A Lakásfelújítási támogatás igénylés beadáskor a rendelet szerinti előírás, hogy a támogatás összegében 50-50%-ban szerepelhet az anyagköltség és munkadíj (vállalkozói díj). Az anyag+munkadíjról szóló számlákat összesítetten úgy kell beadni, hogy a támogatás összegében a két költségtípus azonos arányban szerepelhessen. Ez a feltétel nem az egyes számlákra vonatkozik, hanem az összköltségen belül a támogatással érintett részre. Ezzel kapcsolatosan több MÁK állásfoglalás is megjelent, melyek szerint nem szükséges minden munkálathoz anyagköltség számláénak is szerepelnie.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A következőre szeretnék választ kapni, milyen arányban kell lennie az anyagköltségnek és a munkabérnek 6 millió forint esetén: 50-50% (3-3 millió)?
vagy a 6 millió Ft-ból az anyagköltség lehet 4,5 millió+1,5 millió munkabér ez a minimum? esetleg az önrészben (3 millió) is lehet az anyaköltség mellett munkabér is pl: önrész: 3 millió, amiből 2 millió anyagköltség+1 millió munkabér, támogatás: 3 millió, mely 1,5 millió anyagköltség+1,5 millió munkabér. Köszönöm a segítségét: Ildikó

Kedves Ildikó!
A témában bővebben IDE kattintva olvashat.

Tetőcseréhez nyújtunk be anyagszámlát pl. cserép, faanyag stb. , munkadíj pedig a ház szigeteléséről lesz. Benyújható-e így a kérelem?

Kedves Ágnes!
Igen, megfelelő, ha egy munkálathoz lesz anyagszámla és egy másik munkálathoz munkadíj számla.

Tisztelt Szakértő.

Az igénylés benyújtása után, van lehetőség hiánypótlásra? Akár számlák, akár adminisztratív témákban.

Köszönöm.

Kedves Zsolt!
Igen, lehetőség lesz egyszeri hiánypótlásra.

Jó napot kívánok!
Szeretnék érdeklődni, hogy klímát cserélnénk. Az anyag 220.000 Ft, a munka 75.000 Ft lenne.
Ezek alapján milyen támogatás illet, mert az 50-50% ebben az esetben nem tud teljesülni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk a maximális, 3.000.000 Ft- os támogatást igénybe venni. A tetőcsre ezt a részt le is fedné, lenne 1.500000 anyagszámla és 1500000 munkadíj. A 3.000000 Ft támogatáshoz összesen 6.000.000 Ft összköltséget kell igazolni, a fennmaradó 3.000.000 Ft szólhat csak anyagról? Kőműves munka lenne a maradék, de azt mi csinálnánk, csak az anyagról tudunk számlát kérni. Így megkaphatjuk a 3.000.000 Ft- os támogatást?
Köszönöm,
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Igen! 1,5 millió munkadíj és 4,5 millió Ft anyagköltés esetén 3 millió Ft támogatás jár.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Kata-s vállalkozóként,ha én végzem az építőanyag szállítást(v.egyéb munkálatot),azt el tudom-e számolni,a magam részére kiállított számlával,v egyéb formában?

2002-ben szocpolt igénybe véve építkeztünk, most a falusi csok-ot szeretnénk igénybe venni három gyerekre. Lakás felújításra 5000000 ft jár erre a célra. 2200000ft-ot már 2002-ben már kihasználtunk, maradt még 2800000ft. Lakás felújítási kölcsönt szeretnénk igénybe venni felújításra, mivel a falusi csok-ból nem telik ki. Lehetőség van e erre?

Kedves Tamás!
A Falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva olvashat.
Amennyibena ezek teljesülnek, akkor kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Cím! Lakás szigetelés során csak anyagról lenne számlánk, mert magát a szigetelést, mint munka saját magunk oldanánk meg. Viszont lenne fűtés korszerűsítés, ahol viszont a munkadíj a kapott árajánlat alapján több lesz mint az anyagdíj. Jól értelmezem, hogy az elszámolás végén kell a költségeket 50-50% mértékben lefedni anyag és munkadíj számlával, feladatokon belül nem szükséges a fele-fele arány?

Kedves Csiliz!
Igen! Nem munkálatonként, hanem a végén összeségében fogják vizsgálni az anyagköltség és munkadíj arányát.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Szakértő!

Többfajta munkálatot tervezünk, kőművessel és vízvezetékszerelővel 2021 tavasszal (külön szakemberrel, külön szerződéssel). A kapott árajánlatok összesítése után, jelenleg a munkadíj összesen 1.750.000 Ft, az anyagdíj kb 850.000 Ft. Hogy értendő jelen esetben az 50-50%-os megoszlás, mennyi lenne a fenti példa alapján a visszaigényelhető támogatás?
Köszönöm szépen!
Üdvözlettel: Zsombor