Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben fordulok Önökhöz:

Babaváró hitel felvételéhez szükséges tb jogviszony igazolás kiállítása kapcsán a következő problémábaütköztem.

2020.04.09-én elveszítettem a munkámat, ezt követően 2021.08.23-án keletkezett újra bejelentett jogviszonyom.
Magyarországon a vészhelyzet 2020.03.11-én lett kihirdetve a Magyar Közlöny szerint, és a mai napog is tart. Tehát a fenti két dátum beletartozik ebbe az időszakba.

Az OTP az alábbiakat írja a honlapján:
-legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos, maximum 30 napig megszakított társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
A veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 90 napig a TB 30 napos megszakítási korlátját nem kell figyelembe venni akkor sem,
ha az a 30 napot meghaladja,
-ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újabbTB jogviszonyt létesít,
akkor a veszélyhelyzet időtartamát TB jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

Ezen leírás alapján szerintem, és az OTP-s ügyintéző szerint is jogosult vagyok.

Megigényeltem 2021. december végén az OEP-től a jogviszonyt igazoló Hatósági Bizonyítványt, melyet ki is állítottak részemre. Azonban a covid miatt az OTP-nél való időpont egyeztetés eltolódott, olyan időpontra, hogy a Hatósági Bizonyítvány 30 napos érvényességi ideje lejárt. Ezért megigényeltem újra a dokumentumot.

Ekkor Elutasítva határozatot kaptam, arra hivatkozva, hogy a jogviszonyban 30 napnál hosszabb megszakítás szerepel.

Ekkor jeleztem az OEP felé, hogy decemberben kiállították a Hatósági Bizonyítványt akkor most miért nem, illetve hogy az OTP-től milyen tájékoztatást kaptam, miszerint a 30 napos megszakítást nem kell figyelembe venni, illetve ha vészhelyzet alatt újra jogviszony létesül, akkor a megszakítás folytonos tb jogviszonynak tekintendő.

Erre az üzenetemre egy olyan határozatot kaptam, melyben visszavonják a korábban kiállított bizonyítványt és továbbra sem vagyok jogosult, mert: “Ön a veszélyhelyzet ideje alatt, illetve az követő 90 napon belül nem létesített újabb Tbj. 6. § szerinti biztosítási jogviszonyt.”

2021.08.23. óta bejelentett munkahelyem van, melyet ők is megállapítanak a határozatban, ezért nem értem ezeket az elutasító határozat indoklásokat.

Jelenleg itt tart az ügy. Véleményüket kérdezném, hogy ki téved, az OEP-es ügyintézők vagy én? Önök mit javasolnak?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ákos

Válaszunk:

Kedves Ákos!

A veszélyhelyzetre vonatkozó szabályok, melyek az OTP Bank honlapján olvashatók, valóban érvényesek. A veszélyhelyzet azonban első ízben 2020. március 11-től 2020. június 18-ig állt fenn. Majd ezt követően 2020. november 4-től került ismét kihirdetésre, s jelenleg is fennáll.

Ha Ön 2020. április 9-ét követően 2021. augusztus 23-án létesített újra munkaviszonyt, akkor az valóban nem felel meg a fent leírt szabálynak, hiszen az új TB jogviszony létesítése nem történt meg a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napban, vagyis 2020. szeptember 18-ig. Így ezt az időszakot az újabb veszélyhelyzet kihirdetéséig információink szerint megszakításnak kell tekinteni.

Véleményünk szerint első alkalommal adták ki tévesen az igazolást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy a fiamék babaváró hitelt szeretnének felvenni, de a TB jogviszonyát nem igazolták le csak 2020. szeptembertől. Neki a munkahelye 2020. július 16-án szűnt meg, szeptember 1-jén új munkahelye lett. Akkor ha jól értelmezem neki folyamatosnak kell tekinteni a jogviszonyát? Ha igen, akkor az OEP-nél miért mondták azt, hogy nem jogosult, mert 30 napot meghaladja a szüneteltetés? Milyen módon lehet ezt leigazoltatni?
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel: Heni

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy alábbiak szerint jogosult lehetek-e babaváróra a 3 éves tb jogviszony szempontból?
2020. január 31-ig felsőoktatási hallgatói jogviszonyom van. Erről az egyetem adott is hallgatói jogviszony igazolást, január 31-ig. A neak rendszerében azonban ez úgy jelenik meg, hogy 2020. március 31-ig vagyok tb biztosított, az oktatási hivatal által.Ezt követően 2020. aug. 10-től vagyok főállású egyéni vállalkozó. Itt a január 31-től, mint hallgatói jogviszony végétől vagy március 31-től, mint tb jogviszony végétől számoljuk a maximum 6 hónapos megszakítást?
Illetve 2020. március 11. és 2020. június 18. közötti veszélyhelyzet miatt ezen időszak alatt is biztosítottnak minősülök és így elfogadnák a hitelbírálatnál?
Köszönöm szépen válaszát előre is,
Lilla

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy ha 2020.10.31. és 2021.01.14. között nem voltam biztosított a társadalombiztosítási törvény szerint (munkahely váltás között eltelt idő volt), akkor megfelelek-e a babaváró hitel erre vonatkozó kritériumának?
Köszönöm a válaszát!
Üdv.
Péter

Tisztelt Szakértő!
Következőkben szeretném a véleményét kérni.
Németországból költöztünk haza. 2022. február 28-ig megvan a 10 éves német tb jogviszony leigazolás a külföldi betegkasszától, OEP is megkapta ezt. Március 1-től munkanélküliek vagyunk, fizetjük magunk után a tb-t.
Jogosultak vagyunk Csok felvételére 1 vállalt gyerekkel, ha március 1-től nézve 90 napon belül legalább egyikünk létesít munkaviszonyt?
Új lakást is szeretnénk vásárolni, emiatt kihasználnánk a Csok által az illetékmentességet és az Áfa fizetést.
Köszönöm válaszát előre is.