A CSOK jogosultsághoz TB jogviszony igazolás benyújtása szükséges. Attól függően, hogy a támogatás melyik fajtáját igényeljük, az elvárt TB jogviszony hossza változó lehet. Legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal minden esetben rendelkezni kell a támogatási kérelem benyújtásakor.

A gyes önmagában nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, csak egészségbiztosítási jogviszonyt. Ha a gyes mellett nem áll fenn tehát munkaviszony vagy egyéb keresőtevékenységből származó megfelelő TB jogviszony, akkor a CSOK nem vehető igénybe.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A feleségem 03.01-ig GYES-en volt, utána a felgyűlt szabadságait vette ki. 04.23-tól táppénzen van várandósként. Szeretnénk használt lakás vásárláshoz CSOK-ot igényelni.
lyen esetben milyen igazolásra van szüksége az igényléshez. Elég az OEP igazolás?
Köszönöm!

Jó napot!
Házastársak vagyunk, már van 1 gyerekünk. Férjem bar listán van. Tervezünk még egy gyermeket. Érdeklődnék, hogy 2 gyerekre a csok támogatást hitel nélkül igénybe lehet venni?

Érdekelne, hogy a 3 év az TB jogviszonyra vonatkozik vagy munkaviszonyra?
Ha esetlegesen 1 év 6 hónap külföldi gyesen voltam, az is beleszámítható-e vagy nem?
Válaszát köszönöm.

Előző kérdésemre köszönöm a választ! Ehhez kapcsolódóan: GYES mellett lehetek egyéni vállalkozó? Az már TB jogviszonynak számít? Tehát 180 nap múlva igénybe vehetem a CSOK-ot egyedülállóként? Egyedülállóként ugyanolyan elbírálás alá kerül, mint házasként? (180 nap TB, büntetlen előélet, NAV-nál tiszta) Ennyi?

CSOK, FALUSI CSOK-ot szeretnék majd igényelni 3 gyermekemre használt ház vásárlására. Jelenleg GYES-en vagyok, szülés után ez “főállású anyaság”ra változik. Elég ez bármelyik igénylésére? Vagy mindenképpen munkahelyhez kötött?

Tisztelt Hitelnet!
Több, mint 3 éves tb jogviszonyom van, de a vállalkozásom szünetel augusztus óta. Azóta vagyok az államkincstár ellátásán kizárólagosan. Gyesen vagyok jelenleg.
A vállalkozásom csak szüneteltetve van!
Így én nem vagyok kereső. A páromnak viszont KATA-s egyéni vállalkozása van 1,5 éve. Ő a kereső fél.
Kikértem az OEP-től a tb jogviszonyomról szóló igazolást, melyben annyit fogalmaztak meg, hogy GYES/GYET-en lévő személynek nincs szüksége igazolásra, mivel adómentes bevételnek minősül.
Ilyen körülmények mellett CSOK/babaváró hitel igénylésére van lehetőségünk?
Köszönettel: Alexandra