A számlán külön tételként kell megjelennie az anyagköltségnek és munkadíjnak! A vállalkozói szerződésben már részletezett felújítási munkálatokat a számlán nem
fontos részletesen feltüntetnie. Az anyagköltség vagy munkadíj a számlán egy tételként összevontan nem szerepelhet. A vállalkozási szerződésben, vagy annak mellékletében mind az anyag, mind a munkadíj olyan részletezettségű legyen („szerződött konkrét felújítási munka”), mely a megvalósított felújítás pontos tartalmának megismerését, annak ellenőrizhetőségét lehetővé teszi. (Erre megfelelő lehet pl. a vállalkozói árajánlat szerinti részletezettség.)

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
61 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm,
ha egy vállalkozó kiállít egy anyagköltség számlát és annak szerelője külön katás vállalkozó, kiállítja a munkadíj számlát, az akkor elszámolható?

Kedves Gyurka!
Katás vállalkozó által kiállított munkadíj számla elfogadható.

Üdv, érdeklődnék, hogy hibásnak minősül-e az a vállalkozói számla, amin feltüntették a vevő (magánszemély) adóazonosítóját is?

Kedves Szilvia!
Információnk szerint azok a számlák is elfogadhatóak lesznek.

Ha én beépítő vagyok, és egy konyhabútort építek be, akkor a bútor számlájának részletesnek kell lennie vagy elég a bútor plusz beszerelés?

Üdvözlöm.
A problémám az, hogy a volt élettársam elköltözött, de nem jelentkezett ki a lakásból. Ketten maradtunk a fiammal.
Így egyedül igényelhetem a támogatást?

Kedves Csaba!
Információnk szerint, ha a lakcímük megegyezik, akkor együttesen tudják igényelni a támogatást.

Érdeklődnék, hogy az anyagköltségről szóló számlák a vállalkozóval kötött szerződés dátuma előttiek is lehetnek, vagy csak a szerződés utániak.
Üdv.

Elfogadható-e olyan számla, amelyre a vállalkozó azt írta: “Szerződés szerinti számla” és egy összegben szerepel az anyag és munkadíj. Mellé pedig készített egy megbízási szerződést, ahol tételesen szerepel minden külön, anyag és munkadíj is?
Köszönöm.

Kedves Dóra!
Ahogy fent is olvashatja, a számlán külön tételként kell megjelennie az anyagköltségnek és munkadíjnak!

Üdv!
Kérdésem a következő lenne: A lakásfelújítással egy építőipari vállalkozót bíznék meg, a feladat: belső, külső nyílászáró csere, fürdőszoba, konyha, wc, nappali mennyezet kartonozása, festése, burkolás, külső szigetelés, színezés, kerítés beborítása lemezzel. Az anyagok beszerzését teljeskörűen rábíznám az általam kiválasztottak alapján, a kiállított számlán amit kiállít elég ha leírja az elvégzett munkákat, munkadíjakat, vagy minden egyes tételről külön számlát kell kérni a megvásárlás helyén?

Kedves Tamás!
Megfelelő, ha a vállalkozó tovább számlázza Önnek az anyagokat. Ebben az esetben elegendő lesz az a számla amit a vállalkozó állít ki önnek az anyagköltségről.
Amennyiben maga vásárolná az anyagot, akkor lenne szükség a boltban kapott, saját névre szóló számlára.

Tisztelt Hitelnet!
100%-ban én vagyok a tulajdonosa az ingatlannak. Párommal nem bejegyzett élettársi kapcsolatba vagyunk. Én lennék az egyedüli igénylő.
Ebben az esetben párom testvére adhat nekem munkadíj számlát? Édesanyámnak özvegyi joga van a lakáson, ez nem probléma?

Kedves Zsolt!
Ha párja állandó lakcíme nem a felújítandó ingatlanba szól, akkor tudja egyedül igényelni a támogatást. Így járható út, hogy párja testvére számlázzon Önnek.
Édesanyja özvegyi joga információink szerint nem jelent problémát.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Kedves Hitelnet!

Közös igénylés esetén a vállalkozói szerződésnek mind két igenylő adatait kell tartalmaznia?
Köszönöm

Kedves Éva!
Elegendő, ha az egyikük nevére kérik a számlákat és a szerződést.

