A melléképületek is régiek – talán már 100 évesek – mindenkinek a lakóházának a vonalában épült. Fiam jogosult lenne CSOK-ra miután egyedül neveli 5 éves kislányát, azonban a BANK visszautasította kérelmét azzal, hogy az udvar egy közös ingatlanszámon van bejegyezve. A lakóház, amit megvásárolt természetesen külön helyrajzi számon van. A BANK elutasítja, küldi a Kormányhivatalba, hogy kérjen állásfoglalást, onnan is elutasítják, hogy a BANK jogosult eljárni. A fiam beteg, látássérült és nagyon belefáradt a közel 1 éve tartó kilátástalanságba.
Az a kérdésem, hogy ilyen esetben mit ír elő a jogszabály?
Tisztelettel: Gyula