Igen, igényelhető a falusi CSOK és a lakásfelújítási támogatás egyszerre, ugyanazon ingatlanra, de más-más munkálatokra. A falusi CSOK-os költségvetésben szereplő munkálatok nem vehetők figyelembe az otthonfelújítási program során. Ugyanazon számlák is csak az egyik támogatásnál vehetők figyelembe.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
58 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
3 gyermeket nevelünk. Van egy saját házunk, ahol a tetőt szeretnénk cserélni. Ehhez felvennénk a felújítási támogatást. Közben mivel preferált településen élünk szeretnénk vásárolni egy házat falusi csok segítségével, illetve fel is újítanánk (tető, nyílászáró, szigetelés).
Kérdésem, hogy ezt így megtehetjük?
Köszönöm a választ.

Kedves Bernadett!
Igen, a kétféle támogatás a leírt formában működhet. A falusi CSOK-kal vásárolandó/korszerűsítendő ingatlanban azonban állandó lakóhelyet kell majd létesíteniük. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az 5+5 falusi csokkal egy időben igényelhető-e a 3+3 (aminek a felét visszafizeti az államkincstár) lakásfelújítási kölcsön?
Most vásároljuk és nincs meg az 1 év bejelentett lakcím.
Köszönöm.

Kedves Marianna!
A lakásfelújítási kölcsön igénylésének feltétele, hogy az ingatlan már az Önök nevén legyen. Mivel az ingatlant most vásárolják, ezért a lakásfelújítási támogatáshoz nem szükséges, hogy legalább 1 éve lakcímmel rendelkezzenek az ingatlanban. Továbbá fontos, hogy a falusi CSOK és a lakásfelújítási támogatás ugyanazon munkálatokhoz nem vehető igénybe.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt hitelnet!
Az ügyben írok, hogy a férjem és én, már igényeltük a falusi CSOK-ot 2 bevállalt gyermekre. Folyamatban van a felújítás. Ha a tervezetbe beírtuk, hogy mire szeretnénk igénybe venni (tetőcsere, gáz bevezetése), de időközben lett számlám nyílászárókról, akkor azt beadhatom? Illetve, ha a gáz bevezetése megtörtént, és bőven fedezi az igényelt összeget (1,3 milliót), akkor elég azt beadnom?
És még az a kérdés merült fel bennem, hogy igényelhetem-e a falusi CSOK-ot 3 bevállalt gyermekre így utólag? Ha igen, gondolom a felújítási összeg különbözetét igényelhetem (ami ez esetben 3,7 millió). És mi a helyzet így a lakásvásárlás különbözeti részével? Gondolom így a már meglévő házra utólag nem vehetem fel, egyébként a lakásvásárlás egy részét a falusi CSOK 1,3 milliójából fizettük ki. Ha igényelem a 3 gyermekre, akkor a lakásvásárlás különbözeti része ugrott?

Kedves Nóci!
Úgy tudjuk, hogy falusi CSOK költségvetés módosítására egyszer van lehetőség, még a munkálatok megkezdése előtt. A leírtak alapján a nyílászáró számlák véleményünk szerint nem vehetők figyelembe, mivel a nyílászáró csere nem szerepelt az eredeti költségvetésben. Minden munkálatot, ami a költségvetésben szerepelt, el kell végezni ahhoz, hogy az 1,3M Ft folyósításra kerüljön.
A falusi CSOK 3 vállalt gyermek után nem igényelhető, illetve azért sem lenne lehetőség különbözet igénylésére, mivel a falusi CSOK egy alkalommal vehető igénybe.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az, hogy ez akkor is igaz-e így, hogyha falusi CSOK-ot nem veszünk igénybe, csak a preferált kis településes ÁFA visszaigénylést? Tehát ha például van egy kb. 6 milliós napelemszerelési projekt és a település preferált településnek számít, akkor megtehetjük-e, hogy 6M forint értékben felszereltetünk 27%-os ÁFAval, majd erre visszaigényeljük a kb. 1,3M-os ÁFA tartalmat, illetve miután kb. 1,5M a munkadíj és kb. 4,5M az anyagdíj, és van 25 év alatti bent lakó, visszaigényelünk 3M-t a korszerűsítés/felújítási munkálat nyomán is?
Vagy az ÁFA valahogy össze van kapcsolódva “lélekben” a falusi CSOK-kal, így kizáró indok a visszaigénylés ugyanúgy mintha a Falusi CSOKot igényeltünk volna?
Köszönöm a segítséget!:)
Üdv, Attila

