A rendelet szerint elvárás hogy az igénylőknek legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezni az igénylés pillanatában. Arra vonatkozó elvárás nincs, hogy mindkét félnek tulajdonnal kell rendelkeznie a feltölteni kívánt ingatlanban.
Amennyiben a házastársak vagy élettársak és a támogatásra jogósító gyermek bejelentett állandó lakcíme közös és a felújítani kívánt ingatlanba szól, akkor az igénylést csak együttesen adhatják be. Ebben az esetben a teljes támogatásra jogosultak.
Abban az esetben viszont ha a házastársak, élettársak lakcíme nem egyezik meg, akkor az igénylő az ingatlanban tulajdon joggal és legalább egy éves állandó bejelentett lakcím el ellenkező személy. Ebben az esetben viszont az igénylőnek egyedül kell megfelelnie minden feltételnek.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
25 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
21 éve élünk házastársként egy családi házban. 4 kiskorú saját gyermeket nevelünk Az ingatlanban nekem(férj) van 1/1 tulajdoni hányadom. Mivel én időközben nyugdíjas lettem és nem rendelkezek a nyugdíj melletti jogviszonnyal, ezért nem lehetek igénylő. Közös igénylés esetén a feleségem lehet-e az igénylő és a nevére kell-e szólnia a számláknak?
Köszönettel: András

Kedves András!
Együttes igénylés esetén megfelelő, ha az igénylők egyike rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal. Tehát, ha felesége rendelezik egy éves TB jogviszonnyal, úgy együttes igénylés esetén jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosult vagyok-e a lakásfelújítási támogatás igénylésére, amennyiben a felújítandó lakásban csak 1/3 rész tulajdoni hányadom van? Férjem francia állampolgár, francia TB jogviszonnyal, övé a 2/3 rész, de mivel csak nekem van magyar TAJ számom, így én lennék az igénylő. Közös kislányunknak és nekem van lakcímkártyánk a fenti lakás címére, több mint 1 éve. Jogosultak vagyunk-e a támogatás igénybevételére? Válaszukat várva, köszönettel: Alexandra

Kedves Alexandra!
A jogosultság feltétele, hogy az igénylő vagy kiskorú gyermeke legalább 50% tulajdonrésszel rendelkezzen a felújítandó ingatlanban. A leírtak alapján ez nem teljesül, ha férje nélkül igényelné a támogatást.
Amennyiben férje bejelentkezik állandó lakcímmel az ingatlanba, úgy egy év múlva nyújthatják be az igénylést. A számlákat addig is gyűjthetik és a felújítást megkezdhetik. Együttes igénylés esetén elegendő, ha az egyik igénylő rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.

Külön élünk a férjemmel, de még hivatalosan nem váltunk el, a lakcímünk még azonos, meg a gyerekek lakcíme is ugyanaz, a kérdésem,hogy ő egyedül fel tudja venni a támogatás teljes összegét, arra az ingatlanra, az én beleegyezésem, aláírásom nélkül? Köszönöm a választ!

Kedves Ancsa!
Közös állandó lakcím esetén és mivel még házasok így véleményünk szerint együttesen tudják igényelni a támogatást.

Egyedül álló szülő, 25 alatti gyerekkel igénybe veheti-e a “Lakásfelújítási támogatást”

Kedves Rita!
Igen, egyedülállóként is igényelheti a támogatást.
A támogatásról és a jogosultsági feltételekről bővebben IDE kattintva olvashat.

Szép napot!
Nincs közös gyermek, a párom gyermeke, a párom nevén van 50% tulajdon (Édesanyja a másik 50%), az Én nevemen semmi. Házastársak vagyunk (1 éve), de Én csak ideiglenesen vagyok ide bejelentve több mint 5 éve.
Azt mondták, hogy ebben az esetben nem vehetjük igénybe a támogatást sem, és a hitelt sem, mert házastársak esetén csak mindketten vehetik fel, de mivel Én nem vagyok állandóra bejelentve, ezért nem vagyunk rá jogosultak?!
Nem egészen értem, hogy Nekem ebben az ügyben mi közöm az egészhez, ha semmim sincsen, és nem is Én szeretném igénybe venni a támogatást, sem a hitelt, hanem a Feleségem?

Kedves Attila!
Házastársak együttesen igényelhetik a támogatást, ha a lakcím megegyezik.
Ha felesége és gyermeke állandó lakcímmel rendelkeznek a felújítandó ingtalanban ( mivel a jogosultság feltétele, hogy az igénylés benyújtásakor 1 éves állandó lakcímmel kell rendelkezni az ingatlanban) és feleségének van legalább 1 éves TB jogviszonya, úgy igényelheti egyedül a támogatást.
A hitelt viszont csak együttesen tudják igényelni, azonban lehetőség van olyan nem támogatott hitel felvételre, ahol nem feltétel az 1 éves állandó lakcím. Ebben az esetben a támogatást sem kötelező betörleszteni a hitelbe. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük tölste ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Köszönöm válaszát!
Lehetne egyértelműsíteni?
Ugyanis azzal kezdi, hogy “Házastársak együttesen igényelhetik a támogatást…”
Aztán a következőben “… igényelheti egyedül is…”

Most akkor lehet, vagy nem lehet?
Tehát ha a lakcím NEM egyezik, akkor igényelheti csak a feleségem is a gyermekével?

Bocsánat az értetlenkedésemért, de tényleg nem értem. :S

Köszönettel: Attila

Kedves Attila!
Ha a felesége egyedül megfelel minden jogosultsági feltételnek akkor igen.

Köszönöm szépen türelmét, és egyértelmű válaszát!
Tisztelettel: Attila

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a párommal egy lakcímre vagyunk bejelentkezve, de nincs bejegyezve az élettársi kapcsolatunk, (közös gyermek van), akkor igényelhetjük-e közösen?

“Amennyiben a házastársak vagy élettársak és a támogatásra jogosító gyermek bejelentett állandó lakcíme közös és a felújítani kívánt ingatlanba szól, akkor az igénylést csak együttesen adhatják be.”
Ilyen esetben a számlákon is mindkét igénylő nevének szerepelnie kell?

Udvozlom. Az előbb elfelejtettem megkérdezni, amennyiben a benyújtott számlák a támogatás felső határát átlépik, a határig elfogadják e, vagy csak pontosan lehet benyújtani?

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy a ház körüli kert rendezése beletartozik e ezen támogatási körbe? Köszönettel

Üdvözlöm! A következő lenne a kérdésem. Ha csak nekem van 100%- os tulajdon részem a felújítandó ingatlanban akkor a feleségemnek át kell engednem a tulajdonom bizonyos részét?
Illetve, ha több ingatlan is van a tulajdonomban akkor is jogosult vagy a lakásfelújítási támogatásra?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
György.

Kedves György!
Megfelelő, ha Ön rendelkezik 100% tulajdonrésszel. Ettől még tudják együttesen igényelni a támogatást.
Nem jelent kizáró okot, hogy több ingatlan van a nevén. A támogatást arra az ingatlanra tudják igénybevenni ahova Ön és felesége, illetve gyermeke állandó lakcíme szól.

Jó estét kívánok!
Ha a lakás amiben lakunk 100%-ban a feleségem tulajdonában van, de neki nincs TB jogviszonya, attól még igényelhető a támogatás?
Köszönöm a választ.

Kedves Péter!
Ha Ön rendelkezik 1 éves TB jogviszonnyal, és mindkettejük állandó lakcíme a felújítandó ingatlanba szól, illetve a gyermek lakcíme is, aki után igénybeveszik a támogatást, akkor jogosultak lehetnek a támogatás együttes igénylésére.