2021. január elsejétől megkötött adásvételi szerződések esetén a lakásvásárlás abban az esetben is illetékmentes, ha a támogatott személyek 1 gyermek után igénylik a CSOK-ot.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Használt családi ház vásárlása megtörténhet-e készpénzes fizetéssel, és így a lezajlott adásvételt követően 180 napon belül igényelhető-e jogosultság esetén a CSOK vissza nem térítendő támogatás része – 1 Gy – 600.000 Ft, valamint illetékmentes-e így a vásárlás? A vissza nem térítő támogatást utalják ilyenkor a saját számlánkra? Az adásvételiben ezt hogy kell szerepeltetni, mindenképpen a vételár részeként? Ha nem teljesíthető készpénzes fizetéssel, akkor a vevő számlájára történő befizetéssel teljesíthető?
Köszönöm válaszát.

Kedves Szilvia!
A CSOK a teljes vételár megfizetése után visszamenőleg már nem igényelhető és ez esetben a lakásvásárlás sem illetékmentes. Az adásvételi szerződésben rögzíteni szükséges, hogy a vételár utolsó része CSOK-bó kerül kiegyenlítésre, melyet a hitelintézet az eladó által megadott számlaszámra utal. További feltétel, hogy a vételárnak maximum a 10%-a adható át készpénzben. A fennmaradó összeget az eladó számlájára – akár pénztári befizetéssel – kell teljesíteni. A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

1. Nagymama tulajdonában lévő lakásban lakik 3 gyermekes család. 2. Anya 100%-os tulajdonában (nagymama haszonélvezetével) lévő lakásban lakik a nagymama.
A 3 gyermekes család használt nagyobb lakást szeretne, CSOK felhasználásával. Nagymama tulajdonában lévő lakást eladva, annak árát felhasználva venne lakást. A vásárolt lakás tulajdonjoga az anyáé lenne (illetve, ahogy a törvény előírja).
Igénybe vehető-e ebben a helyzetben a használt lakás CSOK, illetve az illetékmentesség?

Kedves Katalin!
Ha az anya nem egyedülálló, akkor házastársának/élettársának is tulajdonrészt kell szereznie – bármilyen arányban – a CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban. CSOK-os vásárlás esetén az illetékmentesség is érvényesíthető. A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Köszönöm válaszukat, ez számomra is ismert volt. Nem egyedülálló, ezért írtam, hogy az új lakásban a tulajdonjog úgy alakul, ahogy a törvény engedi. De! Az anya 100% tulajdonában van egy lakás, amiben a nagymama lakik. Nem ez a lakás lesz értékesítve. Ez marad tulajdonjogilag az anya nevén, nagymama haszonélvezetével. Kérdésem lényege az, hogy a Csok igénybevételét illetve az illetékmentességet nem zavarja ez a tulajdonjog?

Kedves Katalin!
A CSOK-ra és az illetékmentességre való jogosultságot nem zárja ki az anya tulajdonában maradó ingatlan, amelyen a nagymama haszonélvezeti joga van. Amennyiben ez kizáró tényező lett volna, akkor jeleztük volna válaszunkban.

Nagyon köszönöm a válaszukat!

Köszönöm szépen az előző választ! Megkaptam a tájékoztatást öntől, hogy 180 napnak kell meglennie, hogy csokra legyek alkalmas, és az a további kérdésem, hogy napi 4 órában lennék bejelentve, a fizetésem sem lenne a legjobb talán 50.000 Ft lenne. Ennek feltételében, hitel nélkül, megkaphatom-e a két gyerekre a támogatást, ami jár használt lakásra, és az illetékmentességet?

Kedves Mónika!
A 4 órás bejelentés is keletkeztet a CSOK-hoz megfelelő TB jogviszonyt.