Kedves Attila!
Az ÁFA visszatérítés során benyújtott számlák sajnos ugyanúgy nem nyújthatók be a lakásfelújítási támogatás igénylése során, mint ahogy a falusi CSOK számlák sem.

Tisztelt Hitelnet!

Köszönöm szépen a tájékoztatást! Esetleg abban még kérhetem a segítségüket, hogy küldjék el, hogy melyik jogszabály/állásfoglalás alapján jutottak erre a következtetésre? Nagyon szépen köszönöm előre is!

Üdv, Attila

Kedves Attila!
A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) kormányrendelet tartalmazza.

Tisztelt Hitelnet!
Jogosult vagyok 2 gyermek után a Falusi CSOK-ra meglévő ház korszerűsítése kapcsán. Tetőfelújítást tervezünk, a vállalkozó két ütemben fogja elvégezni a munkát és értelemszerűen két számlát fog kiállítani. Az első számla ácsszerkezet csere+ munkadíj, a másodikon tetőfedés cseréppel munkadíja és a cserepek lesznek leszámlázva.
Szeretném megkérdezni, hogy az első számlát elszámolhatjuk-e Falusi CSOK költségvetésében, a második számlát pedig beépíthetjük-e az államilag támogatott Lakásfelújítási támogatásba, ahol egyéb korszerűsítési munkákkal együtt ki fogjuk meríteni a 6 milliós keretet?

Kedves Zsóka!
A tetőcsere egy korszerűsítési munkálatnak számít akkor is, ha a vállalkozó két részletben ad erről számlát. A munkálatokat tehát csak az egyik támogatási formánál tudják elszámolni. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 50-50%-ban vagyunk háztulajdonosok, preferált településen. Korszerűsítés előtt állunk, a munkálatokat otthonteremtési kölcsönből is finanszíroznánk. Szeretnénk igénybe venni az otthonteremtési támogatást, a falusi csok támogatást 2 gyermekre, valamint az áfa visszatérítést is.
Kérdésem a következő lenne: Kizárja valamely támogatás/hitel egymást? Amennyiben igényelhetők az előbb felsorolt tételek mi a sorrend?
1. otthonteremtési hitel
2. otthonteremtési támogatás
3. falusi csok támogatás
4. áfa visszaigénylés ?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Reni!
Kérdésével kapcsolatban fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Kiegészítésként: az áfa visszatérítés a falusi CSOK-kal egyidejűleg igényelhető. A támogatott felújítási hitel pedig azon munkálatokra vehető igénybe, melyeket az otthonfelújítási támogatásból kívánnak majd finanszírozni.
További, személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. A lakásfelújítási támogatás feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy van egy ismerősöm, aki felvette már 2 gyerekre a falusi csokot, viszont a falusi csokban beírt munkálatokból még nem nyújtott be számlát egyet sem.
Így igénybe vehető a 3 milliós vissza nem térítendő támogatás úgy, hogy meg a falusi csokból nem csinált semmit?

