Gyermektelen párok is visszaigényelhetik az áfát lakásépítésnél?

Új lakóház építéséhez igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás attól függően, hogy milyen formában történik a lakásépítés. Ha saját maguk szervezik össze a szakembereket, akkor 27% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra. Ezek ÁFA tartalma igényelhető vissza maximum 5M Ft-ig. Ebben az esetben nem feltétel, hogy az igénylőknek legyen gyermeke vagy vállaljanak gyermeket a jövőben. A támogatásnak ez a fajtája tehát olyan gyermektelen párok esetében is elérhető, akik nem szeretnének előre gyermeket vállalni.

Ha generálkivitelezővel építtetnek, akkor 5% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra. Ez az 5% ÁFA azonban csak akkor igényelhető vissza, ha legalább egy meglévő vagy vállalt gyermek után is igénybe veszik a CSOK-ot.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Utolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Idősebb házaspár – aki nem jogosult CSOK támogatásra – építkezhet 5% Áfával generálkivitelezéssel?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Kérdésem: 2020-ban kinéztünk egy generálkivitelezővel építendő családi házat kulcsrakész állapotban 32 600 000 Ft értékben.
500 000 Ft foglalóval lefoglaltuk és kaptunk akciós ajánlatot 29.900 000 Ft-ra, így kulcsra készen ennyibe fog kerülni. Ez 2020 novemberi előszerződésben írtuk alá.
Most, hogy 5% lett az áfa, az idei évtől nekünk hogy jelentkezik az áfa különbözet a fent leírt akción kívül. (Nem csokkal vásárolt az ingatlan).
Hogy tudnám érvényesíteni az áfa csökkentést?
Köszönettel.
Tímea

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan, milyen formában lehet visszaigényelni az ÁFÁ-t magánberuházás, építés esetén?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy korszerűsítés esetén visszaigényléshez szükséges-e a már meglévő gyermek, vagy gyermek vállalása.
Illetve a párommal közösen vagyunk a tulajdonosok és érdekelne, hogy elég az élettársi kapcsolat lenyilatkozása, vagy kell a házasság?
Köszönettel,
Anna

Kedves Anna!
Nem feltétel a házastársi viszony, élettársak is igényelhetik a támogatást.
A támogatást 25 év alatti gyermekek után lehet igényelni. Amennyiben még nincs gyermekük, akkor abban az esetben lehetnek jogosultak a támogatásra, ha az igénylés beadásakor a terhesség 12. hetét betöltötte.


8
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x