Igen, a tervezés költségei elszámolhatók a lakásfelújítási támogatás igénylése során, azonban a hatósági díjak és a szolgáltatónak fizetett díjak nem.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Amennyiben a gáztervről készült számla elszámolható, mint munkadíj – én saját magam intézem és a számla is az én nevemre szól – akkor a tervezővel is kell kötnöm külön vállalkozási szerződést ?

Kedves Éva!
A gázterv számla elszámolásához szükséges vállalkozói szerződést kötni a vállalkozóval.

Szép napot mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék, hogy meglévő (elavult ) fűtési rendszer (kazán radiátor csövek stb) cseréjéhez kaptunk árajánlatot. A munkadíjon felül jelentős költség még a gázterv elkészítése (más helyre kerül a kazán), engedélyeztetés, gázóra le, és felszerelés, átadás stb. Ezeket a korszerűsítés során nem lehet kihagyni, szükségesek ahhoz, hogy a munkát el lehessen végezni. De vajon a támogatás jár rá? Ha igen, akkor mindenkivel külön szerződést kell kötni? Ha a szerelő csak a munkadíjról ad számlát, akkor hol lehet ezeket feltüntetni?

Válaszát előre is köszönöm

Kedves György!
Vállalkozói szerződést azzal a vállalkozóval kell kötni, aki munkadíjról ad számlát. Ahogy fent is olvashatja, a tervezés költségek elszámolhatók a lakásfelújítási támogatás igénylése során, azonban a hatósági díjak és a szolgáltatónak fizetett díjak nem.

Teljes kazáncsere költségeire igényelhető-e? Itt mi számít anyagköltségnek? Gondolom a beszerelés a munkadíj. Illetve azt írja fűtésrendszer elemeire, tehát alkatrész csere amit beépitenek a kazánba elszámolható?

Még azt is szeretném tudni, hogy ha két dolgot szeretnék csináltatni, de az egyiket szeptemberben, a másikat jövő nyáron vállalják el, akkor igénybe vehetem mindkettőre a támogatást? Mivel a kettő számláit nem tudom egyszerre elküldeni.
Köszönöm előre a választ.

Kedves Valentina!
Egyszer tudja csak benyújatni az igénylést, ha végzett a munkálatokkal. Nincs arra vonatkozó előírás, hogy két munkálat között mennyi idő telhet el.

Fűtés korszerűsítésnél a gáztervezés munkadíja, tehát elszámolható. Mi számít hatósági díjnak? Illetve a műszaki átadás munkadíja, eph nyilatkozat, kazán beüzemelés munkadíját be lehet e sorolni a munkadíjak közé?

Köszönöm válaszát!

Gázfűtés bevezetésénél a gázterv és a kéményátadás hogyan számolható el? Mint munkadíj vagy mint anyagköltség?

Üdvözlöm!
Többféle munkát szeretnék megvalósítani. Vállalkozó csinálná a fűtéskorszerűsítést, fürdőszoba felújítását. Viszont a festést, térkövezést, előtetőt saját magam végezném.
Elszámolható-e a térkő, fanyag, valamint a festék, ha nem tartozik hozzá munkadíj?
Ellenőrzéskor gond-e, ha a térkövezés, előtető még akkor nem valósult meg? Természetesen a térkő, faanyag megvan, illetve a hozzá tartozó számla is?
Köszönöm válaszát.

Kedves Norbert!
Nem feltétel, hogy minden munkálathoz legyen munkadíj. 2 dolgot kell vizsgálni:
1. A felújítás támogatás mértéke nem lehet több, mint a felújítási munkálatokról benyújtott teljes költségvetés fele.
2. A benyújtott költségvetést teljes egészben le kell fedni számlákkal.
3. A támogatás teljes összegének 50-50%-ban kell tartalmazniuk anyag és munkadíj számlát is

A munkálatokat mindenképpen el kell végezni az igénylés benyújtásáig. Ha a helyszíni szemle során nem lesz beépítve az anyag, amire a támogatást igénybe vették, úgy véleményünk szerint annak visszafizetési következménye lehet.