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi a párommal már felvettük a babavárót és a CSOK-ot 2 gyermekre.
Első gyermekünk hamarosan megszületik, és zajlanak a felújítások. Szeretnénk igénybe venni a felújítási támogatást is, viszont a falu, ahol élünk bekerült a falusi CSOK rendszerbe is. Ha korábban igényeltem csokot az kizárja a falusi CSOK lehetőségét, illetve van mód csak a vissza nem térítendő támogatást megszerezni?
Előre is köszönöm!
Üdv: Ádám

Kedves Ádám!
A leírtak alapján igényelhető a falusi CSOK csak korszerűsítésre, felújításra és/vagy bővítésre vonatkozó összege akkor is, ha a CSOK-ot a vásárláshoz már igénybe vették. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm,
szigetelni szeretnénk a házat. Felhasználnánk a falusi csokot korszerűsítésre + az otthonfelújítási támogatást.
Így lehetséges-e, ha nem ugyanazokat a számlákat adom be a 2 helyre?
Válaszát köszönöm.

Kedves Beáta!
Különböző felújítási, korszerűsítési munkálatokra igényelhető mindkét támogatás. Lényeg, hogy ugyanazon számlák mindkét támogatásnál nem számolhatók el. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is! A lakásfelújítási támogatásról bővebb információ IDE kattintva olvasható.

Üdvözlöm!
Szeretnénk házat bővíteni, felvehető egyszerre a 2 gyermek után járó csok (a bővítésre) és felújítási támogatás is, ha a támogatásból a meglévő házrészt újítanánk fel?

Kedves Nándor!
A falusi CSOK és a lakásfelújítási támogatás nem zárja ki egymás, de ugyanazon számlák nem számolhatók el mindkét támogatásnál. Különböző munkálatokra igénybe vehető mindkét támogatási forma. A lakásfelújítási támogatásról bővebb információ IDE kattintva olvasható. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm,
mi a falusi csokból szeretnék megvásárolni csak a hőszivattyút, a lakásfelújítási támogatásból pedig még korszerűsítenénk a fűtést (hmv táloló, puffertartály bekötés).

Kedves Zsolt!
Véleményünk szerint ez nem lesz így megfelelő, mert önmagában a hőszivattyú megvásárlása még nem fűtéskorszerűsítés, ha pedig elvégzik a teljes fűtéskorszerűsítést, akkor a lakásfelújítási támogatásból már nem lehet ugyanezt a célt (megosztva sem ) finanszírozni. 
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv!
2007-ben felvettünk 1 900 000 Ft szocpolt 3 gyermekre. Most falusi csokot szeretnénk.
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora összeget kaphatnánk vásárlásra és felújításra?

Kedves Tibor!
3 gyermek után használt lakásvásárlással egybekötött felújításra 10.000.000 Ft igényelhető, melyből le kell vonni a korábban kapott 1.900.000 Ft szocpolt. Így a fennmaradó 8.100.000 Ft igényelhető oly módon, hogy annak maximum 50%-a, vagyis 4.050.000 Ft fordítható a vételár kiegyenlítésre, a fennmaradó összeg pedig a felújításra.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv!
Érdeklődöm, hogy 2 gyermek után a meglévő 1 éves tb jogviszonnyal rendelkezem, és használt lakást szeretnék vásárolni, akkor mi az az összeg, amennyiért vásárolhatok maximum, és mennyit kaphatok a korszerűsítésére? Ugyanis azt az információt kaptam, hogy a 2.600.000 Ft fele költhető lakásvásárlásra, másik fele felújításra, de ha nekem 5 gyermekem van, és csak 2-re veszem igénybe a falusi csokot, akkor lehetséges-e, hogy a maradt 3 gyermekemre felvegyem ugyanazon ingatlanra az 5 millió forint állami támogatást?

Kedves Tibor!
Ha Önnek 5 gyermeke van, akkor a gyermekek után együttesen igényelheti a falusi CSOK-ot, melynek összege ez esetben összesen 10M Ft. Ennek maximum fele fordítható vásárlásra, a fennmaradó összeg pedig az ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére. A támogatás megbontva nem vehető igénybe. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó Napot!
Érdeklődnék, hogy három gyermekkel ha falusi csokkal /5 millió forint/ + támogatott hitellel /11 millió forint/ vásárolok egy ingatlant, a felújításra az 5 millió Ft csokhoz vehetek-e fel támogatott hitelt? Ha igen, mekkora összeget? Csak a három gyermek esetén járó 15-11= 4 millió Ft-ot? Vagy a falusi csok felújításhoz járó 7,5 millió forintot?

