Együtt élő házastársak esetén van-e lehetőség arra, hogy csak az egyikünk igényelje az otthon-felújítási támogatást?

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti, nincs lehetőség arra, hogy csak az egyik fél igényelje a támogatást.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Utolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Több évé Osztrák munkaviszonyom van, TB viszonyomnak zöld a státusza, (nem Kék), az ingatlan csak az en nevemen van, hazasok vagyunk, a feleségem itthoni munkahellyel rendelkezik, mindenki egy lakcímre van bejelentkezve, van egy 8 eves kislányunk, érdeklődnék hogy ilyen jogviszonyok mellet jogosultak vagyunk-e a támogatásra, ha igen akkor milyen aranyban, vagy , csak az egyikünk jogosult, kérem ennek szíves tisztázását,

Nagyon köszönöm,

Üdv,

Levente

Köszönöm a választ,

Sajnos tegnap beszeltem az osztrák/magyar könyvelőmmel es a zöld TB viszonyt én nem értelmeztem jól, egészségügyi TB zöld státuszra gondoltam, de mint kiderült ez járulék fizetésre vonatkozik, és mivel én itthon semmilyen járulékot nem fizetek igy a TB viszonyom nem érvényes, ennek tudatában miben módosul a mi helyzetünk? Előre is köszönöm,
Üdv,
Levente

Köszönöm a választ, de melyikünk nevére kell hogy a számlák szóljanak? hitelt nem akarunk, kinek kell a támogatást igényelni, közösen vagy csak a feleségem??

Amennyiben nem vagyunk összeházasodva és hivatalosan élettársi viszonyban sem, de 6 éve együtt élünk, közös gyermekünkkel, 50-50 %-os tulajdoni részesedésünk van az ingatlanunkban már 3 éve, akkor közösen igényelve jogosultak vagyunk a támogatásra?

A lakásfeljutási támogatás számlái szólhatnak-e felváltva a közösen igénylő házastársak nevére, vagy elvárás, hogy a számlákon az igénylők közül csak az egyik, mindig ugyanaz a név szerepeljen? A kérdés eredete, hogy a támogatáson felüli rész fedezetére fel kívánjuk használni a Fundamentánál lévő megtakarításainkat, amelyek egyike az én nevemen van, míg a másik a feleségem nevén van. A napelemek telepítésével érintett villanyóra pedig, amelyre bővítési szerződést kell kötünk az én nevemen van. A fundamentánál elvárás, hogy a számlák a számla tulajdonos nevére szóljanak. Ezek következtében a lakásfelújítási támogatás érdekében benyújtandó számláinkon felváltva az én, illetve a feleségem neve szerepelne. Ez elfogadható… Továbbiak »

Tisztelt Cím!
A férjemmel közös 50-50% tulajdon résszel rendelkezünk az ingatlanban, ő külföldön dolgozik, én itthon. Ilyen feltételekkel én igénybe tudom venni a tágoatás?
Köszönettel: Judit

Kedves Judit!
Amennyiben Ön rendelkezik legalább 1 éves TB jogviszonnyal az igénylés beadásakor, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

A 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet a gyermeket nevelő családok otthon felújítási támogatásáról szóló törvény 3.3.a. pontja alapján igazolni szükséges a biztosított jogviszonyt a kérelmezőnek. A mi esetünkben az ingatlan nem közös, hanem a férjem nevén van. Ebben az esetben csak ő egyedül lehet az igénylő vagy közösen kell? Továbbá azt szeretném kérdezni, ha időközben megszűnne a munkaviszonya (sajnos a jelenlegi járványhelyzet miatt ez megtörténhet), akkor nem leszünk jogosultak a támogatásra, a számlával addig igazolt tételek nem lesznek elszámolhatóak? Mint együttélő házastárs, az én nyilatkozatom esetleg elfogadható?
Köszönöm előre is a válaszát.

Kedves Csilisz!
Mivel házastársak, így ha a lakcímük megegyezik, akkor együttes igénylésre van lehetőség. Nem probléma, ha csak férje rendelkezik tulajdonrésszel az ingatlanban.
Sajnos a TB jogviszonyra vonatkozó feltételenek meg kell felelni az igénylés beadásakor, egyikük részéről. Az egy éves TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet, és az álláskeresési támogatásban részesülőknek is fennáll a TB jogviszonya.

Ha az élettársak közül csak az egyik fél rendelkezik 50 százalékos tulajdonjoggal, a társa és közös gyermekeik csak állandó bejelentéssel tartózkodnak az ingatlanban, ez esetben is közösen kell az igénylést benyújtani?

Kedves Rita!
Ha egyikük 50% tulajdonrésszel rendelkezik az ingatlanban és az állandó lakcímük a felújítandó ingatlanba szól a szülőknek és a gyermeknek is, úgy igényelhetik együttesen a támogatást.

Érdeklődnék, hogy a fiam, aki ez év március 14-én tölti a 25. életévét az első házasságomból született. Most a 2. férjemmel élek együtt és a fiammal. A kérdés, hogy az igénylést az én nevemben be lehet-e így adni a gyermekem jogán?

T. Cím!
A felújításra váró házban évek óta együtt élő házaspár vagyunk, állandó lakcímmel csak a férjem van ide bejelentve. A férjem 25 évnél fiatalabb, de már nagykorú gyermeke él velünk egy háztartásban. Sem az én sem a gyermek állandó lakcíme nem ebben az ingatlanban van. Azt már megtudtam, hogy az ő állandó lakcímét mindenképp ide át kell jelenteni (hogy a pályázat + számlák benyújtásakor meglegyen az 1 év), de az én állandó lakcímemet is át kellene jelentenünk?
+ kérdés: milyen fajta iskola-látogatási igazolást fogadnak el? Egy ún. “OKJ”-s logisztikai ügyintéző is megfelelő lehet?


20
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x