Új lakóház építéséhez igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás attól függően, hogy milyen formában történik a lakásépítés. Ha saját maguk szervezik össze a szakembereket, akkor 27% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra. Ezek ÁFA tartalma igényelhető vissza maximum 5M Ft-ig. Ebben az esetben nem feltétel, hogy az igénylőknek legyen gyermeke vagy vállaljanak gyermeket a jövőben. A támogatásnak ez a fajtája tehát olyan gyermektelen párok esetében is elérhető, akik nem szeretnének előre gyermeket vállalni.

Ha generálkivitelezővel építtetnek, akkor 5% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra. Ez az 5% ÁFA azonban csak akkor igényelhető vissza, ha legalább egy meglévő vagy vállalt gyermek után is igénybe veszik a CSOK-ot.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Gyermektelenül saját beruházásában szeretnék SAJÁT kezű kivitelezéssel építkezni. Az a kérdésem, hogy:
Lehetséges-e kivitelező nélkül az anyagárra vonatkozóan visszaigényelni az áfát?
Külterületen lévő építkezés esetén is érvényesíthető-e az áfa visszaigénylés?
Köszönettel,
Ernő

Kedves Válaszoló!
Köszönöm a választ, ha nem szeretnék hitelt igénybe venni, akkor mi a teendő?

Tisztelt Hitelnet!
Az Otthonteremtési támogatáson belül szeretném igénybe venni új ingatlan építése esetén a 27%-os ÁFA visszatérítést. Szeretném tudni, hogy melyik hitelintézetnél tudom ezt igénybe venni. Hol tudok részletes tájékoztatást kapni a lehetőségről, nincs már kiskorú gyermekem.
Visszajelzésüket várva tisztelettel,
Sára

Tisztelt Címzett!
Preferált kistelepülésen fekvő ingatlan korszerűsítését önerőből elvégezve, egyedülállóként, gyermektelenül van jogosultságom a korszerűsítés során megvásárolt 27%-os ÁFA tartalommal rendelkező építő anyagok ÁFÁ-jának visszaigénylésére?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Címzett!
A munkálatok még nincsenek elvégezve, sőt elkezdve sem. Főként arra voltam kíváncsi, hogy egyedülállóként és gyermek hiányában jogosult leszek-e a visszaigénylésre.

Tisztelt Hitelnet!
Egyedülálló személy visszaigényelheti-e a telek ÁFÁt abban az esetben, ha a telket a kivitelező cégtől vette 27%-os ÁFA tartalommal 2020-ban és a kiállított generálkivitelezői számlák is 27%-os Áfa tartalommal lettek kiállítva.
Köszönettel.

Az 5% áfa visszaigénylést a hitelintézet intézi vagy külön nekem kell valamit tennem?

Idősebb házaspár – aki nem jogosult CSOK támogatásra – építkezhet 5% Áfával generálkivitelezéssel?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Kérdésem: 2020-ban kinéztünk egy generálkivitelezővel építendő családi házat kulcsrakész állapotban 32 600 000 Ft értékben.
500 000 Ft foglalóval lefoglaltuk és kaptunk akciós ajánlatot 29.900 000 Ft-ra, így kulcsra készen ennyibe fog kerülni. Ez 2020 novemberi előszerződésben írtuk alá.
Most, hogy 5% lett az áfa, az idei évtől nekünk hogy jelentkezik az áfa különbözet a fent leírt akción kívül. (Nem csokkal vásárolt az ingatlan).
Hogy tudnám érvényesíteni az áfa csökkentést?
Köszönettel.
Tímea

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan, milyen formában lehet visszaigényelni az ÁFÁ-t magánberuházás, építés esetén?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy korszerűsítés esetén visszaigényléshez szükséges-e a már meglévő gyermek, vagy gyermek vállalása.
Illetve a párommal közösen vagyunk a tulajdonosok és érdekelne, hogy elég az élettársi kapcsolat lenyilatkozása, vagy kell a házasság?
Köszönettel,
Anna

Kedves Anna!
Nem feltétel a házastársi viszony, élettársak is igényelhetik a támogatást.
A támogatást 25 év alatti gyermekek után lehet igényelni. Amennyiben még nincs gyermekük, akkor abban az esetben lehetnek jogosultak a támogatásra, ha az igénylés beadásakor a terhesség 12. hetét betöltötte.