Kedves Judit!
A vásárláshoz egybekötött korszerűsítéshez együttesen igényelhető a maximum 15M Ft összegű kölcsön. Ha tehát a vételár kiegyenlítéséhez 11M Ft-ot igénybe vesznek, akkor a felújításhoz maximum 4M Ft falusi CSOK hitelt tudnak igényelni.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó napot!
Az érdekelne jobban, hogy megoldható-e hogy falusi csok korszerűsítésre lecserélem a tetőt ez is lenne a költségvetéses papírban? Ha igen, változhat a tető formája pl. sátortetőről nyeregtetőre és ebben az esetben a tűzfal elszámolható? Második kérdésem, hogy ezzel párhuzamosan pedig felvennénk a otthonfelújítási hitelt, aminek a költségvetésében a födém koszorú, kerítés és egyéb munkálatok lennének.Ezt így elfogadják a hitelkérelemnél? A kettő így megvalósítható? Természetesen a ház teljesen megfelel a lakhatásnak jelenleg álmennyezet van.

Kedves Elizabet!
A tetőcsere megvalósítható a falusi CSOK-ból a hozzá kapcsolódó munkálatokkal együtt. A födém koszorú szintén ebben a munkálathoz kapcsolódik, tehát az véleményünk szerint az otthonfelújításnál nem számolható el.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Akkor az inkább úgy lehetséges, hogy vagy egyikre vagy másikra adom be mindet? Akár akkor beadhatom a födém koszorú tető cserét mind az otthonfelújításhoz is, de akkor csak oda adom be. És ha ezzel kész vagyunk, akkor egyéb munkálatokra meg beadom a falusi csokra akár bővítésre, akár szigetelésre és még olyan munkálatokra, amit az otthonfelújításnál nem lehet.

Kedves Elizabet!
Igen, véleményünk szerint így lenne megfelelő.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Érdeklődni szeretnék, ha a tavaly vásárolt falusi csok kedvezménnyel vásárolt házunkban előbb a felújítást végeztük el, melyre a felújítási támogatást szeretnénk igényelni (gáz bevezetése, fűtés kiépítése, melegvíz, gázkazán, radiátorok), igényelhetem-e a felújítási támogatást a munka elvégzését követően, ha a falusi csok-ot még nem költöttem el a házra.
A falusi csok-ot külső szigetelésre, színezésre határoztuk meg és mindenképp a belsőt gázfűtést kellett megcsináltatni, mivel a csővezetékek is a ház falán részben vannak rögzítve, utána gondoltunk a csok-ban meghatározott feladatot elvégezni.
Kizáró ok-e az, hogy még a falusi csok-ban meghatározottakat nem végeztük el, csak ami a felújítással kapcsolatos. Benyújthatjuk-e a vállalkozói szerződésünket és a számlákkal együtt a felújítási támogatásra, majd nyár elején a csok-ot tudnánk kivitelezni a ház külső szigetelésével.
Van-e kizáró ok hogy előbb van a felújítás, utána a csok-os művelet.

Üdvözlöm.
3 gyerekem van. Falusi csok vásárlás bővítésre (10+5) felvehető összeg más munkálatokra?

Kedves Krisztina!
Vásárlással egybekötött bővítésre igényelt falusi CSOK mellett azon munkálatokra, amelyek függetlenek a bővítéstől, igényelhető a felújítási támogatás.

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy a 2005-ben vásárolt ingatlanra igénybe vehető a felújítási támogatás, ha a vásárláskor szocpolban részesültünk.

Kedves Veronika!
Igen, ha szocpollal vásároltak házat, akkor igényelhetik most a felújítási támogatást.