Tisztelt Hitelnet!
A vállalkozói szerződés 1 melléklet kitöltésével kapcsolatban további kérdést szeretnék tisztázni. A burkoló fürdőszoba burkolatot cserél + csempéz (hidegburkolás), valamint nappaliban szalagparkettát cserél. A “Szerződött konkrét felújítási munka” oszlopban mennyire alaposan kell részletezni? Pl. meg kell adni külön a bontási munkálatok (csak munkadíj) a burkolatok cseréje négyzetméterben (munka és anyag), külön a hideg és külön a melegburkolás, vagy mehet egyben is, hiszen NEM két vállalkozó végzi el. A számla mehet a munkákról egybe (csak arra kell vigyáznom, hogy a munkadíjról és az anyagról legyen külön-külön?

Tisztelt Hitelnet

Kérdésem a következő. Jól értelmezem, ha a vízszerelő radiátort cserél, (Vállalkozói szerződésminta I. melléklet c, alpont) illetve szanitereket (kád, csapok) 1 mell. jd alpont, azt külön külön sorba kell bejegyezni, valamint a számlát is Külön a munkadíjról, külön az anyagról kell kérnem, tehát ebben a konkrét esetben 4 számlára lesz szükségem, hogy helyesen járjak el? Ha az anyagokat részben saját magamnak vásárolom azt majd az anyagösszesítőn fogom a végén hozzáadni a vállalkozó által vásárolt (és így az 1 mellékletben anyagköltségként szereplő) anyagok megfelelő sorához?

Tisztelt Hitelnet!
Ha már rendelkezünk elegendő munkadíj számlával tetőfelújításnál, akkor például egy szigetelést munkadíj számla nélkül mi is elvégezhetjük és csak az anyagszámlát használjuk fel, vagy erről is kell mindenféleképp munkadíjszámla? Nem bejegyzett élettársam testvére végezhet nekem számlás munkálatot?

Kedves Zsolt!
Nem feltétel, hogy minden munkálathoz tartozzon munkadíj számla, mivel a számlákat a végén összeségében fogják vizsgálni és nem munkálatonként.
Ha együttesen igénylik a támogatást, akkor párja testvére közeli hozzátartozónak számít, így az ő számlája nem fogadható el.

Üdvözlöm!
Ha magam szerzem be az anyagokat a munkálatokhoz, a vállalkozó szerződés megkötése előtt is elkezdhetem azt, vagy csak a szerződés dátuma utáni anyagszámlák fogadhatók el?
Köszönöm!

Kedves Anita!
Az anyagszámla dátuma lehet korábbi, mint a vállalkozói szerződés dátuma.

Ha az anyagokat saját magam fuvarozom haza, nem lesz fuvar díj, akkor az elfogadható, vagy mindenképp kell, hogy legyen fuvardíj az anyagszámlán?
Köszönöm.

Kedves Judit!
Nem feltétel, hogy a számlán szerepeljen fuvardíj.

Tisztelt Hitelnet!

Vállalkozói szerződésben a szerződött munkára elegendő a vállalt munka megnevezése pl: kerítésépítés, ahogy az a rendelet pontjában is megvan fogalmazva, vagy külön ki kell fejteni az azt körbeölelő munkálatokat is? Illetve az én értelmezésem szerint elegendő megnevezni a kerítés építést, és a vállalkozói szerződéshez csatolni a vállalkozó által kiállított részletes munkafolyamatokat tartalmazó számlát! Pl: kerítés alap öntés… hány méter, mennyi forint!

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv,

Nekem tető felújítás volt. Katás számlát kaptam, anyag + munkadíjról külön- külön sorba.
Az így jó ?

Kedves Jenő!
Igen, ez így a leírtak alapján megfelelő.

Tisztelt Hitelnet!
Az nem egyértelmű számomra, hogy ha pl. laminált padlót szeretnénk letenni, mi kiválasztjuk és megvesszük és a saját nevünkre kérjük a számlát, a vállalkozó pedig lerakja és arról ad számlát, vagy az anyagszámlát is az ő nevére kell kérnem. Ugyanez pl. festés esetén is.
Köszönöm a választ.

Kedves Renáta!
Megfelelő, ha Ön veszi meg a felújításhoz szükséges anyagot és a számlát a saját nevére kéri. Az is elfogadott, ha a vállalkozó veszi meg az anyagot és azt tovább számlázza Önnek.

Nálunk is hasonló a helyzet, de a vállalkozói szerződésben ezek szerint csak azt az anyagköltséget kell feltüntetni amit a vállalkozó a saját nevében vásárol, majd azt továbbszámlázza nekünk ? Ettől függetlenül még lehet anyagszámla a saját nevünkre és az akkor nem érinti a vállalkozói szerződést?

