Jár az ÁFA az építkezéshez, ha a CSOK-ból már folyósított a bank?

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és az adó-visszatérítési támogatást (ÁFA) az igénylő ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg, egy alkalommal igényelheti. Mivel Önök már korábban benyújtottak támogatás (CSOK) iránti kérelmet, a támogatási szerződést alá is írták, valamint a CSOK-ból már folyósítottak is Önöknek, újabb támogatás igénybevételére nem lesz lehetőségük.

Jóllehet az ÁFA visszatérítés iránti kérelem a használatbavételi engedély megszerzéséig benyújtható, fentiek miatt erre adott esetben nem lenne lehetőség.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Utolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet! A kormányrendelet leírja, hogy 27%-os áfavisszatérítésnél, ha az igénylő CSOK-ot is igénybe venne (69. § (9)), akkor csak azzal egyidejűleg teheti meg. Azonban ahogy azt olvasom, csak a hatályba lépés utáni igénylésre vonatkoztatja, jelen időben írva (jogi szövegkörnyezetben kiemelten fontos a megfelelő igeidő használata), visszamenőleg a már megkötött korábbi CSOK-ra nem kitérve. Elképzelhető, hogy ez egy kiskapu a jogszabályban, mivel a meglévő szerződésre nem tér ki, azt nem korlátozza, új igénylésére nem utasít abban az esetben, ha már meglévő CSOK-unk van, mivel az választható opció a 27%-os áfa visszatérítésnél? “(9) Ha az igénylő családi otthonteremtési kedvezményt igényel, az… Továbbiak »

Tisztelt Szakértő, Itt is, és máshol is rendre azt olvasom, hogy a CSOK és az ÁFA visszatérítés csak egyszerre igényelhető a bankban. Egyrészt ez roppant méltánytalan lenne azokkal szemben, akik 2020-ban vettek fel CSOK-ot annak tudatában, hogy az ÁFA visszatérítés lehetőségét megszüntették, másrészt véleményem szerint a kormányrendeletben ez így nincsen benne. Véleményem szerint a 69.§(1) szerinti kedvezmény (27% ÁFA tartalmú számlák, legfeljebb 5 millió forint) esetén nincs ilyen kötelezettség, az külön is kérhető. (még gyermek sem feltétel). A 69.§(1a) szerinti kedvezmény (5% ÁFA tartalomú számlák, korlátlanul) szövegében szerepel csak a “az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével egyidejűleg” kitétel.… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet,
2016-ban, két gyermekre felvett (2,6M) CSOK támogatást szeretnénk tovább vinni egy nagyobb, szintén új építésű családi ház vásárlásához. Élhetünk az 5%-os ÁFA visszatérítéssel?
Előre is köszönöm,
Üdv,
Ádám

Ha a hitelintézet már folyósított a CSOK-ból és CSOK kedvezényes hitelből, az ÁFA kedvezményt nem lehet nem hitelintézeten keresztül igényelni? Például NAV, Államkincstár?

Tisztelt Szakértő!
Meglévő építési jelzáloghitel esetén jogosult vagyok-e az áfa visszaigénylésre? Az építkezés folyamatban van.
Válaszukat előre köszönöm!


10
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x