Új építésű lakás vásárlása esetén az 5% ÁFA akkor igényelhető vissza, ha a vásárláshoz CSOK-ot is vesz igénybe a vevő. A jogosultsághoz elegendő, ha legalább 1 meglévő vagy vállalt gyermek után történik a CSOK igénylés.

A 5%-os ÁFA visszaigénylés iránti kérelmet – ahogy a CSOK kérelmet is – a hitelintézetekhez lehet benyújtani. Az adásvételi szerződésben szükséges feltüntetni az ÁFA összegét. Ezt a CSOK – és hitelfelvétel esetén a lakáshitel – összegével együtt a vételár utolsó részeként utalja a bank az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára, miután az önerő maradéktalanul megfizetésre került.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Családommal 2018-ban foglalóztunk egy társasházi lakást, aminek még nincs használatba vételi engedélye és műszaki átadás sem történt meg. A CSOK igénylést már beadtuk 1,5 éve, a kérdés, hogy részünkre az 5%-os áfát visszatéríti-e a NAV? Illetve az illeték megfizetés ebben az esetben csak a CSOK feletti vételárra fog számolódni?

Válaszukat köszönöm!

Üdv.

Üdvözlöm.
4 éve vásároltunk egy új tetőtéri Csokos lakást. Most szeretnénk egy új házat vásárolni generálkivitelezőtől, amire átvinnénk a csokot.
Jár-e vissza nekünk is az áfa? Már nem emlékszem az okára, de annak idején nem lehetett nekünk visszaigényelni erre a lakásra az áfát.
Köszönöm.

Tiszteletem!
2020 év végén lefoglalóztam 2o% önerővel egy újépítésű lakást, amire az adásvételi szerződést 2021 januárjában írtuk alá. A bankunktól a 2 gyerek után járó 2.600.000 Ft-ra, 10M támogatott hitelre és a fennmaradó vételárra is megkaptuk a papírt, hogy elfogadva. Viszont a bank azt mondta, nekik semmi formanyomtatványuk nincsen, hogy visszaigényeljem az 5% áfát. Vegyem fel így a hitelt és vagy bukom ezt az összeget utólag vagy sem ők nem tudnak mit mondani.
Önök szerint mit tudok lépni, hogy ne bukjam az 5% áfát? Önerő már kifizetve.

Tiszteletem!
5% áfás a lakás, legalábbis az adásvételin az szerepel, hogy az állam felé 5% áfa kötelezettsége van, amit ő fizet. Nem 27% áfás.

Tisztelt Hitelnet!
Ez mit jelent ez pontosan? Ha az ingatlan vételára x. Akkor a szerződésben úgy kell megírni az összeget, hogy az ingatlan vételára x ami 5% -os áfát tarlamaz, és csok -ot is igényelnék? Ebben az esetben olyan összeget kell átutalnom az ingatlan vételkor mi a teljes áfás összeg? Majd a bank amikor folyósítja a hitelt, akkor megkapom a számlámra a 600e Ft-ot egy gyerekre + az ingatlan átutalt árának az 5% -át a hitelintézettől? Sajnos nekem nem tiszta, hogy igényelhető ez vissza pontosan … ” bank a vételár utolsó részeként az eladó számlájára utal.” nem az én számlámra? Nem értem, a bank a hitelintézet nem? Köszönöm válaszukat előre is!

Kedves Hitelnet!
2018-ban használt ingatlanra 2 gyermek vállalásával igényeltünk lakástámogatást, melynek összege 1.430.000 Ft volt.
Erre a a támogatásra jogosultak voltunk, és azt meg is kaptuk.
2020-ban eladtuk az ingatlant, és elindítottuk a felfüggesztést az alábbiak szerint:
2020.07.21-én e-Papíron keresztül beküldtük a bejelentést a támogatott ingatlanunk elidegenítéséről (EPAPIR-20200721-11280), majd 2020.07.22-én a CSOK felfüggesztési és jelzálogjog törlési kérelmet is (EPAPIR-20200722-2).
2020.07.21-én befizettük a letéti számlára az 1.430.000 Ft támogatási összeget, valamint befizettük a 3.000 Ft-os eljárási illetéket is.
Az elkövetkezendő 3 hónapon belül szeretnénk másik ingatlant vásárolni, ami nem használt, hanem új építésű ingatlan lenne.
Az alábbi kérdéseim lennének:
1) Jogosultak vagyunk-e ebben az esetben a két gyermek vállalása és a 100 négyzetméter feletti alapterületű új ingatlan vásárlása esetén az 1.430.000 Ft és a 2.600.000 Ft közötti diferencia megigénylésére?
2) Jogosultak vagyunk-e ebben az esetben a 2021 januártól életbe lépő törvény alapján új építésű ingatlan vásárlása esetén az áfa visszatérítésre?
Várom megtisztelő válaszukat!
Köszönettel:
Zsolt

2020-ban előszerződéssel a vételár 30%-át fizettük ki. Idén a végleges szerződésben az idei számlák után igényelnénk csak vissza áfát. Természetes, hogy a tavalyi után nem lehet. De az idén kötött adásvételivel, és a vételár idén, majd ezek után kiszámlázott (70%) tételeire miért nincs lehetőség áfa-visszatérítésre?

