Elmúltunk 40 évesek. Kaphatunk falusi CSOK-ot meglévő gyermekink után?

Falusi CSOK, illetve CSOK igénylés esetén nincsen szülői korhatár, ha meglévő gyermekek után történik az igénylés. Meglévő gyermeknek számít a magzat is a 12. várandóssági hét betöltése után.

Életkori előírás abban az esetben van, ha vállalt gyermek(ek) után történik az igénylés. Ez esetben az igénylők egyike nem lehet 40 évnél idősebb a támogatási kérelem benyújtásakor.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Utolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
31 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők! 5 éve felvettünk használt budapesti lakás vásárlásra 2,5 millió Ft CSOK támogatást – akkor 2 gyermekünk volt, 4 gyerek megszületését irányoztuk elő. Időközben megszületett 3. gyermekünk is. Most szeretnénk vidékre költözni, de megtartanánk a budapesti lakásunkat is. A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk igénybe venni a Falusi CSOK-ot 3 gyerekre – ez 10 millió Ft lenne -, de a korábbi vállalásunk 4 gyerekre szólt, jelenleg 3 gyerekünk van. Lehetséges így? Úgy értettem, hogy a korábbi támogatással csökkenteni kell a 10 milliót, így 7,5 millióra lennénk jogosultak? Ha nem vagyunk jogosultak, de esetleg visszafizetnénk a korábbi CSOK-ot, akkor felvehetnénk… Továbbiak »

Kedves Mihály!
A leírtak alapján véleményünk szerint igényelhető a 3 meglévő gyermek után a falusi CSOK, melynek összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott 2,5M Ft összegű CSOK-kal. Járható út az is, hogy visszafizetik a korábbi CSOK-ot és a teljes 10M Ft-ot igénylik. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Szakértők!
A Falusi Csok visszautalt támogatást mire lehet aztán felhasználni? Van valamilyen megkötés, mint például a lakástakarékok esetében? Bármire fordítható?
Köszönöm a választ!

Kedves Rita!
Korszerűsítés esetén a 100%-os készültség után folyósított támogatás felhasználása már nem kötött, az utólag visszautalt összeget már bármire felhasználhatják.

Nagyon köszönöm a gyors választ! A bankban nem tudták megmondani….

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk megvenni egy ingatlant falusi csok felhasználásával. Az ingatlanban nem laknak 6 éve, az örökösök máshol laknak, így a közműveket kikötötték. Tegnap az értékbecslő mondta, hogy itt megbukhat a történet, mivel az órák kellenek a falusi csoknál. Mi minden közművet visszaköttetnénk, amint a mi nevünkön van az ingatlan, mert korszerűsíteni szeretnénk.
Muszáj előtte visszaköttetni minden közművet?
Utólag nem lehet valahogy a falusi csokot igényelni vagy csak a korszerűsítésre lehet akkor már?
Köszönöm szépen a segítséget!

Kedves Judit!
Falusi CSOK igénylésnél a kérelem benyújtásakor az ingatlannak rendelkeznie kell 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (főzési és vízvételi lehetőség) – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. A közművekre vonatkozó további feltételek teljesítését a korszerűsítés keretein belül lehet vállalni. Minderről részletes leírás IDE kattintva olvasható. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Azután érdeklődöm, hogy a kivitelező 5% Áfás számlát állít ki a munkadíjról. Elfogadható a falusi CSOK elszámolásánál?

Kedves Teréz!
Nem tudjuk, milyen munkadíj számláról van szó adott esetben, de információink szerint generálkivitelezés esetén állítható csak ki 5% ÁFA tartalmú számla, ami elfogadható CSOK igénylésnél.

Tisztelt Szakértő! Az OTP elutasította a Falusi CSOK kérelmemet azzal az indokkal, hogy a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdés 7 pontjában foglalt jogszabályi feltétel nem áll fenn, azaz a lakhatásra való alkalmasság nem igazolható le. Ez persze így nem igaz! Idézem a konkrét indokot: “A lakóépület központi fűtését biztosító kazán a térképmásolaton nem szereplő melléképületben van elhelyezve, a kazánhelység jogilag rendezetlen épületrészen található.” Ez valóban így van, sajnos jelenleg csak a ház van a térképmásolatra felrajzolva, de már megkezdtük ennek a hiányosságnak a pótlását (de ez hetekbe, hónapokba telhet). Viszont nekünk a gáz rendszerről, illetve kazánról tervrajz… Továbbiak »

Kedves Irén!
A falusi CSOK kérelem elutasító határozatát követő 15 napon belül van lehetőségük fellebbezni a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályánál, ahol az ügyben érintett hivatal tud állást foglalni az ügyben.

Falusi csokból vehetek végrehajtás alatt álló családi házat preferált településen?

