A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és az adó-visszatérítési támogatást (ÁFA) az igénylő ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg, egy alkalommal igényelheti. Mivel Önök már korábban benyújtottak támogatás (CSOK) iránti kérelmet, a támogatási szerződést alá is írták, valamint a CSOK-ból már folyósítottak is Önöknek, újabb támogatás igénybevételére nem lesz lehetőségük.

Jóllehet az ÁFA visszatérítés iránti kérelem a használatbavételi engedély megszerzéséig benyújtható, fentiek miatt erre adott esetben nem lenne lehetőség.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Tavaly új lakóház építkezésébe kezdtünk, és ehhez CSOK-ot igényeltünk. Az első folyósítás sem történt meg, most kezdeményeznénk, de nem vagyunk tisztában, hogy a 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számláink után mikor kellene az 5 M Ft ÁFA visszatérítést indítani, és hol? Most, mielőtt az első folyósítás megtörténik, vagy ráérünk vele?
Történetesen generálkivitelező van megbízva, de nem teljeskörűen ő számláz, több alvállalkozó közvetlenül nekünk számláz. (A generálkivitelező értelmezése számomra nem világos.)
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kerdesem a következő:
2020-ban kötöttünk előszerződést új építésű ingatlan megvételére (generálkivitelezővel), 1 db fizetés történt 27%-os ÁFA-val, a többi számla idei, 5%-os. Létezik, hogy 1 db tavalyi számla miatt elbukjuk a CSOK 5%-os ÁFA visszaigénylést?

Válaszát előre is köszönöm!

Helló.
Most bővítek csokra, az áfát vissza tudom-e igényelni?

Tisztelt Hitelnet!
Lehetőség van-e 5%-os áfa visszaigénylésre az alábbi esetben:
Új építésű ház (iker) adásvételi szerződés megkötése 2020. novemberben CSOK igényléssel. Használatbavételi engedély és társasházi alapító okirat 2021-ben. Adásvételi módosítás a csok igénylés miatt, mely tartalmazza a vételár lebontását telek, ház stb. bruttó-nettó részre, 5%-os áfával. Csok igénylés a napokban lett beadva, módosítható még. Önerős vételárrész kifizetve, a csok van még hátra.
Kérdésem, hogy ebben az esetben esetleg szerződés módosítással még megoldható valahogy az áfa visszaigénylése? Milyen formában? Hova utalja a bank? A vételárba kellett volna beépíteni? Mint vevő, nekem is visszautalhatják?
Köszönettel:
Barbara

Tisztelt Hitelnet!
Tavaly novemberi az adásvételi, ekkor lett fizetve foglaló is. Az önerős vételárrész januárban lett kiegyenlítve. A csok van még hátra, azt most adtam be ügyintézésre, de még tudom módosítani, amennyiben lehetőségem van beépíteni az áfa visszatérítést. Az eredeti adásvételiben nem szerepel áfatartalom, annak most márciusban a csok beadvány miatt készült egy módosítása, itt lett lebontva lakás illetve telekre, nettó-bruttó összegekre. Ezek 5%-os áfával szerepelnek, a módosítás azt is tartalmazza, hogy a tavaly kifizetett foglaló az akkor hatályos áfa mértékben kerültek számlázásra. Az ingatlan használatbavételi engedélye 2021-ben készült el.
Köszönöm a segítségét.

Tisztelt Hitelnet!

A kormányrendelet leírja, hogy 27%-os áfavisszatérítésnél, ha az igénylő CSOK-ot is igénybe venne (69. § (9)), akkor csak azzal egyidejűleg teheti meg. Azonban ahogy azt olvasom, csak a hatályba lépés utáni igénylésre vonatkoztatja, jelen időben írva (jogi szövegkörnyezetben kiemelten fontos a megfelelő igeidő használata), visszamenőleg a már megkötött korábbi CSOK-ra nem kitérve.
Elképzelhető, hogy ez egy kiskapu a jogszabályban, mivel a meglévő szerződésre nem tér ki, azt nem korlátozza, új igénylésére nem utasít abban az esetben, ha már meglévő CSOK-unk van, mivel az választható opció a 27%-os áfa visszatérítésnél?

“(9) Ha az igénylő családi otthonteremtési kedvezményt

igényel,

az igénylő ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg nyújthatja be az adó-visszatérítési támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmét és a magasabb összegű támogatásra vonatkozó, a 36. § (3) bekezdése alapján számított, az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazó, legfeljebb 30 ezer forint bírálati díjat köteles megfizetni.”

Valamint a jogszabály arra tér ki, hogy az adó-visszatérítés vehetp egyszer igénybe a CSOK-tól függetlenül (mivel a CSOK többször is igénybe vehető, ha az előző felmondásra és visszafizetésre került), így az sem lenne akadály, hogy már meglévő CSOK létezése miatt nem vehetnénk igénybe, mivel ez sem kizáró ok.

Válaszuket előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő,
Itt is, és máshol is rendre azt olvasom, hogy a CSOK és az ÁFA visszatérítés csak egyszerre igényelhető a bankban. Egyrészt ez roppant méltánytalan lenne azokkal szemben, akik 2020-ban vettek fel CSOK-ot annak tudatában, hogy az ÁFA visszatérítés lehetőségét megszüntették, másrészt véleményem szerint a kormányrendeletben ez így nincsen benne.
Véleményem szerint a 69.§(1) szerinti kedvezmény (27% ÁFA tartalmú számlák, legfeljebb 5 millió forint) esetén nincs ilyen kötelezettség, az külön is kérhető. (még gyermek sem feltétel). A 69.§(1a) szerinti kedvezmény (5% ÁFA tartalomú számlák, korlátlanul) szövegében szerepel csak a “az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével egyidejűleg” kitétel. Az 69.§(1) szerinti kedvezmények nem feltétele a CSOK igénylése, így az együttes igénylés sem lehet az.
Ha kérhetném, megjelölné az arra vonatkozó paragrafusokat a 16/2016 kormányrendeletben, amelyek a magánerős, NEM generálkivitelezős építkezésre is előírják az együttes igénylést kötelezően?
Köszönettel.
Márk

Tisztelt Hitelnet,
2016-ban, két gyermekre felvett (2,6M) CSOK támogatást szeretnénk tovább vinni egy nagyobb, szintén új építésű családi ház vásárlásához. Élhetünk az 5%-os ÁFA visszatérítéssel?
Előre is köszönöm,
Üdv,
Ádám

Ha a hitelintézet már folyósított a CSOK-ból és CSOK kedvezényes hitelből, az ÁFA kedvezményt nem lehet nem hitelintézeten keresztül igényelni? Például NAV, Államkincstár?

Tisztelt Szakértő!
Meglévő építési jelzáloghitel esetén jogosult vagyok-e az áfa visszaigénylésre? Az építkezés folyamatban van.
Válaszukat előre köszönöm!