Igen, szövege szerint:
“A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek”
Amennyiben tehát az ingatlan tulajdonosa a házastárs kizárólag, ez nem jelent kizáró okot a támogatás igénylésénél, lehetőség van együttes igénylésre. Közös lakcím esetén egy kiadott MÁK állasfoglalás esetén mindenképpen csak együttes igénylés lehetséges.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy hónap múlva lesz meg az előírt egy év lakcím bejelentés az adott ingatlanban. Meg kell várnom az egy év leteltét és csak az ez utáni dátumtól vehetek építőanyagot vagy már előtte is?
Köszönettel.
János

Kedves János!
AZ egy évnek az igénylés benyújtásakor kell megfelelni, tehát a számlákat már elkezdheti gyűjteni.

Jó Napot,

az ingatlanunk csak az én nevemen van, még a házasságunk előtt vettem a házat. Van már egy közös gyermekünk és 21 hetes kismama vagyok. A támogatás igénybe vehető-e, hogy a férjem nem tulajdonosa az ingatlannak, de az állandó bejelentett lakcíme itt van már 3 éve. Valamint ilyen esetben együttesen igénylejük a támogatást, vagy csak én igényeljem?

Köszönöm szépen a választ.

Kedves Borbála!
Nem feltétel, hogy mindketten rendelkezzenek tulajdonrésszel az ingatlanban. Megfelelő, ha csak Ön az 1/1 tulajdonos. Mivel mindkettejük állandó bejelentett lakcíme a felújítandó ingatlanba szól, így mindenképpen együttesen tudják igénylni a támogatást.

5 éve saját ingatlanom van ,teljes tulajdoni joggal .2 kiskorú gyerekkel élek ,viszont férjhez mentem és március óta van erre a lakcímre bejelentve.Így igénybe tudom venni a lakásfelújítási támogatást?

Kedves Mónika!
A leírtak alapján 2022 márciusában nyújthatják be az igénylést. A számlákat addig is gyűjthetik, a felújítást elkezdhetik, de az igénylést akkor nyújthatják be, ha férje is rendelkezik 1 éves állandó lakcímmel az ingatlanban.

Az ingatlanunk címe tavaly megváltozott, ami most jutott tudomásunkra. Feleségemmel és két gyermekemmel erre a címre vagyunk bejelentve 2018. óta. Ha lemódosítom most a címünket, hogyan igazoljam, hogy évek óta itt lakunk? Mivel a jelenlegi lakcímkártyáinkat le kell adnunk.
Vagy kérjük a lakcímkártyánk szerinti régi címünkre a számlát?

Ami tovább bonyolítja a dolgot, hogy sarok telken lakunk, ezért a régi címünkből is kettő van az egyik utcában, és most a másik utca szerinti címből szintén kettő van.

Válaszukat előre is köszönöm!

Feleségemmel és két fiúnkkal lakunk a felújítandó ingatlanban, melynek tulajdonjoga a feleségem és köztem oszlik meg. Állandó lakcímünk is a közös ingatlanba szól, azonban az én esetemben még nem telt el egy év a lakcímbejelentés óta, így technikailag nem vagyok jogosult a lakásfelújítási támogatásra. Ugyanakkor egy Önök által hivatkozott MÁK állásfoglalás szerint közös lakcím esetén a házastársak csak közösen nyújhatják be az igénylésüket. Az volna a kérdésem, hogy a mi esetünkben mégis az lenne-e a helyes eljárás, hogyha a feleségem egyedül igényelné a támogatást? (Feltételezem, hogy ebben az esetben – jogosultság híján – lemondó nyilatkozatra sincs szükség az én részemről.) Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves Balázs!
Mivel közös a lakcím így mindenképpen együttesen tudják igényelni a támogatást. A számlákat elkezdhetik gyűjteni, és ha letelt az egy év, akkor benyújthatják az igénylést.

Az ingatlan 50 százaléka házastársamé, a másik 50 százalék anyósom tulajdonában van.
Ez esetben is igényelhetjük férjemmel a támogatást?

Kedves Rita!
Igen, mivel elegendő, ha az igénylők együttesen legalább 50% tulajdonrésszel rendelkeznek.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Megszeretném kérdezni hogy tavaly vásároltuk a térkövet viszont lerakva csak idén lesz. Az anyag költséget elszámolhatom ?

Kedves Ilona!
Munkadíj is szükséges a jogosultsághoz!
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Igen tudom! De sajnos csak csak ez év januárjától kiállított számlákat fogadják el! A számla tavaly szeptemberi. Így csak a munkadíjról tudom a számlát benyújtani! Azt is elfogadják ?

Az ingatlant ami fel szeretnénk újítani,annak egyedüli tulajdonosa vagyok.Van egy sérült beteg fiúnk aki az idén 30 éves lessz.A jogszabály szerint jogosultak vagyunk a támogatásra.De mi olyan helyzetben vagyunk,hogy a házastársam kapja az
otthon nevelési dijat az az GYODOT,de
ő nem tulajdos az ingatlanba.Azt szeret
ném kérdezni hogy ebben helyzetben igényelhetjük e a támogatást és milyen formában.Válaszukat előre is köszönöm.