Családi ház bővítésekor, mely bővítés egyszerű bejelentéshez kötött, és használatbavételi engedélyt kell kapjon az ingatlan a bővítést követően, az 5 millió Ft ÁFA visszatérítés a vonatkozó kormányrendelet értelmében kizárólag abban abban az esetben vehető igénybe, ha a bővítendő ingatlan preferált településen található.

A preferált települések listáját és a további jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerhetők meg.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyszerű bejelentést követően meglévő lakóépület bővítése történt. 2020.10-hóban kezdődött a bővítés 42 m2, 2 szobával bővült az épület. Hitelt nem vettünk igénybe. A bankok nem igazán segítőkészek. ÁFA visszaigénylést és 1 gyermek után járó falusi CSOK-ot vennénk igénybe. Az igénylést kb. 4 hónapja leadtuk. Nem halad a dolog és most közölték, hogy az ÁFA igénylést a még hátra lévő munkákra lehet kérni, az elvégzettek után nem.
Kérdés, valóban igazuk van? Ha rájuk várnánk valószínűleg még hónapok múlva kezdhettünk volna építkezni. Úgy tudom, már CSOK nélkül is lehet kérni az ÁFA igénylést.

Kedves László!
Falusi CSOK és ÁFA igénylés esetén egyaránt az a feltétel, hogy az értékbecslő első helyszíni szemléjekor még legyen legalább értékű munkálat hátra, mit a falusi CSOK és ÁFA visszatértés együttes összege.

Köszönöm a gyors választ. Ha jól értem, ez azt jelenti a CSOK összege 300 000 Ft, bruttó számla 3 810 000 000. Ennek ÁFA tartalma 810 000. Összesen 1 110 000 az igényelhető. A hátralévő munka értéke anyaggal eléri ezt az összeget, akkor beadható? Ez a munka lehet a kerítés, terasz, bádogos munka? A számlák keltezése mikori lehet? Hiszen építő anyagot már egy évvel ezelőtt megvettünk.

Kedves László!
Igen, a leírt esetben legalább 1.110.000 Ft összegű munkának kell még hátra lenni, amit az értékbecslő a helyszíni szemle alapján alátámaszt. A falusi CSOK és ÁFA keretében a kerítés építése a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig finanszírozható. A támogatás terasz építésére azonban nem használható fel. Arról, hogy mely munkálatok támogatottak, IDE kattintva tájékozódhat. A munkálatok megkezdése előtt maximum 6 hónappal korábban kiadott számla fogadható el. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és ÁFA ügyintézést is!

A bővítés, felújítás a feleségem 50% tulajdonában van, édesanyjáé a másik 50%. Én nem is szeretnék tulajdont az ingatlanban.
Igénybe tudjuk venni ettől függetlenül az ÁFA visszatérítést és a 300 000 Ft CSOK összegét?

Kedves László!
Jogosultsági feltétel, hogy a falusi CSOK-kal és ÁFA visszatérítéssel finanszírozni kívánt ingatlanban mindkét házasfél rendelkezzen tulajdonrésszel, együttesen legalább 50%-ban. Ahhoz tehát, hogy igénybe tudják venni a támogatásokat, Önnek is szükséges tulajdoni hányaddal rendelkeznie. Megoldás lehet esetleg, hogy felesége Önnek ajándékoz egy bizonyos tulajdoni hányadot a saját részéből.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

A kérdésem a következő: Csak a falusi csokkal érintett települések vehetik igénybe az 5 millió Ft ÁFA visszatérítést, vagy az egész ország területére kiterjed a falusi csoktól függetlenül?
A válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Szilárd!
Bővítési cél esetén az 5 millió Ft ÁFA visszatérítés jelenleg is kizárólag preferált településen lévő lakóingatlan esetén vehető igénybe. Az új lakásépítésre vonatkozó 5 millió Ft ÁFA került kiterjesztésre 2021. január elsejétől az ország összes településére. Minderről bővebb információ IDE kattintva olvasható.

Üdv,
2019-ben vásároltunk egy kockaházat Körmenden, melyet kb. 50 nm lakórésszel bővítünk. Vásárlásnál 2 nem meglévő gyermekre CSOK-ot igényeltünk.
Járhat nekünk a 27%-os áfavisszatérítés? Úgy értelmezem, hogy eltörölték 2021-től a preferált településlistát.
Köszönöm válaszukat.

Kedves Katalin!
A preferált településlista nem került eltörlésre. Bővítés, korszerűsítés esetén továbbra is csak preferált településen lévő lakóingatlan esetében vehető igénybe az ÁFA visszatérítés. Új lakóingatlan építése esetén – településtípustól függetlenül – igényelhető az ÁFA visszatérítés 2021. január elsejétől.