Akár az 5%-os, akár a 27%-os adó-visszatérítési támogatást szeretné visszaigényelni a támogatott személy, a költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.

Az 5%-os számla generálkivitelezés esetén állítható ki. Ez az 5% ÁFA tartalom pedig akkor igényelhető vissza, ha a finanszírozáshoz CSOK igénybevétel is történik. A jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlávak kell igazolni. Az 5%-os adó-visszatérítési támogatás során a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla azonban nem vehető figyelembe. Ha a generálkivitelező csak szerkezetkész állapotig végzi az építést, akkor 40-50%-nál több, 5% ÁFA tartalmú számla nem kerül kiállításra. Ez azonban a fent leírtak alapján nem elegendő az 5%-os ÁFA visszatérítéshez.

27% ÁFA tartalmú számla szintén nem fog kitenni 70%-nyi számlát a teljes bekerülési költség alapján, tehát a 27%-os ÁFA visszatérítés sem lesz érvényesíthető. A 27%-os ÁFA visszatérítésnél a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla ugyanis szintén nem vehető figyelembe.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Családi házat építtetnénk generál kivitelezővel, viszont a gépészetet másik céggel szeretnénk kiviteleztetni, a kedvezőbb ár miatt. Ez esetben is 5% áfával épülne a ház, vagy így a 27% áfa lép életbe?

Kedves Hitelnet,
Érdeklődni szeretnék, hogy CSOK-os, NEM generálkivitelezésű, 2020 közepén megkezdett családi ház építéshez igénybe vehetjük-e az ÁFA (27%-os áfából max. 5 millió forint) visszaigénylést?
Válaszát előre is köszönöm,
Jákob

Ellentmodásos információim vannak, kérem segítsen, hogy jól értsem.
A CSOK szerződést már megkötöttük az építkezés kezdetén, az első kiutalás már megtörtént. Az Ön által linkelt leírásban, ha jól értem, az áll, hogy csak a CSOK-kal egyidejűleg lehet megkötni az ÁFA visszaigénylésre a szerződést. Tehát mi ebben az esetben nem igényelhetjük vissza az áfát.
Annál a banknál ahol megkötöttük a CSOK szerződést, ott azt mondták, hogy szerintük nem igényelhetjük vissza az áfát.
Egy másik banknál ahol érdeklődtem, ott azt mondták, hogy ha módosítjuk, növeljük a költségvetést, akkor visszamenőlegesen (max. 5 millió forintig) visszaigényelhető a 27 százalákos áfatartalomból a kedvezmény úgy is, hogy már van egy élő, tavaly megkötött CSOK szerződésünk.
Köszönettel:
Jákob

Tisztelt Hitelnet!
2020. évben kötöttünk szerződést a kivitelezővel, családi ház vásárlásra (tavaly kezdődött az építkezés, idén lesz kész). A szerződés szerinti vételár egy részét (kb. 55 %-ot) már kifizettük, meg is kaptuk a számlát, 27% áfatartalommal. A fennmaradó részt hitelből fedezzük, melyről már 5% áfatartalmú számlát fogunk kapni.
Kérdésem, hogy utóbbi számla 5% áfatartalmát vissza tudjuk-e igényelni?
Köszönettel.
Kinga

Tisztelt Hitelnet!

2021. évben építkezünk egy belterületbe helyezett kistelepülésen. Az ingatlan az én nevemen van a férjem haszonélvezetével. Mindketten 50 év felettiek vagyunk. Az alapozást és szerkezetkész felépítést kettő cég végzi. A többi munkálatra mi szervezzük össze a szakembereket. Szeretném tudni, hogy az alapozás és szerkezetkész állapot kivitelezését végző cégek milyen ÁFA tartalommal állíthatják ki a számlájukat. Mi jogosultak vagyunk-e ilyen esetben az 5%-os ÁFA-ra? Amennyiben nem, akkor igényelhetünk-e vissza 27% ÁFA-t az építkezést költségeire? A visszaigénylést hol kell kérni és milyen ütemben történik.? Hitelt nem szeretnénk felvenni az építkezéshez.
Válaszát megköszönve tisztelettel:

Sára

Tisztelt Hitelnet!