Jó napot!
Az lenne még a kérdésem, hogyha felveszem a falusi csokot meg mellé 3% kamatozású lakáshitelt felújításra, akkor ha a bővítés megtörténik, mert mondjuk csak hitellel tudunk nekiállni. A csoknál csak az 5 millió forintot kell leigazolni? És utána mi burkolásra, szigetelésre, egyebekre ment számla, azt be lehet nyújtani az államhoz a 3.000.000 Ft visszakapására és azt mondjuk a hitelbe belefizetni előtörlesztésnek?

Kedves Elizabet!
A falusi CSOK bővítés keretében a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. A falusi CSOK és a hozzákapcsolódó hitel folyósítása készültségi foknak megfelelően, utólag történik.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!
A bővítés keretébe tartozó munkálatok számlái nem nyújthatók be az otthonfelújítási támogatáshoz.

Jó napot!
Az érdekelne, hogy mondjuk lehet-e, hogy a falusi csok bővítést és az otthonfelújítási támogatást egyszerre igénylem? Pl falusi csokból födém erősítés, hogy fentre szobák kerüljenek, meg a szobák falai és mondjuk a tetőkészítést. Az otthonfelújítást meg pl. burkolás, szigetelés, belső nyílászárók, villany, fűtésre igénylem? Ezeket lehet egy időben? Vagy nem, mert a felújítást nem lehet, ha közben bővítek is?

Kedves Elizabet!
Ha bővítésre igényli a falusi CSOK-ot, akkor az azzal összefüggő munkálatokra nem igényelhető az otthonfelújítási támogatás.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

És úgysem, hogy először megigénylem a falusi csokot, a bővítés elvégzése után mikor minden kész és minden papír jó. Utána ha már a hivatalokbna is minden szerepel a házon, utána igényelhető az otthonfelújítása, festés, szigetelés, burkolás, stb.

Kedves Elizabet!
A falusi CSOK keretén kívül eső felújítási munkálatokra igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

Tisztelt Hitelnet!
1995-ben 2.200.000 Ft lakásépítési kölcsönt vettünk fel. Ebből a később született két gyermekem után jóváírtak 2.000.000 Ft szociálpolitikai támogatást és 489.427 Ft kamattámogatást. Időközben született egy harmadik gyermekünk is, rá semmilyen támogatást nem vettünk igénybe.
Kérdésem, hogy mekkora összeggel csökken ebben az esetben a 10 M-os Falusi CSOK? A kamattámogatás összegét is le kell vonni vagy csak az 1-1 M Ft-os szocpolt?

Kedves Éva!
Úgy tudjuk, hogy a kamattámogatás összegét is le kell vonni adott esetben. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!

Mi 2016-ban megigényeltük a CSOK-ot lakásvásárlásra, megelőlegezett 2 gyermekre. Szerencsére “teljesítettük”, igazoltuk is a banknak őket. Most szeretnénk továbblépni, házvásárlás előtt állunk. Érdeklődnék, hogy CSOK és falusi CSOK igénylése egyidejűleg – esetleg később még hozzá venni a felújítási támogatást – is lehetséges? Vagy csak az egyiket lehet. Számomra ez sehol nem derül ki.
További kérdés, hogy társasház esetén, ha a társasház rendelkezik lakásbiztosítással, akkor is kell külön lakásbiztosítást kötni?

Köszönetel
András

Tisztelt Hitelnet!
Falusi CSok felhasználásával vásárolok és korszerűsítek használt ingatlant. A munkálatok tavasszal kezdődnek és kb. egy évig tartanak.
Kérdésem, hogy ezzel párhuzamosan a jelenlegi lakásomra felvehetem a lakásfelújítási támogatást?

Kedves Éva!
A kétféle támogatás két különböző ingatlanra igénybe vehető párhuzamosan.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
Ha falusi CSOK felhasználásával vásárolok ingatlant és 5 éven belül mégis el kell adnom, akkor csak preferált kistelepülésen vásárolhatok másik ingatlant? Ha 5-10 éven belül adom el, akkor arra az esetre milyen szabályok vonatkoznak? A sima CSOK-nál egyértelműek a szabályok, de a falusi CSOK-ra nem találtam sehol az eladásra vonatkozó kitételt.