Kedves Henike!
Nem feltétel, hogy a vállalkozó vásárolja az anyagot a felújításhoz. Azokat maga is megveheti. Így a vállalkozói szerződésben csak a munkadíjat kell feltűntetni.

Tisztelt Hitelnet! Nekem mint ev. az elkèszült munkàról kell kiàllitanom Teljesìtèsi Igazolàst a megrendelőnek, ha hitelt vett fel a felujitàshoz? Köszönöm a választ.

Az számít, hogy vállalkozónak mi a végzettsége, hogy milyen számlát ad bizonyos munkákról? Vagy elég, ha szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásba? Pl. homlokzatot szeretnék szigetelni, ahhoz elég a kőműves iskolája, vagy külön mester kőművesnek kell lenni, vagy homlokzatburkolóival kell rendelkeznie?
Köszönöm.

Elkezdődik egy lakás komplett felújítása, megköttetett a vállalkozási szerződés, de a munkálatok elvégzése során előre nem látható változásokra kerül sor, a szerződést is aktualizálni kell ennek megfelelően?

Kedves János!
Igen, a szerződést a változások alapján módosítani kellene.

Kedves Hitelnet,köszönöm a választ,akkor korrigáljuk!

Katás, alanyi áfamentes vállalkozótól is elfogadható számla?

Üdvözlöm.
Építőanyagot vásárolhatok közvetlen családtagtól?

Kedves István!
Fűtéskorszerűsítésnél a gáztervről készült számla is elszámolható? A gáz a feleségem nevén van, így a számlát is az ő nevére tudják csak kiállítani. A fő igénylő azonban én lennék, mert nekem van folyamatos tb jogviszonyom. Jó ez így vagy nem?
Köszönettel:
Miklós

Beépíthető konyhaszekrényt szeretnénk, viszont a bútorasztalos egyéni vállalkozónak 310905 ÖVTJ kóddal “Népi iparművészeti és iparművészeti fonottbútor-készítés” tevékenység szerepel tevékenységi körnél. Ezt vizsgálják a kérelmek ellenőrzése során vagy olyan vállalkozót kell keresnünk, akinek egyértelműen bútorkészítés szerepel a tevékenységi körében? Mint igénybe vevő, kell ezt ellenőriznem?

Belsőépítészeti és lakberendezési tervezésről szóló számla, munkadíjról elszámolható?

Kedves Krisztina!
Az említett számla nem fogadható el.

Köszönöm a választ. A rendeletben szereplő tervezési munkálatokról elfogadható számla mire vonatkozik?

Kedves István!
Kazánt szeretnénk cserélni. Nyilván többe kerül, mint a beszerelési költsége. Viszont az anyagköltségnek és a munkadíjnak 50-50%-ban kell lennie a lakásfelújítási támogatás igénylésekor. Kiváltható esetleg – mivel festenénk is – a festési munkálatok munkadíjával? Tehát a kazán árának felét így vissza tudom igényelni?
Köszönöm a választ!
Üdv: Lívia

Kedves Lívia!
Az 50-50%-ot nem munkálatonként, hanem összességében vizsgálják majd.
A Lakásfelújítási támogatás igénylés beadáskor a rendelet szerinti előírás, hogy a támogatás összegében 50-50%-ban szerepelhet az anyagköltség és munkadíj (vállalkozói díj). Az anyag+munkadíjról szóló számlákat összesítetten úgy kell beadni, hogy a támogatás összegében a két költségtípus azonos arányban szerepelhessen. Ez a feltétel nem az egyes számlákra vonatkozik, hanem az összköltségen belül a támogatással érintett részre.

KATA-s kisvállalkozótól is elfogadnak számlát?? És anyagbeszerzést énis intézhetem?

Kedves István!
Igen, Katás vállalkozó által kiállított számla is elfogadható és az anyagbeszerzést Ön is intézheti.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Az elszámolásnál minden típusú munkánál érvényesülni kell az 50-50%-os anyag/munkadíj aránynak, vagy a végösszegben releváns ez a megfelelési kritérium? Köszönöm!

Kedves Kérdező!
Az 50-50%-ot összeségében fogják vizsgálni, nem mukálatonként.

Tisztelt Hitelnet!
A vállalkozási szerződés és annak mellékletén túl kötelezően be kell nyújtani a vállalkozói ajánlatot részletezve?
Válaszukat köszönöm: Ágnes