A 2021.01.01-én életbe lépett 5%-os áfával kapcsolatban lenne kérdésem.

2021 évi kezdéssel generálkivitelező által tervezünk családi házat építtetni, amihez igénybe szeretnénk venni a csok 10+15 támogatást is. A szabályokat úgy értelmezzük, hogy ebben az esetben a számlák, amiket a bank felé benyújtunk majd, a mi nevünkre kell szóljanak és a generálkivitelező állítja ki őket 5%-os áfa tartalommal, amiből mi még az 5% áfát is visszaigényelhetjük.

Viszont a generálkivitelező úgy tudja, hogy ő felénk 27% áfa tartalommal állít majd ki számlát és nekünk kell visszaigényelni az áfát (ami ebben az esetben az 5 és a 27 különbözete lehetne csak).

Próbáltuk már kihámozni a rendeletekből a választ, de sajnos nem értünk hozzá eléggé.

Amennyiben jól tudjuk, hogy nekünk 5%-os áfás számlákat kellene kapjunk a kivitelezőtől, tudnának segíteni, hogy mely rendeletben/jogszabályban található mindez meg?
Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Réka

Tisztelt Hitelnet!
Generálkivitelezéssel építettünk családi házat. A kivitelezés költségét még 2019-ben kifizettük az 5%-os ÁFA akkori megszűnése miatt, 5%-os számla, ami tényleges teljesítést is tartalmaz 2021.01.01. után már nem lesz. Az építkezés tavaly indult, várhatóan idén nyáron lesz kész, most kb. 60%-os a készültség. Készül a házhoz garázs is, szerkezetileg teljesen egyben, de a törvény értelmében ezt 27%-os ÁFA-val számlázza ki külön a vállalkozó.
Kérdésem, hogy ezt a 27%-os ÁFA-t visszaigényelhetjük-e?
Köszönettel: Gábor

Köszönöm válaszukat!
Azt még megkérdezném, hogy ugyan 5%-os ÁFA tartalmú számla lesz még idén a generál második feléről, de mivel ez egyrészt csak a bekerülési költség 50%-át tartalmazza, valamint az előleggel leírva a fizetendő összeg 0 Ft lesz, gondolom ezután sem tudunk visszaigényelni.
Köszönettel: Gábor

Tisztelt Hitelnet!
Nem minden egyértelmű a számomra. Szeretném a segítségüket kérni néhány részlet pontosítása ügyében. Tavaly, azaz 2020 év végén elkezdtünk építkezni Zamárdiban. Egyrészt nem tudom, most csak a CSOK települések esetében igényelhető vissza 5 millió Áfa, vagy ez már idén nem érvényes, és bármely település beleszámít. Az építkezés első fázisa, szerkezetkész állapotig egy kivitelező céggel történt, de a befejező munkálatok, ami a nagyobb részét teszi ki a teljes építkezésnek, azok már saját szervezésben zajlanak. Az építés alatt lévő ház 90%-ban új építésű. Egy régi házat majdnem teljesen lebontottunk, csak egy kis részét tartottuk meg, a 90%-a teljesen új építésű. A régi házra korábban volt már használatba vételi engedély, de most erre a megnagyobbított új házra majd kell kérnünk új használatba vételi engedélyt. Egyik kérdésem, hogy jár-e nekünk az 5%-os ÁFA? Ha az nem, akkor az 5 millió Ft értékben történő ÁFA visszaigénylést kérelmezhetjük-e.
Köszönettel.

Köszönöm, ezeket már elolvastam, csak nem volt minden egyértelmű, ezért írtam Önöknek. Nehéz meghatároznom, hogy mennyi maradt meg a régi házból. A régi ház is emeletes volt, az emeletet födémmel együtt teljesen lebontották, az alsó szintből pedig több, mint a felét, csak két kisebb helyiség maradt meg, aminek az alapjait is felújították. Az aljzatát is teljesen kibontották. Gyakorlatilag csak a falak maradtak meg. Nagyon sok pénzünket elviszi ez az építkezés, leginkább az ÁFA tartalom. Emiatt nagy segítség lenne, ha valamilyen ÁFA támogatást kapnánk. Az 5 millió visszatérítésre szeretnénk leginkább igényt tartani. Kihez fordulhatnék, aki pontosan meg tudja mondani, hogy élhetünk-e ezzel a lehetőséggel.
A másik kérdésükre a válasz, igen lakóépületnek lesz bejegyezve, sőt állandó lakhelyként is szerepelni fog, oda leszek bejelentve.
Köszönettel: Erika