Kedves Laci!
Végrehajtással terhelt ingatlan esetén is működhet elvileg használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a falusi CSOK igénylés. A végrehajtás azonban speciális eset, egyedileg szükséges egyeztetni. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy olyan kérdésem lenne, hogy falusi Csok által akarunk venni egy házat, jelenleg 46,3 m2 3 gyerekre szeretnénk bővítéssel. Eddig egy hölgy intézett mindent, aki partner a bankkal. Két ötletünk volt tetőtér beépítés, és az ingatlan mellett levő melléképület összeépítése plusz hozzá egy 16 m2-es rész kiállítása nem tudom, hogy ez így bővítésnek minősül-e? Vállalkozó készíttette a költségvetést és a terveket is ez a bank elfogadja? Vagy építésszel kell hivatalosan intézni? Azért bíztunk meg egy hozzá értő személyt, aki ezzel foglalkozik, mert azt hittük, így könnyen el lehet intézni, de már lassan 2 hónapja aláírtuk az adásvételi szerződést,… Továbbiak »

Kedves Reni!
Építési engedélyköteles bővítés esetén szükséges az ÉTDR-be történő bejelentés, tervező által készített műszaki tervdokumentáció. Pénzintézettől függően szükség lehet E-naplóra is. Nem engedélyköteles bővítésnél (pl. térfogat növekedéssel nem járó tetőtér-beépítésnél) elegendő lehet akár egy ügyfél által készített műszaki leírás. A költségvetést a munkálatokat végző vállalkozó mindkét esetben elkészíthető. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Meglévő ingatlan tulajdonrész kivásárlásra alkalmas a falusi csok, korszerűsítéssel egybekötve?

Kedves Viktória!
Tulajdonrész kivásárlására a falusi CSOK nem vehető igénybe. Erre piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Tisztelt Szakértő! Hátha valaki tudna segíteni. OTP Falusi Csok 5+5 M lakásvásárlással egybe kötött korszerűsítési igényemet elutasította azzal az indokkal, hogy 5 éven belül fizettem vissza egy régen igénybe vett állami támogatást. A helyzetem a következő: 2002-ben 3 gyerekre felvettem 2.600.000 Ft-ot építésre. Laktunk benne 5 évig, mivel nem 10 évig laktunk benne, ezért határozat útján 2009-ben kaptam egy felszólítást, hogy fizessem vissza a támogatást. 2019-ben sikerült elárverezni a házat, ebből ki is lett fizetve a 2.600.000 Ft. A bank azt mondta, hogy a mostani igényléstől számítva 5 éven belül lett visszafizetve, ezért nem tudják elfogadni a falusi csok lakásvásárlással… Továbbiak »

Kedves Emília!
A CSOK rendeletben van egy olyan szabály, ha az igénylőt a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül a CSOK vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön visszafizetésre véglegesen kötelezték, akkor az 5 év elteltéig nem lehet jogosult a támogatásra. Ez alapján véleményünk szerint sajnos jogosan utasította el a bank a falusi CSOK kérelmüket.

A kötelezettségtől számítva már több mint 5év eltelt. (2009)

Kedves Emília!
Ha jól értem, a támogatás 2019-ben került visszafizetésre, tehát ez az időpont a meghatározó.
Amennyiben ezzel nem ért egyet, a hitelintézet írásos elutasító levelének kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályához fordulhat fellebbezéssel.

Tisztelt Szakértő!
A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés teljes összegét megkaphatom (ha az nem több, mint a max adható támogatás mértéke) úgy is, hogy a számlák csak a 70%-ot fedik le?
Választ előre is köszönöm!

Kedves Irén!
Igen, azt jelenti, hogy a költségvetés teljes összegét megkaphatja (ha az nem több, mint a max adható támogatás mértéke) úgy is, hogy a számlák csak a 70%-ot fedik le. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Szakértő!
Falusi CSOK korszerűsítésre minden feltételnek megfelelünk. Nyílászáró (ablakok) cseréjét szeretnénk, de úgy gondolom manapság a nyílászáró redőny és szúnyogháló nélkül nem éppen korszerű! Ennek ellenére a hőszigetelt alumínium redőnyök a Bank szerint nem finanszírozhatók támogatással.
Valóban így van?
Köszönettel.

Kedves Irén!
Mi is úgy tudjuk, hogy redőny és szúnyogháló nem finanszírozható sajnos falusi CSOK-kal.

Jó napot!
Falusi CSOK esetén kell-e szerződést kötnöm a munkát elvégző kivitelezővel?
Köszönöm!

Kedves Mónika!
Falusi CSOK felújítási munkálatok esetén nem kell kivitelezői szerződést kötni a munkát elvégző szakemberrel. Költségvetést kell benyújtani és majd a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával igazolni.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó napot kívánok!
Ha a gyermek betölti a 25.életévét, de a munkálatok nem fejeződnek be, lehet-e halasztást kérni a befejezésre és a kapcsolódó ügyek elintézésére? Köszönöm a választ.

Kedves Andrea!
Falusi CSOK esetén nem feltétel, hogy a munkálatok befejeződjenek a gyermek 25. életévének betöltéséig. Az a lényeg, hogy maga a falusi CSOK iránti kérelem a gyermek 25. életévének betöltése előtt benyújtásra kerüljön. A munkálatok elvégzésére falusi CSOK esetén 3 év áll rendelkezésre.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen támogatást tudok felvenni új építésű háznál, ha elmúltunk 40 évesek. Van 2 gyermekünk, ill 1 gyermeket örökbe fogadunk. Tavaly augusztus óta vagyunk várólistán.
Mi igénybe tudjuk venni 10+15milliót!? Tudd nekem ebbe segíteni?

Kedves Asszonyom!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen szülői korhatár. Az örökbefogadott gyermek az örökbefogadást követően lesz figyelembe vehető a gyermekszám meghatározásánál. Jelenleg a meglévő 2 gyermek után igényelhető a CSOK. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!


31
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x