A lakásfelújítási támogatás lakóingatlan bővítésére (a bővítési munkálatokat tartalmazó költségvetésben található munkálatokra) nem igényelhető, az elfogadható és támogatható munkálatokat a fenti lista tartalmazza. A bővítésre elérhető CSOK támogatásról ide kattintva olvashat bővebben. A

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím! Házunkat új résszel bővítettük szoba, nappali, kazánház. További munkálatokra f. támogatás igényelhető az egész házra? vagy csak az 1968-ban épült első részére?

Kedves István!
Amennyiben a használatbavételi engedélyt már megkapta a bővített házrész, akkor a teljes házra igényelhetik a felújítási támogatást.

Tisztelt Szakértő!

Meglévő házunk mellé egy garázst szeretnénk építeni. Ezt a garázst egy nyaktaggal (kb 8m2 területű helyiség) kötnénk a már meglévő épülethez. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben bővítésnek számít-e a garázs építése? Ha igen, akkor garázzsal való bővítésre igényelhető-e a támogatás. Természetesen a költségvetés csak a garázs épületrész megépítéséhez szükséges anyag és munkadíj költséget tartalmazná. tartalmazná, a nyaktagét nem.
Másik kérdés: hogyha a garázs teljes építési költsége meghaladja a 6millió Ft-ot, akkor elegendő 6mFt-ról beadni költségvetést (ez persze csak kb 75%-ig fedi le a teljes költséget), és azt lefedni számlákkal, vagy a teljes építési költségről (kb 8mFt) kell költségvetést beadni, és lefedni számlákkal?
Köszönöm válaszát!
Csaba

Kedves Csaba!
Véleményünk szerint, ha a csak a garázs építés számláit nyújtják be, az elfogadható, azonban javasoljuk, hogy kérje a MÁK állásfoglalását az ügyben.
Információnk szerint nem szükséges a teljes költségvetés számláit benyújtani.

Tisztelt Szakértő!
A jogszabály télikertet támogat, terasz építését is támogatja. Mi egy a házhoz kapcsolt teraszt építtetnénk, melyet három oldalról üvegezett felületekkel vennénk körül. Tehát egy “verandát” mai nyelven télikertet szeretnénk.
Ez a támogatottak körében van? Nem bővítés?
Válaszát előre köszönve, Zsófia

Kedves Zsófia!
A témában bővebben IDE és IDE kattintva olvashat.

Tisztelet szakértő!
Én kombinálni szeretném a csok lakásbővítést és a felújítási támogatást. Olvastam, hogy lehetséges:….” Szintén nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja a lakásfelújítási támogatás, ami független a csoktól, de szintén szükséges legalább egy gyermek nevelése az igényléshez. Az új támogatással az állam a felújítási munkálatok és az anyagköltség 50 százalékát átvállalja, de legfeljebb 3 millió forintot ad. A csok használt lakás bővítésére és a lakásfelújítási támogatás ráadásul kombinálható, így az a család, amelyik használt lakást szeretne bővíteni és felújítani akár 5 750 000 forintot is kaphat így a munkálatokra (4 gyermek estén, nálunk 3 gyermek van, gondolom akkor 5.200.000 forint)
Fontos a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy csak egy év ingatlanban történő tartózkodás után igényelhető…”
Nálunk meglévő 3 gyermek van (én most pár napon belül leszek negyven éves, de ahogy olvastam a meglévő gyermeknél nincs korkikötés, csak az előre vállaltnál, fiataloknál)
Egy családi házban élünk, mindannyian ide vagyunk bejelentve, de 3. gyermek születése miatt bővíteni kényszerülünk.
Szeretném a segítségüket kérni. Jól gondoljuk, hogy először a csok bővítési támogatást kell kérelmeznünk, majd megkezdeni a munkálatokat. Természetesen egy számlát csak egy felé tudunk elszámolni. Ez nem is probléma, mert ez egy nagyobb beruházás, ezért is lenne szükség a két támogatásra. Mivel a falusi bővítés 3 gyereknél 5 millió lenne, de sajnos 5400 fő a lakosság, ahol élünk, erről pont lecsúsztunk, itt nincsen falusi csok. Az új lakás a tetőtérben (10 millió támogatás) szintén nem megoldható, mert nem lakik több generáció együtt. Tehát marad a csok bővítés 3 gyermek után. Viszont a tetőszerkezet is más lesz és 2 szoba is a fürdőszoba is sérül, a ház színezése is stb, valószínűleg a hiába 10 éves ház a mostani energetikai szabványnak se felel meg. Ezért a bővítés után, valószínűleg szükség lesz felújítási támogatást is igénybe venni. Ebben szeretném a segítségüket kérni, nem tudom járható út ez így? Először csok bővítés, majd felújítási program, vagy egyszerre kombinálható és egyszerre igénylehető? A támogatásoknak megfelelő költségvetéssel (egy számlát csak egy támogatáshoz, mást a másikhoz). Sajnos annyira speciális eset, nem találtam, csak ezt az egy, megerősítő cikket erről a kérdésről.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Mazsola!
A bővítés megvalósulását követően további munkálatokra, melyek nem közvetlenül a bővítéshez kapcsolódnak és a bővítés keretében nem kerülnek elvégzésre, igényelhető a lakásfelújítási támogatás is, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Üdvözlöm.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ingatlan bővítés esetében ahol a lakóingatlan mellé falkapcsolattal épül egy garázs, egy szoba, illetve nagyobb nappali, abban az esetben, ha a kivitelezési munkálatokat külön kezeljük és az ingatlan régi részén végzett munkálatokról nyújtjuk be a számlákat az elfogadható?
Az alábbiak lennének:
– tetőszigetelés régi részen
– ablakok cseréje a régi részen
– redőnyök cseréje a régi részen
– tolókapu automatizálás ( meglévő kerítés)
– bejárati ajtó csereéje
– beltéri ajtók cseréje ( régi részen)
– korszerűsítés a régi részen
– festés, glettelés a régi részen
– ingatlan régi részén külső homlokzati festés
– párkányok cseréje a régi részen
– hidegburkolat cseréje a régi részen
Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Zsolt!
Véleményünk szerint így működhet az igénylés, hogy nem a bővített épületrészen elvégzett felújításra igénylik a támogatást.