Értem, köszönöm a választ. Elég szomorú dolog, hogy több, mint 100 millió Ft-ot kifizetünk, abból több, mint 20 millió ÁFA megy az államnak és 0.- Ft támogatást kapunk, mert egy-két régi fal megmaradt. Gyakorlatilag egy vadi új ház lesz. Használatba vételi engedélyt kell rá majd kérnünk. Ez nem csak egy kis bővítés, felújítás, hanem egy komoly, nagyszabású építkezés. Bocsánat, csak panaszkodom. 🙂 Szóval, menjek be egy bankba megérdeklődni pontosan? Akkor is, ha nincs hitel felvételünk és nem is szeretnénk hitelt? Bármelyik bankba? Köszönöm: Balogh Erika

Rendben, nagyon köszönöm a segítséget. Megkérdezem.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az új lakóépület építésével érintett ingatlan jelenleg egy kft. tulajdonában van.
Megilleti-e az építkezés során az 5%-os csökkentett áfa az építtetőt, ha természetes személy és saját lakhatásra építkezne, viszont a telekben egyenlőre nincs tulajdonjoga?

Tisztelt Szakértők!

Az új családi otthonteremtési program keretében igényelhető áfa mentességről illetve áfa visszatérítés eseteiről folyamatos ellentmondásokba ütközünk. Szeretném ismertetni helyzetünket:

2020 májusában vásároltunk feleségemmel egy építési telket. Az építkezést augusztusban kezdtük el generálkivitelezővel. Ezt követően az OTP Bank-nál kötöttünk szerződést. Megigényeltük a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást 3 gyermekre, illetve 15 millió forintos fix kamatos hitelt is igényeltünk hozzá, illetőleg a lakáshitelt is majdnem 5 millió forint összegben. 2020 decemberéig az építési anyagokat mi vásároltuk meg, a mi nevünkre szólnak a számlák, miután a bank kérése volt, a CSOK miatt. Ezek mind 27% Áfa tartalmú számlák. A kivitelezőnktől eddig két 27% ÁFA tartalmú számlát kaptunk amelyek csak a munkadíjat tartalmazzák, mivel az építő anyagot mi vásároltuk a kivitelezéshez.
Az új adó visszatérítési támogatásnak nagyon örültünk, mert a magyarázatokat olvasva, arra jutottunk mi is igénybevehetjük valamely vagy akár mindkét támogatási formát. Ennek utána is próbáltunk nézni, azonban a helyi Kormányablaknál és az Adóhivatalnál még nem tudtak semmilyen biztos információval szolgálni.
Ezután felkerestük Bankunkat (OTP) hogy megkérdezzük, a továbbiakban 5 vagy 27 %-os ÁFA tartalommal kell kiállítani a kivitelezőnek a számlákat , illetőleg, hogy ezt az ÁFA tartalmat vissza igényelhetjük-e valamilyen formában. Mivel egyéb alvállalkozói szerződést nem kötöttünk.
Az OTP Bank tájékoztatása szerint a mi esetünkben nem vehető igénybe egyik visszaigénylési forma sem. Ez ellentmond több internetes tájékoztatásnak, ezért több bankkal felvettük a kapcsolatot és mindegyiktől más információt kaptunk. Esetlegesen kell változtatnunk az építkezés megkezdésekor kötött szerződésünket a kivitelezővel, generál kivitelezői szerződésre, hogy 5%-os áfa tartalmú legyen a számla vagy maradjon így és a továbbiakban is legyen 27%-os áfa tartalmú és esetlegesen azt igényeljük vissza? (amennyiben lehetséges)
Ebben kérném hiteles tájékoztatásukat, bízva abban, hogy a mi is részesülhetünk ezen kedvezmények egyikéből.

Köszönettel,
Péter