Kedves Hitelnet!
Köszönöm szépen. Mi is így tudtuk, de most az OTP egy most hétfői pénzügyminisztériumi rendeletre hivatkozik, és azt állítják nem kaphatjuk meg. Én próbáltam kideríteni mi lehet ez az új állásfoglalás, de semmi információt nem találok. Mit lehetne tenni ilyen esetben?

Kedves Hitelnet!
Minden esetben ez a visszatérítés folyamat? A hitelintézet utalja az eladónak? Az eladótól hogy kerül a vevőhöz, azaz hozzánk az áfa összege?
Jelen pillanatban esetünkben az a helyzet, hogy újépítésű ingatlant vásároltunk, az adásvételi szerződés 2021. január 27-ei, viszont sem a beruházó, sem a hitelintézet nem tud felvilágosítást adni, hogy kapjuk vissza az áfa összegét. CSOK-osok vagyunk és piaci hitelt is igénybe veszünk, jelenleg a hitelbírálat folyik, még CSOK szerződést nem írtunk alá.

2020 decemberében az utolsó vételár részlet kifizetésre került, új lakás vásárlásnál. A végleges szerződés idei, CSOK lesz még igényelve.
Kérdésem, hogy ez esetben is lehet igényelni az ÁFA visszatérítést?

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne. A 10 mFt-os CSOK-ra vonatkozóan, amely most lesz megigényelve, visszajár annak az ÁFA-ja? Ez az összeg visszaigényelhető?

Kedves Hitelnet!
Új építésű ház vásárlásánál az önerő teljes mértékben ki lett egyenlítve tavaly. Végleges adásvételi szerződést idén fogunk kötni. A csok és a hiteligénylés még nem lett beadva a bankba. Ilyen esetben is az eladó kapja meg az 5% áfa visszatérítést? Ezek szerint a hitel összegét tudjuk csökkenteni az 5% áfa visszatérítéssel?
Tisztelettel: Gábor

Kedves Hitelnet!
Vásároltunk egy társasházi lakást 2021.01.01 után, melyhez CSOK-ot is igénybe veszünk. Szeretnék érdeklődni, hogy az áfa visszatérés mértékét a lakás teljes vételárából kell számolni, vagy a CSOK-kal csökkentettel összeg 5%-val lehet számolni?
Válaszát előre is köszönöm!

Lakásvásárlás esetén CSOK felvétele mellett abban az esetben, ha az Eladóval eddig előszerződés köttetett, amiben vételár előleg fizetés történt meg 2020. évben, 2021-ben igényelhető-e az 5%-os ÁFA visszatérítés a végszámla összegéből (teljes lakásár tekintetében)?

2019 decemberében vásároltunk egy társasházi lakást 26.000.000 Ft-ért. Ez egy többlakásos társasház. A lakások még építés alatt vannak és előreláthatólag 2021 júniusában lesz használatbavételi engedély. A lakás vásárlásakor igényeltük az építési csokot, ami 10.000.000 Ft volt. Meg is kaptuk, de eddig még csak az önerőt fizettük be és a csok folyósítása csak ezután lesz lehívva, mert a készenléti állapot nem volt megfelelő.
A kérdésem az lenne, hogy milyen szabályozás vonatkozik ránk? Vissza tudjuk igényelni az 5%-os áfát? Vagy mi még a 27% áfatartalomhoz tartozunk?
Segítségüket megköszönve.
Tisztelettel: Anikó

Üdvözletem!
Vásároltunk egy társasházi lakást, aminek a használatbavételi engedélye kb. májusban lesz meg. Erre a lakásra megkaptuk a 10.000.000 Ft-os csok támogatást a meglévő 3 gyerekünkre. Az olvasottak alapján a lakás 5% áfatartalom alá esik és vissza tudnám igényelni az 5% áfát is.
Hogyan tudom a visszaigénylést elindítani?
Köszönöm a segítségüket.
Tisztelettel: Anikó