Kedves Éva!
Információink szerinte 10 éven belül csak akkor vihető tovább a falusi CSOK, ha szintén preferált településen vásárolják a használt lakóingatlant. További tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önnek.

Tisztelt Hitelnet!

A kérdés:

1. Ha a jelenlegi házunkra igénybe vesszük az 50%-os állami támogatást a felújításra, akkor ez nem zárja ki a falusi CSOK adta lehetőségeket egy másik ingatlanon?

2. Falusi CSOK, 2 gyermekkel, a felújítás/bővítés előtti állapotban ahogy megvesszük, minimum 50 vagy 80 négyzetméternek kell lennie a háznak? Egyiknek sem, hanem bővítés után el kell érnie az 50 négyzetmétert?

3.
Belterületi ingatlannak kell lennie? De hogy most már tanyákra is igényelhető? A zártkerti nyaralók akkor épp kiesnek?

4. Van olyan szabály, hogy nem szabad készpénzben kifizetni az ingatlan árának több mint 10 vagy 20%-át? Ha igen, akkor ez miért van így? Hogyan lehet/kell egy ilyen ingatlant foglalózni?

5. Falusi CSOK-kal vett ingatlan felújításának/bővítésének 27%-os ÁFA-ját vissza lehet igényelni?

6. Jövedelem oldalon jelenleg van egyéni vállalkozói jövedelmünk, bejelentett munkaviszony, bérbeadásból származó jövedelem, meg gyermekek után járó családi pótlék. Nettó 500.000 felett vagyunk. A fix 3%-os állami támogatott hitelt persze legalább 10 évig fix, tehát így számolhatunk az 50 vagy 60% hiteltörlesztők/jövedelem aránnyal? Ez csak azért fontos, hogy mennyire biztosan kapnánk meg a hitelt. A valóságban szeretnénk 30% alatt maradni. Ami végképp kerülendő, hogy elveszítsük a foglalót egy bebukott hitel miatt…

7. Az állam/bank a jelzálogot a falusi CSOK-kal vásárolt ingatlanra teszi? Ez azért fontos számunkra, mert a többi ingatlanunkra nem szeretnénk további jelzálogokat.

8. Alternatíva a sima CSOK. A falusi CSOK-hoz képest akkor 2.6M helyett 1.43M járna, viszont annak teljes egésze felhasználható a vásárlásra is, de a vásárolt háznak akkor már nem 50, hanem 80 négyzetméternek kell lennie?
3% állami támogatott hitel ugyanúgy jár?
Itt viszont nem lehet ÁFÁ-t visszaigényelni a felújítás/bővítésnél?

9. Veszünk egy lakható, de felújítandó házat falusi CSOK segítségével, mikor kell beköltözni? Nem lehet csak hosszabb felújítást követően odaköltözni?

10. Ha úgy döntünk, hogy a falusi CSOK-kal vásárolt ingatlanon használjuk fel az 50%-os állami felújítási támogatást, akkor azt lehet kombinálni az összes falusi CSOK kedvezménnyel?

11. (falusi) CSOK-nál az ingatlan besorolása csakis 'lakóingatlan' lehet? Ezt olvastam valahol, de nem értem, egy zártkerti nyaraló az 'lakóingatlan'? Azaz mi minősül lakóingatlannak és mi nem?

Köszönöm!
Zoli

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem:
39 éves elvált, három gyermeket egyedül nevelő szülő vagyok. Személyi kölcsönöm van (jelenleg moratórium alatt, a havi törlesztőm megközelítőleg 105ezer forint), a nettó fizetésem kb.: 400ezer forint.
A kérdésem, hogy 0 forint önerővel, egy falusi Csok-kal vásárolhatok-e ingatlant 24 millió forintért. Természetesen kihasználva a kamattámogatásos hitelt is.

Kedves Csaba!
Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!