Igényelhető a támogatott otthonfelújítási hitel, ha kiskorú a tulajdonos?

Az otthonfelújítási támogatásra való jogosultság feltétele, hogy az igénylő(k), illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal rendelkezzen. Magára a támogatásra való jogosultság tehát abban az esetben is fennáll, ha a kiskorú gyermek rendelkezik a jogszabály által előírt 50% tulajdoni hányaddal.

A támogatott felújítási kölcsön azonban nem minden hitelintézetnél vehető igénybe olyan ingatlanra, amelyben kiskorúnak is van tulajdonrésze. Vannak olyan pénzintézetek, melyek belső szabályzata kizárja a kiskorú tulajdonában, résztulajdonában lévő ingatlan jelzáloghitellel történő finanszírozását. Ezeknél a bankoknál tehát nem érdemes a felújítási hitelt igényelni, ha kiskorú gyermek is van a tulajdonosok között, mert elutasításra fog kerülni kérelmünk.

Ellenben más banknál elvileg működhet a finanszírozás a gyámhivatal hozzájárulásával. Kiskorú tulajdonos esetén tehát elsőként a területileg illetékes gyámhivatalt kell felkeresni és az elvi hozzájárulás kérdését egyeztetni velük. Ezt követően kerülhet sor a kölcsönkérelem benyújtására.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatbanUtolsó módosítás: 2021. február 10. szerda


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A lakásfelújításí támogatás igénybevétele után meddig nem eladható a lakás?

Kedves Andrea!
Nincs erre vonatkozó előírás. A lakás bármikor eladható a támogatás igénybevétele után.

T. Cím!
Férjem eddig csak 1/3 részben tulajdonos az ingatlanban, amiben kb. 50 éve lakik, mi együtt már 24 éve. Most a család többi tagja elajándékozza férjem részére a tulajdonjogaikat. Anyósom marad a haszonélvező. Ha elkezdenénk esetleg a konyhafelújítást az idén, igénybe tudjuk venni a támogatást már az idei számlákkal vagy csak inkább jövőre tervezzük 2022-es számlával?
Köszönöm.

Kedves Magdolna!
Először kerüljön a férje nevére legalább 50% tulajdonrész és utána kezdhetik gyűjteni a számlákat. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Cím!
A lakásfelújítási kérelemmel kapcsolatban volna egy kérdésem:
A ház melyre igényelném a támogatást, 100%-ban kiskorú gyermekem tulajdonában van. Az apjának haszonélvezeti joga van rajta. Én nem rendelkezem tulajdonjoggal, de én volnék az igénylő.
Ebben az esetben jogosultak vagyunk e a támogatásra?
Köszönettel.
ZS.

Kedves Zsanett,
Igen, ebben az esetben igényelhető a támogatás.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők.

Két kiskorú gyermekemet egyedül nevelem, CSOK-al vásárolt lakásban élünk több mint egy éve. 1/3-ad részben vagyok tulajdonos, igénybe tudom -e venni a felújítási támogatást, vagy csak az ingatlan 2/3-ad tulajdoni részével rendelkező tulajdonossal együtt?

Kedves Gabriella,
1/3 tulajdoni hányadra nem igényelhető a támogatás.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők.


8
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x